Magda Marincovici (Jurnalul National): Acasa si la scoala, educatie cu bataie. 63% dintre copii marturisesc ca parintii ii altoiesc cu batul, cureau sau lingura de lemn

A da bataia jos din pod si a o folosi ca pe o pastila pentru a-l cuminti pe copil este un obicei periculos si frecvent. Situatia la nivel national este alarmanta: parinti care-si bat copiii, parinti care se bat in fata copiilor. Statisticile arata ca 63% dintre copii marturisesc ca parintii ii bat cu batul, cureau sau lingura de lemn, iar lovitul cu palma sau urecheala nu sunt percepute de majoritatea parintilor si a copiilor ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic. 20% dintre parinti considera bataia un mijloc de educatie a copilului. Si nu e doar bataia. Dr. Gabriela Iorgulescu, presedinta Societatii Academice a Stiintelor Comportamentale din Romania (SASCR), face un inventar cu urmari dramatice pentru un numar din ce in ce mai mare de copii : abuz sexual, emotional, psihologic, verbal, de substante periculoase, drogare intentionata sau neintentionata, rele tratamente, neglijare, exploatare, abandon etc

Afectiuni psihice, tentativa de suicid
Aceste procente reci reusesc sa schiteaza un portret al copilului confruntat cu diverse forme de abuz. Un copil cu tulburari comportamentale majore. "Sunt afectiuni psihice foarte grave, tentativa de suicid, dar si un stil de viata dezechilibrat din cauza abuzului, ma refer la consum de alcool, droguri, tutun sau chiar la alimentatia nesanatoasa etc.", avertizeaza conf. dr. Alexandru Rafila, specialist in politici de sanatate si presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Cauzele sunt multiple. Lipsa de educatie a parintilor si saracia sunt prioritare. "Eu cred ca multe dintre formele de abuz asupra copilului sunt o consecinta a lipsei de educatie a parintilor. Dar sa nu uitam ca, in prezent, in cel putin un million de familii, parintii sunt plecati la munca in strainatate. De regula, copiii sunt lasati in tara, in cel mai bun caz in grija bunicilor, ori la rude, prieteni sau vecini. Iar copiii sunt expusi diferitelor forme de abuz ', subliniaza conf. dr. Alexandru Rafila. Si cum la noi, reteaua de medicina scolara este pe cale de disparitie, solutia sustinuta de conf. dr. Rafila este ca personalul medical sa fie pregatit pentru a depista formele de abuz la copil. Este vorba de medicul de familie, medicul dentist. De asemenea, implicarea in preventia violentei asupra copilului a asistentei medicale comunitare, facuta de medici si asistenti calificati.
Presedintele Societatii Romane de Pediatrie, dr. Marin Burlea, considera cel mai dramatic "sindromul copilului batut". "Sunt cupluri care se bat, folosind copilul pe post de bata, dovada fiind leziunile acumulate, in diverse stadii, fracturile mai noi sau mai vechi. Din pacate, asa cum povesteste dr. Burlea, in unele familii cu multi copii, cu parinti ignoranti si fara venituri sigure, persista obiceiuri medievale de sedare a bebelusului. Fie inmoaie suzeta in tuica si o da acestuia sa o suga . Fie au in curte tufe de mac. Pun semintele intr-un tifon si il dau copilului sa suga, ceea ce creeaza dependenta cu consecinte devastatoare.

Profesori violenti
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, recunoaste ca avem cazuri de elevi spitalizati din cauza violentei in scoala. Si nu numai din cauza violentei intre copii, ci, mai grav, din cauza violentei profesorului asupra copiilor. 'Am avut un profesor care a lovit un elev si el tine in continuare cursuri, deoarece legislatia este destul de sumara ', semnaleaza ministrul Pricopie. Dar sunt situatii cand copilul vine la scoala cu vantai sau acumuleaza foarte multe absente. "E clar ca acel copil are o problema. Face parte din obligatia scolii si a cadrului didactic sa ia legatura cu familia. In felul acesta semnalele sunt trase din timp si nu atunci cand se ajunge la medicul legist. Chiar ministrul Pricopie sesizeaza ca sunt multi directori de unitati scolare care nu stiu ce sa faca atunci cand un copil vine, de exemplu, cu vanatai la scoala. "Ei uita ca au obligatia de a informa in cel mai scurt timp Politia, Protectia copilului. Cred ca un curs special in modulul de pregatire pedagogica este foarte necesar, astfel incat cadrele didactice sa stie exact ce trebuie sa faca in asemenea situatii ', spune ministrul Pricopie.

Preventia

Legislatia preventiei si metodologia identificarii violentei si neglijentei in cazul copilului din perspectiva medicala, pedagogica si psihologica sunt incomplete, avertizeaza dr Gabriela Iorgulescu, presedinta SASCR. In acest sens, SASCR sustine o serie de amendamente si completari la legile sanatatii si a protectiei copilului. ' Concret, dorim sa se introduca in legea aflata deja in vigoare consultul obligatoriu atat cel medical, cat si cel stomatologic, formarea profesionala a medicilor si pedagogilor pentru identificarea formelor de abuz in cabinet, dar si in gradinite si scoli, realizarea unei fise clinice strandardizate si inregistrarea statistica la nivel national a cazurilor de abuz, monitorizarea o perioada indelungata a victimelor, dar si a abuzatorilor la iesirea din detentie, inasprirea pedepselor - de la amenzi foarte mari pana la inchisoare - de complicitate si neraportare a oricarei forme de abuz ' , precizeaza dr Gabriela Iorgulescu.