mariustuca.ro / Un joc pe Ipad poate imbunatati viata bolnavilor de schizofrenie
(Autoare: Magda Marincovici)

Un joc pe Ipad poate imbunatati viata bolnavilor de schizofrenie
Un joc pe Ipad ar putea sa imbunatateasca viata persoanelor afectate de schizofrenie. Jocul, destinat ajutorarii bolnavilor de schizofrenie, este conceput de cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Philosophical Transactions of the Royal Society B. Aplicatia poarta numele de Wizard.

Testul

Cercetatorii britanici au realizat o experienta la care au participat 22 de bolnavi de schizofrenie (11 femei si 11 barbati). Ei au format doua grupe: primul grup cu tratament normal, fara jocul pe Ipad, si al doilea grup care a fost obligat sa exerseze acest joc in mod constant, timp de patru saptamani. Pentru a evalua impactul jocului asupra vietii lor sociale, cercetatorii au masurat memoria pe etape a participantilor la test, placerea si motivarea, starea lor de bine in general. Concluziile acestui test arata ca jocul pe Ipad are efecte pozitive asupra pacientilor. Am constatat ca participantii afectati care au beneficiat de acest joc au avut amintiri episodice mult mai bune comparativ cu bolnavii din celalalt grup, fara joc, explica Barbara Sahakian, profesoara de neuropsihologie clinica la Universitatea Cambridge.

Ce este schizofrenia

Schizofrenia este o boala care afecteaza modul in care o persoana gandeste, simte si actioneaza. Cand se afla intr-un episod acut, persoanele cu schizofrenie nu fac diferenta intre real si imaginar, avand nevoie permanenta de medic si familie. Principalele simptome al acestei boli sunt halucinatiile, ideile delirante, dificultatile de organizare mentala. Aproximativ 1% din populatia globului sufera de aceasta boala. Deocamdata, nu avem medicamente sau metode de vindecare a schizofreniei, ci doar medicamente care reusesc sa temporizeze boala.