mariustuca.ro / In blocul operator, cu smartphone-ul si tableta (Autoare: Magda Marincovici)
In blocul operator, cu smartphone-ul si tableta
In sala de operatie, chirurgul, intr-o mana cu bisturiul si in cealalta cu telefonul mobil, de la care ori medicul, ori asistenta expediaza SMS-uri. Greu de crezut, dar prezentat obiectiv intr-un articol din Le Parisien, editia de luni, 3 august. Potrivit site-lui medical Medscape, care efectueaza o ancheta in acest sens, smartphonul a devenit un lucru obisnuit in blocurile operatorii.

Mai putina atentie si mai multe probleme de igiena

Dependenta de telefoanele mobile este intr-atat de puternica incat si medicii au cazut in aceasta capcana, desi profesia lor, mai mult decat celelalte, inseamna salvarea vietii unui om. Atetie! Telefonul mobil poate fi deveni un cuib pentru bacterii, ceea ce nu e deloc simplu intr-un bloc operator. Potrivit unui studiu recent efectuat printre chirurgi ortopezi si internisti, 83% dintre telefoanele acestora prezentau germeni patogeni.
In urma cu cativa ani, media din SUA relata o poveste cu deznodamant trist din cauza unui smartphon. In 2011, o femeie de 61 in varsta de ani a murit in urma unei operatii cardiace, deoarece anestezista isi verifica e-mail-urile in loc sa-si supravegheze pacienta. In timpul procesului intentat de familia decedatei, chirurgul a adaugat ca el se juca pe tableta.

Vibra in abdomen

Si mai exista un risc, ce-i drept extrem de rar: a uita smartphonul in corpul pacientului. si nu-i nici o gluma. S-a intamplat in 2015, in cazul unei paciente din Iordania. Chirurgul si-a pierdut telefonul in abdomenul femeii in timpul unei cezariene. Pur si simplu femeia a simtit ca-i vibreaza ceva in abomen.