MAGAZIN: Cautarea unei constiinte superioare (Autor: DAN D. FARCAS)
Continuam sa rezumam, asa cum am facut si in cateva episoade anterioare, opiniile prezentate de ufologul veteran canadian Grant Cameron intr-un lung interviu despre OZN-URILE SI CONSTIINTA UMANA EXTINSA, acordat lui Alex Tsakiris, proprietarul podcastului Skeptiko. Tsakiris se intreba daca experientele psihedelice ar putea avea o relevanta pentru relatia constiinta - extraterestri. El a mentionat ca in emisiunile sale l-a avut ca invitat si pe Dr. Rick Strassman, de la Universitatea din New Mexico. Dupa cate stia, acest cercetator a fost singurul caruia i s-a permis sa studieze, pe subiecti umani, efectele DMT (dimetiltriptamina), un compus psihedelic aflat si in ayahuasca, o bautura consumata in culturile indigene amazoniene in scopuri divinatorii si de vindecare. El a adunat un grup de studenti, in New Mexico, si le-a dat doze destul de mari de DMT. Acestia au vazut nu numai extraterestri, ci si zane si alte entitati, care pareau sa traiasca pe un alt taram. Astfel de experiente psihedelice au fost realizate si de alti cercetatori. Oricine poate cauta pe internet, de pilda, numele lui Terence McKenna, si poate obtine o seama de informatii utile in acest sens.
Cameron a comentat ca este inca un exemplu care arata ce procent mic din realitate il intelegem cu adevarat, cat de limitate sunt cunostintele noastre privind realitatea. Suntem, intr-adevar, doar la inceput. Probabil vom avea nevoie de inca 30 de ani de experimente pentru a intrezari ceva mai clar ce anume se intampla.

Don't worry, be happy
Tsakiris credea ca o multime de oameni nu-si dau seama ca materialismul in stiinta reflecta de fapt materialismul din cultura noastra, o societate ilustrata, de pilda, prin afirmatia pe care a facut-o, la un moment dat, George Bush: Nu va faceti griji cu privire la razboiul din Irak, duceti-va la cumparaturi. Intr-o lume in care este vorba doar despre materie, doar despre produse, doar despre supravietuire, oamenii nu vor fi in stare sa faca decat asta: sa acumuleze bunuri si apoi sa mearga sa bombardeze alti oameni. Daca ai avea o viziune extinsa asupra realitatii, o viziune care sa spuna ca suntem cu totii conectati intr-un fel, ori ca ideea noastra de timp nu este ceea ce credem ca este, n-ai mai putea sa conduci un stat-natiune, n-ai mai putea sa mergi sa bombardezi si sa faci toate celelalte nebunii.
Tsakiris insusi si-a pus destul de tarziu intrebarea: De ce oare oamenii de stiinta nu se uita la aceste aspecte? Ce bine ar fi daca ar face-o!. A inteles apoi imediat ca lucrurile se petrec ca si cum intregul sistem ar fi organizat astfel incat orice persoana care are o viziune extinsa asupra realitatii, o informare mai larga, va fi dat afara dintru inceput. Cand ai niste mocofani la conducerea lucrurilor - zicea Tsakiris - n-ai cui sa-i spui: Imparatul este gol!. El, ca o presoana nereligioasa, ca un non-crestin, vede totusi, in jurul sau, ca Dumnezeu stapaneste situatia. Multi dintre cei care au trecut prin experienta din apropierea mortii (NDE) spun ca l-au vazut pe Dumnezeu. Pur si simplu nu se poate trece peste asta.
Tsakiris a avut ocazia sa vorbeasca despre aceste aspecte cu un mare numar de cercetatori ai experientelor in apropierea mortii. Recent, a realizat un interviu lung cu unul dintre acestia, Melvin Morrison, un medic pediatru, care si preda intr-un spital. Este considerat un outsider. E ostracizat fiindca cerceteaza fenomene de tip NDE. Dar el e un outsider chiar si in cadrul comunitatii NDE, intrucat el spune:
- Ei bine, da, acesti oameni vorbesc despre Dumnezeu si trebuie sa ne straduim sa intelegem ce inseamna asta.
Ei vorbesc cu aceasta super-super-super-super-super-super constiinta pe care noi o numim Dumnezeu. Trebuie sa introducem si acest factor in ecuatie. Nu putem sa spunem ca e un nonsens. Si bunul simt ne dicteaza ca exista ceva foarte apropiat de ceea ce am numit intotdeauna Dumnezeu. Acelasi lucru il sustin diferitele religii si traditii de intelepciune. Nativii amerindieni si aborigenii au subliniat mereu ca e ca si cum ar fi, cu adevarat, cineva acolo, sus, si acesta este Dumnezeu iar asta conteaza mai mult decat toate celelalte lucruri. E greu sa asimilezi asa ceva in interiorul lumii noastre materialiste.
Cameron vede aceleasi lucruri, dar dintr-o alta perspectiva, cea a studierii fenomenului OZN. Asa cum a mentionat de mai multe ori in comunitatea OZN, interactiunea dintre rapiti si extraterestrii este, de fapt, o perceptie extrasenzoriala (ESP), o interactiune directa, de la minte la minte. Astfel de experimente au fost realizate si intre oameni, in diverse laboratoare pamantene, constatand un zgomot, un bruiaj important al semnalului. In interactiunile cu extraterestrii - sustine Cameron - nu exista absolut nici un fel de zgomot. Exista doar interactiuni. Intre altele, o astfel de interactiune ar fi o amenintare majora pentru guvernanti. Ce ar fi sa poti citi mintea cuiva? De pilda a unui politician care face campanie electorala. Ce ar fi sa te ridici sa tii un discurs si toata lumea sa stie exact la ce te gandesti? Oficialitatile vor fi in consens ca o astfel de comunicare trebuie descurajata, nu este ceva de dorit.
Tsakiris a reiterat ca ar dori sa cunoasca mai degraba opinia lui Cameron privind conceptul de divinitate, in context OZN. Nu dintr-un anume punct de vedere religios, poate nici macar din cel al spiritualitatii. Il intereseaza faptele. Iar acestea spun ca cei care sunt rapiti nu vorbesc despre extraterestrii ca fiind Dumnezeu. Cei rapiti ii vad la un nivel de constiinta superior celui uman, dar nu-i vad ca pe Dumnezeu. Cei care au experienta Kundalini, de tip yoga, cei care au experienta rugaciunii spontane, dar mai ales cei care au o experienta aproape de moarte vorbesc explicit despre DUMNEZEU. Nu sunt multi care observa aceasta diferenta. Ei spun:
- Niste rapiti au avut cutare experienta ESP sau experienta de extracorporalitate, asadar este ca si cand extraterestrii ar fi Dumnezeu. In realitate, spunea Tsakiris - nu stiu daca e adevarat sau nu, dar datele pe care le avem asta sugereaza - atunci cand oamenii se confrunta cu ceva de genul Dumnezeu, ei simt ca e ceva foarte diferit de o confruntare cu o constiinta extraterestra.
Cameron a fost de acord ca este asa, dar numai ca nivel. In cazul rapirilor e un nivel mai scazut. E cu o frecventa mai mica. Dar este acelasi tip de experienta. Ca si cand faptele de constiinta ar explica totul, de la Dumnezeu, pana la lucrurile materiale cele mai elementare. Toate tin de constiinta, dar sunt niveluri diferite, vibratii diferite. Si perceptia extrasenzoriala care se petrece in contact cu extraterestrii este la un nivel mai inalt decat conversatia dintre oameni.
El a reluat, spre exemplificare, propria sa experienta. Dupa terminarea facultatii si inainte sa se intereseze de fenomenul OZN, era o persoana foarte credincioasa. Dupa ce a avut o experienta in apropierea mortii a incercat sa interpreteze cele intamplate in cheie religioasa. El s-a adresat preotilor militari cu intrebari ciudate, de tipul: - Ati vazut miracole?, - A prezis cineva vreodata moartea sa?, - V-au spus cumva data exacta la care urmau sa moara?. A intrebat si de atei: - Ati avut vreodata un ateu?, - Daca s-au intors, au vorbit ei despre aceeasi experienta aproape de moarte?. A preferat sa intrebe preotii militari, deoarece acestia au de-a face frecvent cu oameni pe moarte. Si atunci cand oamenii mor, spun adevarul.

Factorul constiinta
Toate converg catre ideea ca Dumnezeu este una, iar extraterestrii altceva. Dar ai acces la ele prin diferite niveluri de constiinta. Toate tin de constiinta. Dar comunitatea OZN inca nu intelege asta. Ei sunt inca la acest nivel de baza - suruburi si piulite, noi contra lor, aspecte militare. Suntem ancorati atat de mult in lumea materiala, incat constiinta nu a fost cercetata cat trebuie. Asta este problema de baza la ora actuala.
In prezent, Grant Cameron tine cursuri privind constiinta. Dupa opinia sa, la ora actuala conexiunea cu constiinta este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l afle comunitatea OZN. Este un obiectiv critic. Cameron sustine ca daca doriti sa intelegeti ce anume se intampla cu adevarat si sa intelegeti faptul ca guvernul a stiut intotdeauna acest lucru, ar fi bine sa va uitati la acest aspect al constiintei, deoarece se pare ca pana acum am fost complet alaturi, rezumandu-ne la observarea si urmarirea unor fenomene exterioare. Cameron crede ca, neglijand factorul constiinta, am pierdut din vedere unul dintre aspectele-cheie ale intregului fenomen, un aspect care ne-ar fi oferit o multime de raspunsuri cu privire la adevarata semnificatie a fenomenului OZN. El spera ca treptat comunitatea OZN va intelege asta si va incepe sa reactioneze. O componenta importanta va fi schimbul de informatii privind conexiunea dintre fenomenele de constiinta si agroglife, acele cercuri care apar in lanuri si de care se ocupa mai ales Colin Andrews.
In incheiere Alex Tsakiris a apreciat ca aceste deschideri reciproce, dintre cautarile spirituale si ufologie, reprezinta un episod al unui proces nesfarsit. Poate, pentru moment, cei ancorati intr-un domeniu sau in celalalt se vor simti un pic incomod in fata unor astfel de deschideri, dar trebuie sa ramanem fideli principiului de a urma faptele si marturiile credibile, oriunde ar duce acestea, trecand peste mai vechile convingeri si prejudecati.