Mariustuca.ro / Poliartrita reumatoida, boala cu o masinarie infernala, poate fi tintita cu terapii biologice (Autoare: Magda Marincovici)
Recent, la Bucuresti, a avut loc prima editie a Forumului international de imunologie consacrat bolilor inflamatorii reumatice la care au participat specialisti din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria. La acest eveniment a participat si dr. Maurizio Cutulo, profesor de reumatologie si medicina interna, director al Laboratoarelor de cercetare, diviza academica a Clinicii de reumatologie, Univesitatea din Genova.
Domnia sa spune ca profesorul Cutulo este important sa fie utilizati pentru diagnostic biomarkerii, de exemplu utilizand intrumente de diagnostic specifice, neinvazive, sigure, ecografia, de exemplu, dopler pentru detectarea inflamatiei sinovialei articulare in stadiile precoce de poliartrita reumatoida si sigur exista tinte foarte puternice. Noi putem, de asemenea, sa blocam celula in interiorul ei, nu produsul eliberat, nu markerul, ci ceea ce se intampla in interiorul celulei, masinaria care produce cytokine.
Evenimentul de la Bucuresti a fost consacrat in special poliartritei reumatoide si spodilartritelor. Poliartrita reumatoida si spondiartritele sunt principalele boli inflamatorii reumatice, cu prevalenta cea mai mare. Ambele boli pot debuta in copilarile. Fara o explicatie completa, poliartirta reumatoida este mai frecventa la femei, in schimb spodilartritele ii afecteaza mai mult pe barbati.
Profesor doctor Ruxandra Ionescu, sefa Departamentului de reumatologie din cadrul Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, ne explica tocmai aceasta masinarie si cum pot noile terapii sa o tina sub control.
- De ce oare sistemul imun nu ne apara de acest boli inflamatorii reumatice?
- Prof. dr. Ruxandra Ionescu: In bolile cronice, cum sunt cele inflamatorii reumatice, nu este foarte clar agentul datator al bolii. Agentul este discret, dar el exista si, este sigur ca da startul bolii pe un teren predispus genetic. Agentul declansator activeaza celulele imune, care elibereaza o serie de mediatori, care incep sa comunice intre ele. Procesul inflamator in loc sa se stinga, el se tot extinde, ducand la distrugeri structurale, in sensul distrugerii cartilajului, osului si, in final, se produce anchiloza articulara. Factorii de mediu contribuie clar la declansarea bolii in cazul persoanelor predispuse genetic. Printre factorii declansatori sunt: infectiile, fumatul, predispozitia genetica. Dar concret, este dificil de spus cine anume a declansat boala.
Totusi, vestea buna este ca in tratamentul acestor boli s-au inregistrat cele mai mari progrese prin terapiile biologice.
- Cum actioneaza aceste terapii?
- Profesor doctor Ruxandra Ionescu: Azi, nu mai intalnim poliartritele reumatoide deformante ca in urma cu cativa ani, deoarece pot fi stopate atat progresul inflamator cat si progresia leziunilor radiologice si, practic, mana unui pacient cu poliartrita reumatorida sa arate ca mana unei persone sanatoase, datorita noilor terapii.
Comparativ cu cele clasice, terapiile biologice actioneaza tintit celulele implicate in procesul inflamator. Avem si noi terapii biologice si alte noua sunt aprobate, dar nu pot fi folosite din cauza lipsei protocoalelor, desi calculele nu arata o crestere a costurilor. Azi, se vorbeste despre personalizarea tratamentelor. Daca ai mai multe medicamente ai de unde sa-l alegi pe cel mai bun, in functie de particularitatile pacientului: comorbiditati, manifestari extrarticulare etc.
Am putut sa raportam date legate de eficacitatea biologicelor si de siguranta. Avem si o serie de date demografice. Putem spune ce s-a intamplat la un an la altul. Am constatat ca, in 2014, mult mai putini pacienti s-au pensionat si 1% au revenit la serviciu dintre cei cu poliartrita, ceea ce este foarte important pentru noi. Concluzia: cu aceste terapii biologice poti face economii foarte mari.
- Si oglinda pacientilor si terapiilor o reprezinta registrul bolilor reumatice
- Intr-adevar, Am reusit in patru ani, din 2011, sa avem registrul bolilor reumatice. Cred ca suntem singura specialitate care are atatea registre: de poliartrita, spondilartrita, artrita psoriazica, lupus eritematos sistemic si de vasculita.Toate sunt functionale. In Registrul de poliartrita reumatoida avem introdusi 4.500 de pacienti care se trateaza cu tratamente biologice. Toti pacientii tratati cu medicamente biologice sunt inclusi in registru pentru ca noi am folosit registrul si pentru aprobarea terapiilor biologice. Toti medicii care au dorit sa obtina un produs biologic pentru pacientul sau a trebuit sa introduca pacientul in registru, iar aprobarea medicatiei biologice se face practic online.
Reprezentantii de la CNAS vad in registru daca pacientul intruneste criteriile de includere sau de raspuns la terapie. Cred ca suntem singura tara care avem toti pacientii cu poliartrita tratati cu medicamente biologice introdusi in registru. Din luna august, o sa demaram si pentru spondilartrita si artrita psoriazica.