Liderul unui puternic cartel columbian de trafic de droguri, arestat in Bucuresti, in luna iunie 2009 de Politia Romana, in colaborare cu autoritatile judiciare americane, a fost condamnat de instanta americana la peste 17 ani inchisoare pentru conducerea unei organizatii de trafic de droguri care a distribuit tone de cocaina din tarile Africii de Vest pe tot mapamondul.
La data de 20 iulie 2010, autoritatile judiciare americane au anuntat condamnarea lui JESUS EDUARDO V. A., cunoscut sub pseudonimul de "Padre" sau "Pat", la 17 ani si 6 luni inchisoare, pentru conducerea unei organizatii de trafic de droguri cu ramificatii internationale.
Barbatul, cu dubla cetatenie, mexicana si columbiana, din Bogota - Columbia, a fost retinut, la data de 10 iunie 2009, in zona unui hotel din Bucuresti, de ofiteri romani ai Serviciului Antidrog, in cooperare cu lucratori ai Drug Enforcement Administration - DEA, in timp ce punea la punct detalii ale unei tranzactii privind achizitionarea unui avion tip cargo, mijloc de transport ce urma sa fie folosit la transportul cocainei din America de Sud in Statele Unite ale Americii.