Mariustuca.ro: Sfaturi pentru zilele caniculare. Apa plata, dusuri caldute, fructe proaspete, dar si iaurt, deoarece asigura echivalentul unui pahar de apa (Autoare: Magda Marincovici)
1. O bere rece, o inghetata . Sunt eficiente pe moment, intrucat revigoreaza corpul. Si racorirea temporara taie senzatia de sete. Dar persoanele care fac exces de inghetata pentru a se racori sunt in pericol ca, la finalul zilei, sa nu aiba un aport normal de lichide. O bere rece, evident este placuta in zilele caniculare. Dar si in acest caz nu trebuie sa abuzam, deoarece alcoolul, in zilele toride, diminueaza capacitatea de lupta contra caldurii si favorizeaza deshidratarea. Alcoolul interfereaza, in special, cu productia endocrina de ADH sau vasopresina, un hormon antidiuretic care impiedica eliminarea apei. Recomandare: Beti in mod treptat, fara a astepta sa aveti senzatia de sete, intre 1,5-2 litri zilnic. Evitati alcoolul, bauturile care contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau foarte dulci (bauturile carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

2. Evitati diferentele mari de temperatura - cald-rece - din cauza instalatiilor de climatizare. Daca diferenta de temperatura a aerului din interior si cel din exterior este mare, corpul este obligat sa faca fata acestui soc fara a fi antrenat pentru aceasta. Tocmai acest stres termic explica aparitia durerilor de gat, a rafalelor de stranut etc. Recomandare: Stati in camera cea mai racoroasa si fixati aerul conditionat la o temperatura cu 5 grade Celsius mai putin decat mediul ambiant. Daca trebuie sa iesiti la mijlocul zilei, incercati sa faceti mici popasuri in supermarket, farmacii, adica in spatii care au aer conditionat.

3. Beti apa plata dar cu masura. Stim ca o buna hidratare este esentiala in orice anotimp, dar mai ales vara. Totusi, nu trebuie sa exageram cu aportul de lichide. Sunt unele persoane fragile, cum sunt varstnicii, suferinzii de unele patologii cu sunt insuficienta cardiaca sau renala, carora le este suficient 1 " 1,5 litri de lichide zilnic. Atentie, la apele carbogazoase, care sunt bogate in sodiu si faciliteaza retentia de apa, fenomen periculos in cazul persoanelor cardiace. Recomandare: Beti treptat, de-a lungul zilei, pana la 2 litri de lichide. Nu depasiti aceasta cantitate fara avizul medicului si evitati batuturile foarte reci. Diversificati aportul hidric: apa plata, ceai, suc proaspat de fructe.

4. Dusul rece. De la inceput trebuie subliniat ca trebuie evitat socul termic. Este inutil sa biciuim corpul cu dusuri exagerat de reci. Este suficient sa facem un dusuri cu apa calduta pentru a ne simiti revigorati cand iesim din baie. Efectul de revigorare se prelungeste daca vom lasa apa de pe corp sa se evapore. Trebuie sa retinem ca baile cu apa rece in cazul bebelusilor sunt si mai periculose, deoarece ei fac fata si mai greu la diferentele de temperatura. Recomandare: Faceti cateva dusuri pe zi cu apa calduta si nu va stergeti corpul dupa iesirea de sub dus. La birou puteti folosi un spray cu apa termala pentru reglarea temperaturii corpului.

5. Este evident ca apa este lichidul cel mai bun pentru a ne astampara setea. Sunt bune si ceaiurile caldute, alternanta intre bauturi calde si reci. Persoanelor care nu au obiceiul de bea apa li se recomanda sa manance fructe bogate in apa: pepene, prune, struguri, citrice etc.Recomandare: In zilele caniculare, sunt foarte bune supele reci, preparate din legume, iaurturile (un iaurt hidrateaza la fel ca un pahar de apa), compoturile.