Afla de la medicul nutritionist Mihaela Bilic cum putem manca preparate traditionale de Craciun fara sa ne ingrasam / mariustuca.ro / Autoare: Magda Marincovici
Sarbatorile Craciunului inseamna multe preparate din carne de porc. Totusi, carnea de porc nu este periculoasa in sine pentru sanatatea, daca stim sa alegem carnea care nu contine multa grasime si sa o preparam astfel incat insulele de grasime sa se topeasca si sa fie inlaturate, spune dr Mihaela Bilic, medic nutritionist.
- Doamna doctor, sa incepem cu sarmalele.
- Sarmalele, preparat traditional, extrem de apreciat de romani, poate fi o bomba calorica, inclusiv pentru omul sanatos, in functie de cantitatea de grasime din carnea tocata. De aceea, eu recomand sa tocam la noi acasa pulpa de porc pentru a face niste sarmale mai putin grase. In general, sunt indicate muschiul, pulpa. Atentie! Un gram de grasime este echivalent cu 9 calorii, adica de doua ori mai concentrat din punct de vedere energetic, comparativ cu un gram de zahar sau de cofeina. In concluzie, fiecare gram de grasime conteaza.
- Este mai buna grasimea vegetala pentru a ne pastra greutatea normala?
- Nu numai grasimea animala este periculoasa, ci si grasimea vegetala. Atentie! O lingura de ulei, fie ca este de masline, fie ca este de floarea soarelui, contine 100 de calorii. Si aici ma refer in special la salata de boeuf, care poate fi un preparat sanatos sau periculos pentru silueta, pentru sanatate, in functie de cantitatea de maioneza continuta. Pana la un punct salata de boeuf este excelenta si extrem de dietetica: legume fierte, carne fiarta, condimente. In momentul in care adaugam maioneza, trebuie sa avem grija sa punem o cantitate mica doar pentru a lega ingredientele. Nu sa inecam ingredientele in maioneza.
- Sa tremuram in fata piftiei, a caltabosului?
- Piftia este un alt produs dietetic. In fond, sunt legume si carne fierte intr-o apa care are colagen (gelatina) saraca in calorii. Atentie! Toate bune si sanatoase, doar daca eliminam stratul gros de grasime de la suprafata piftiei. Caltabosul este chiar un preparat foarte bun. Pentru ca respecta principiile nutritiei sanatoase: avem carne tocata si orez, adica proteine impreuna cu glucide. Atentie! Bun, bun, dar cu masura!
- Si cozonacul ?
- In privinta cozonacului, acesta este in mare un amestec de faina, zahar, grasime, oua si nuci. Adica este ceva mai mult decat o felie de paine. Nu se compara cu dulciurile cu creme de oua, de ciocolata. Cozonacul este bine crescut si nu este atat de periculos comparativ cu celelalte dulciuri. Atentie! In privinta cozonacului, pericolul nu vine din alimentul in sine, ci din cantitatea consumata.
- Cum e cu alcoolul, ca multi beau pentru ca, zic ei, acesta arde grasimile?
- La capitolul alcool, trebuie sa pornim de la faptul ca este un catalizator, un produs care grabeste depozitarea nutrientilor sub forma de grasime. Deci orice mancam, daca apoi bem alcool, avem toate sansele sa se transforme mai repede si sa se depuna sub forma de grasime. Concluzia este una simpla: beti un pahar, nu o sticla. Un pahar de vin are 80 de calorii, cat o felie de paine. Asadar nu este o tragedie, dar trebuie retinut ca alcoolul ingrasa de doua ori: odata prin propriile calorii si a doua oara prin grabirea depunerii sub forma de grasime a caloriilor din celelalte alimente.
- Si care sunt recomandarile medicului nutritionist?
- 3-4 sarmale si nu 8 sarmale oricat ar fi de dietetice. Nu stati lipiti de masa 3-4 ore pentru a savura 6-7 feluri de mancare, pentru ca, evident, nu mancarea e de vina, ci faptul ca am mancat prea mult si ca nu ne-am miscat aproape deloc. Va recomand esalonarea preparatelor. La micul dejun: antreurile. La pranz, unul-doua feluri de mancare: ciorba si sarmale. La cina: eventual, o felie de cozonac. Este o propunere de esalonare a preparatelor traditionale pe tot parcursul zilei, la principalele mese, in asa fel incat sa mancam din toate, fara a ne supra incarca stomacul. Sa nu uitam ca, intre Craciun si Anul Nou, preocuparea noastre este mancarea. Mancam mai mult decat este nevoie. Consecintele? O indigestie care sa ne opreasca din a mai manca, daca nu am stiut sa ne oprimla timp. Si, sigur, la cantar, dupa Sarbatori, vom avea neplacuta surpriza ca am luat in greutate 3-4 kilograme.
- Care sunt remediile in cazul in care nu am reusit sa fim cumpatati?
- Timpul este cel mai bun remediu. Sa facem o pauza de la mancare. Este cea mai eficienta metoda de a ne recupera. Deoarece timpul da posibilitatea organismului sa digere si sa scape de starea de rau. Nu recomand in aceste situatii medicamente, ci o pauza prelungita, de exemplu de 5 -8 ore. Si cand reveniti la masa, mancati o supa si beti multe lichide, in special ceai. In anumite situatii, sunt de ajutor fermentii sau enzimele digestive, care ajuta la grabirea procesarii unor alimente cu care organismul nostru nu este obisnuit sa faca fata in cantitati mari.
- Doamna doctor, dumneavoastra cu ce va rasfatati de Craciun?
- Am o mare slabiciune pentru salata de boeuf. Si s-ar putea sa mananc la cele trei mese principale cate 2-3 linguri de salata, ceea ce inseamna ca voi renunta la carnati si la alte preparate din carne. De asemenea, tata avea obiceiul sa faca piftia cu mult usturoi. Nu voi renunta, dar voi manca mai multa gelatina, decat carne.