Magda Marincovici (Jurnalul National): Artroza, boala articulatiilor cu dureri
Amanarea tratamentului in cazul artrozei provoacă agravarea bolii si cresterea durerii, urmate de instalarea depresiei. Boala artrozică afecteaza articulatiile membrelor si coloana vertebrala si este cea mai frecventa cauza de durere cronica la varstnici. Durerea se accentueaza in timp ducand la depresie. 30% dintre pacientii cu artroza obosesc daca merg pe jos mai mult de 300 m, 28% dintre pacienti nu pot urca mai mult de 10 trepte, iar 25% dintre ei cara cu dificultate o greutate de 2,5 kg. Din punct de vedere al impactului social, fiecare pacient cu gonartroza a lipsit, in medie, 13 zile de la serviciu.
"Pacientii cu artroza trebuie sa se prezinte la medic si sa urmeze tratamentul in momentele de durere. O amanare a tratamentului nu poate conduce la nimic bun, ci doar la agravarea simptomelor si limitarea activitatilor zilnice. Tratamentele pe care medicii le recomanda pacientilor cu artroza sunt antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ca amelioreaza durerea, reduc inflamatiile sinoviale, mentin functiile articulare si imbunatatesc calitatea vietii", spune prof. dr. Ruxandra Ionescu, reumatolog la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti.
Printre factorii favorizanti pentru aparitia bolii artrozice pot fi mentionati -predispozitia genetica, varsta, sexul, obezitatea, traumatismele, precum si deteriorarea articulara in cadrul altor boli reumatice. La nivel mondial, boala artrozica este a doua cauza de morbiditate.