Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata " Prioritate pentru SANATATE, ca-i mai buna decat toate!", pe care o puteti citi in continuare.
In fiecare an, pe 7 aprilie, sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii, prilej cu care doresc sa-mi exprim cateva ganduri referitoare la problematica sanatatii si a sistemului de sanatate de astazi.
Fiecare dintre noi suntem preocupati de starea de sanatate - personala, a familiei, a cunoscutilor, insa ca om politic, ma simt responsabil si pentru sanatatea natiunii romane, deaorece stiu ca doar un popor sanatos, la trup si la minte, poate sa-si concentreze energiile spre un viitor prosper.
Sistemul de sanatate romanesc e inca departe de ce ar trebui sa fie din multe puncte de vedere, trebuie sa recunoastem deschis acest fapt. Incercarile repetate, de-a lungul timpului, ale unor reforme pripite n-au reusit sa rezolve problemele fundamentale, mai mult chiar, deciziile aberante ale guvernarii Basescu-Boc au inchis spitale si institute de cercetare, au determinat emigrarea medicilor si a cadrelor sanitare, au lasat categorii intregi de bolnavi fara medicamentatia indispensabila periclitand nivelul de sanatate si speranta de viata a romanilor.
Guvernul Victor Ponta a inceput prin a repara aceste nedreptati: s-au reinfiintat unitati sanitare, si prima dintre acestea a fost Institutul Inimii de la Tirgu Mures, s-au deblocat peste 1.000 de posturi in sistemul sanitar si se acorda o bursa lunara de 150 de euro pentru medicii si farmacistii rezidenti pentru ca vrem ca acestia sa nu mai plece in strainatate, s-a alocat un buget mai mare pentru Ministerul Sanatatii in 2014. Iata ca s-au facut cativa pasi importanti. Ma bucur ca am contribuit personal la unul dintre acestia, fiind coautor al propunerii legislative privind ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Urmeaza alte schimbari cu impact asupra tuturor actorilor din sistem: pacientul, medicul, mecanismul asigurarilor si instrustructura de sanatate. In primul rand avem nevoie o lege fundamentatala a sistemului de sanatate, insa una care sa nu fie facuta in graba, pe genunchi, ci care sa fie rezultatul unei dezbateri reale, eficiente, cu viziune sistemica si abordari pe termen lung. Am incredere ca sub coordonarea Ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, aceste noi abordari vor avea un impact pozitiv. Chiar daca vor mai fi lucruri de remediat, nu putem blama intregul sistem sanitar.
Dimpotriva, judetul Mures este un punct de reper pe harta excelentei medicale atat in Romania, cat si la nivel cel putin european. Sunt mandru de cum se face medicina aici si vreau sa felicit toate cadrele medicale care, prin profesionalismul dobandit la o scoala universitara de renume mondial, asa cum este Universitatea de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures, si prin devotamentul pentru o meserie atat de nobila sunt un exemplu demn de urmat. Performantele in majoritatea domeniilor medicale, culminand cu chirurgia cardiovasculara si medicina de urgenta, au creat un brand pentru Mures, care este astazi sinomin cu medicina de top. Avem obligatia cu totii - oamenii politici, administratia, spitalele, mediul academic, sa ridicam stacheta tot mai sus!