Virusuri de la animale care ucid oameni
Intre 1940 si 2004, au aparut 154 de noi boli virale
Sursa: Le Figaro: VIH, Ebola, Mers : d‘ou viennent ces virus mortels ?

Intre 1940 si 2004, au fost descoperite 154 de noi boli virale, majoritatea transmise prin contactul dintre om si animal, avertizeaza Le Figaro intr-un amplu articol publicat in editie online. SIDA, SRAS, H1N1, Ebola etc. sunt virusuri care au trecut de la animal la om, trecere favorizata de aglomeratiile demografice si incalzirea climatica.
Prof. dr. Arnaud Fontanet, sef de departament in cadrul Institutului Pasteur, intareste aceasta idee, spunand ca aceste boli ' sunt in crestere, in special din cauza densitatii si mobilitatii populatiilor '.
De aceeasi opinie este si prof. dr. Jean-Francois Delfraissy, directorul Agentiei Nationale pentru Cercetarea SIDA, care subliniaza ca noile virusuri au ca punct de plecare Asia sau Africa si propagarea lor este facilitata de transportul cu avionul.
Potrivit OMS, 154 de noi boli virale au fost descoperite intre 1940 si 2004, dintre care trei sferturi sunt infectii transmise de la animal la om, boli numite zoonoze, cum este cazul virusului care provoaca SIDA. Transmis de la cimpanzei la om, la inceputul secolului al XX-lea, in Africa, HIV este cauza uneia dintre epidemiile cele mai severe din ultimii 50 de ani, care a provocat aproape 40 de milioane de morti.
Bolile emergente pot fi declansate din cauza mutatiilor sau recombinarilor dintre virusuri, fenomen frecvent in special la virusurile gripale.
Un virus latent intr-o regiune geografica devine activ in alta parte a lumii, deoarece oameni bolnavi sau animale purtatoare se deplaseaza si afecteaza populatii neimunizate. Astfel, virusul poate deveni extrem de virulent. Cel mai bun exemplu este cel al virusului din zona Nilului vestic, transmis de tantari.
El a fost izolat in 1937, in Uganda, apoi e semnalat in Orientul Mijlociu, in anii ’50, si in 1999 in America de Nord unde s-a raspandit rapid, facand sute de victime, ca urmare a unei meningite sau encefalite.
Inainte de a afecta omul, virusurile pot fi mult timp gazduite de animale, in general, de pasari salbatice sau lilieci, precizeaza dr Fontanet. Pana a infecta omul, virusurile au nevoie de gazde intermediare, din imediata apropiere a acestuia, cum sunt porcul, pasarile de curte sau tantari, precum si de conditii favorabile pentru efectuarea acestei treceri intre specii.
Gripa aviara H5N1 a aparut in sudul Chinei, intens populat si cu multe crescatorii de pasari. Coronavirusul este la originea SRAS (sindromul respirator acut sever) si a provocat o criza sanitara la nivel mondial, in 2003 cu peste 800 de decese, in principal in Asia. Acest virus a trecut de la liliac la om, avand ca gazda intermediara un mamifer crescut si preparat in restaurantele din Canton.
Despaduririle masive si incalzirea climatica au contribuit la migrarea si inmultirea unei specii de tantari in regiuni geografice unde nu erau cunoscuti. Asa s-a raspandit tantarul-tigru, purtatorul virusului febrei dengue, mult timp specific Asiei de Sud-Est, dar care s-a acomodat pe continetul american si in sudul Frantei.
Virusul Ebola a fost descoperit in 1976 in doua focare izbucnite simultan in Sudan si Congo. La inceput, specialistii nu s-au aratat foarte alarmati. Dar datele s-au modificat radical odata cu epidemia din zilele noastre. Inainte, epidemia se limita la cateva sate si se oprea de la sine. Azi, infectia afecteaza persoane din orasele mai multor tari din vestul Africii. Virusul Ebola a devenit o amenintare pentru populatiile acestor tari si pentru ca au sisteme de sanatate precare. Potrivit expertilor, faptul ca virusul Ebola se transmite prin contact direct si nu pe cale respiratorie reduce riscul raspandirii in alte regiuni ale lumii. Totusi, dr Fontanet este de parere ca aceasta epidemie s-ar putea prelungi intre 3 si 6 luni.