(continuare)

"Romania este un vultur inchis intr-o colivie"

- Astazi, toti politicienii nostri sunt profesori, de regula la universitati private. Ce parere aveti despre nivelul stiintific al acestor universitati?
- Conducatorii vremelnici ai Romaniei au distrus tara. Iar putinii profesori adevarati pe care ii mai avem au mainile legate. Scoala romaneasca actuala este in suferinta. Daca vrei sa inrobesti o tara, ii distrugi educatia. Asa s-a si intamplat. Daca ai educatie performanta, esti, ca popor, liber. Romania este un vultur inchis intr-o colivie, din care nu poate sa-si intinda aripile, sa zboare. Universitatile particulare ar trebui desfiintate, fara exceptie. Sunt doar o industrie de diplome fara acoperire, urmarind doar profitul si spalarea creierelor. Au fost viciate, evident, si universitatile de stat. La Medicina, inainte de ’89, se tragea linia sub ultimul intrat la 9,80. Acum se intra si cu 4. Cum sa mai comentezi asa ceva? Manuale alternative? O samavolnicie! Istoria poporului roman este cumva alternativa? Geografia tarii este cumva alternativa? Mama ta este alternativa? Avem cumva alternative sau dileme cu privire la adevarurile morale? Mai toti politicienii nostri, da, sunt "profesori" - nu de gimnaziu, nu de liceu, ci profesori universitari. De unde pana unde? Pe vremea lui Spiru Haret, ca sa obtii titlul de profesor, treceai prin examene foarte dure, trebuia sa inveti pedagogie, iar la final numirea era semnata de Rege. Astazi, invatamantul superior din Romania scoate pe banda rulanta absolventi interesati doar de diploma. Se citeste foarte putin. 1,5% din adolescenti citesc cel mult 2 carti pe an. Camera Deputatilor a votat 28 de milioane de euro pentru cumpararea de stick-uri de memorie pentru calculatoarele scolare, in conditiile in care 50% din scoli nu au apa calda si caldura. Totul este absurd in Romania!
- Analizand sfertul de veac de cand suntem liberi, ce puteti spune? Am castigat sau nu libertatea? Am ajuns sa iubim competitia intre valori, sansa de a alege?
- Competitia mintilor din Occident a fost transformata in Romania intr-o cursa nebuna dupa profit. Societatea s-a transformat intr-una de consum, supusa unei manipulari masive. S-a inlocuit stiinta cu miturile si s-a pledat pentru libertate fara responsabilitate, spre a acoperi fraudele. Sub toga catorva profeti din tara asta se ascund frauda si manipularea cea mare. Romania nu este o tara libera atata timp cat presa, in cea mai mare parte, este dirijata. Multi si-au vandut, pentru 30 de arginti, si sufletul, si tara. Daca vrei sa-i inveti pe oameni sa fie liberi, invata-i o meserie. Or, in Romania nu mai sunt meseriasi, sunt doar afaceristi.
"Rosia Montana si gazele de sist nu sunt proiecte, ci afaceri murdare, antinationale si jefuitoare de suflete"
- La capitolul "realizari", in cei 25 de ani de democratie, consemnam alarmati retrocedarile de proprietati, facute pe baza legii restitutio in integrum. Cat si cum s-a retrocedat?
- "In mintea stramba si lucrul drept se stramba", spunea parintele Arsenie Boca. Pentru pamantul tarii, eroii neamului si-au dat viata, iar contemporanii nostri isi vand sufletul pentru un pumn de arginti. Institutia proprietatii este dinamitata in Romania. Democratie fara proprietate privata nu exista, iar proprietatea privata fara institutia care sa o inregistreze si sa o apere, si anume cadastrul general, nu exista nici ea. De 25 de ani, nu a fost pusa ordine in cadastrul general, pentru ca este nevoie de haos. Unde este haos este si interes, pentru ca, in toti acesti ani, statul a retrocedat paduri, terenuri, ape, cladiri, in valoare de peste 60 de miliarde de euro! Legea 247 si Legea 1 din 2000 au distrus padurile tarii. Inca mai sunt valabile ordonante ale lui Horthy, din 1940.
- In acest context, cum vor ajuta proiectele Rosia Montana si gazele de sist, in caz de realizare, economia romaneasca?
- In primul rand, nu sunt proiecte, ci afaceri murdare ale celor de la Gold Corporation si Chevron, in stransa legatura cu clasa politica romaneasca ticaloasa. Iar Chevron este unul din cei mai mari poluatori privati din istorie, urmat de Exxon si British Petroleum. Sunt afaceri antinationale si jefuitoare de suflete, pentru ca i-au aruncat pe oameni in razboi, roman contra roman, in propria lor tara. Nu au nici o substanta stiintifica si sunt total non-ecologice si distrugatoare de vieti prin consecintele ulterioare. S-a scris mult pe tema asta, dar eu va spun un lucru: aceste intentii nu se vor pune in aplicare. Punct. Si Rosia Montana, si Pungesti sunt pamant romanesc si asa vor ramane! Iar cei ce le apara sunt eroi. Nu vorbesc de ecologie aici, n-am ce vorbi, eu discut despre pamantul meu, care nu este al generatiei mele, ci al urmasilor mei si al urmasilor urmasilor mei, in veacul vecilor! Cea mai jalnica este prestatia clasei politice. Pe 2 decembrie trecut, la Pungesti, se loveau romanii pe romani cu ciomegele, dar in Bucuresti era bal cu toalete de mii de euro, purtate de cocotele politice si corporatiste. Este gretos! Si un ultim aspect: unde este pozitia BOR fata de situatia de la Pungesti? Cum au fost sustinuti cei cativa preoti si monahi care s-au opus cu mare curaj faradelegilor? Din pacate, la noi, romanii, tacerea este un narav vechi al clerului.
- Este pamantul tarii de vanzare? Se pare ca politicienii si unii proprietari romani nu au nimic impotriva vanzarii pamantului catre straini.
- Pamantul tarii este sfant prin eroii, martirii si sfintii pe care ii adaposteste in adanc, spunea parintele Iustin Parvu. Nu este de vanzare nimanui si nicicand. Cu toate acestea, de la 1 ianuarie, politicienii romani au dat drumul sa se vanda! Daca nu iubesc glia strabuna si nu au lucrat niciodata pamantul, cum sa-l apere? La fel este si cu oamenii: iti dai afara copiii din casa? Este o lupta teribila pentru putere. Or, o tara care are 12% analfabeti si inca pana la 20% analfabeti stiintific, persoane care citesc, dar nu inteleg nimic, este usor de manipulat. Guvernantii au nevoie de o masa amorfa, care sa puna stampila pe buletinul de vot; in acest scop, populatia este instrumentata sa raspunda pavlovian la pomeni electorale gen ulei, zahar si pui.
- Ce ati dorit sa spuneti prin afirmatia facuta intr-o conferinta: "romanii au uitat sa traiasca vertical"?
- Ne-am uitat traditiile si de unde am venit. Suntem vanduti corporatiilor, care vor doar sa cheltuiesti, fara sa intelegi de ce. Oamenii nu mai au exemple tari de virtute, si atunci isi iau lumea in cap. Nu exista un proiect comun, ci doar planuri individuale. Fiecare pentru el. Pierderea verticalitatii vine din lipsa noastra de dragoste fata de pamantul nostru si de intelegere a rostului neamului romanesc. Spre exemplu, SUA au transmis de curand ca investitorii americani vor veni in Romania numai daca se va semna un nou acord cu FMI si va fi votata o legislatie permisiva pentru exploatarea gazelor de sist. Cat tupeu trebuie sa ai, ca sa faci o asemenea declaratie? Si cata slugarnicie ca sa o accepti? Dar "brazii se frang, nu se indoiesc", spunea un erou al neamului, Ion Gavrila Ogoranu. Eu zic ca romanii nu vor sta indaratul gratiilor, pana ce batranetea si rutina vor pune stapanire pe ei, iar vitejia va ramane amintire si dorinta neimplinita. Pentru mentinerea verticalitatii, familia este de baza. Si aici s-a sapat adanc, pentru distrugerea ei. Peste 2 milioane de romani lucreaza in afara tarii si trimit bani acasa. Dar acasa au ramas familii distruse, divorturile s-au inmultit peste masura, ca si copiii abandonati si oamenii bolnavi sufleteste si moraliceste.
"Constiinta poporului roman nu suporta politica publica a tradarii si inrobirii"
- De ce credeti ca Romania este o tara "condamnata la neputinta"?
- Statul nu pune in practica ce spune sau ce spune legea. Prin urmare, increderea in institutiile statului este zero. Daca ai o lege, iti mai trebuie una care sa o puna in aplicare. Cum sa ai incredere in cineva care te fura si te umileste permanent? Politicul in Romania stapaneste bine arta manipularii si a dezinformarii, pentru a se mentine la putere. Se schimba doar politicienii, ei intre ei, pentru ca in spate au acelasi scop anticrestin. Iar efectele se vad nu doar in saracia si umilinta traite de romani in tara, ci si in afara tarii. De multa vreme, "roman" este in Occident un calificativ depreciativ, si nu denumirea unui neam demn de stima. Suprematia politicului este in Romania un semn de pierdere a orientarii crestine. Omul a pierdut nadejdea mantuirii, iar politica a devenit un fel de mantuire sociala. Compromisul in gandire si vorba, nepasarea in fapta au deschis drum liber absurdului in societatea romaneasca.
- Ce nadejde aveti in refacerea Romaniei? Cum vedeti viitorul ei?
- Sunt oameni pregatiti in aceasta tara sa faca istorie, si nu spectacol ieftin. La ora actuala, in Romania este un soi de vaicareala cronicizata. Trebuie facuta diferenta intre vaicareala si atitudine. Toti se vaicaresc ca nu au bani, se plang de ticalosia clasei politice, dar nu ies in strada pentru unire si schimbare. Nu puneti, ne indeamna Mantuitorul, petic de postav nou la haina veche, pentru ca se rupe, si nici vin nou in burduf vechi, pentru ca se crapa. Schimbarea, ca sa fie efectiva, trebuie sa fie totala. Constiinta poporului roman nu suporta politica publica a tradarii si inrobirii. Sa luam aminte, vremea refacerii se apropie! Speranta este mare numai pentru cel ce are credinta mare. Chiar daca hotii si impostura par astazi de neinvins, greu de inlaturat, chiar daca par ca sporesc zilnic in putere, chiar daca avem impresia ca a disparut credinta, viitorul Romaniei va fi demn si luminos, pentru ca pe dedesubtul viiturii rau mirositoare de acum curge fluviul credintei stramosesti. Trebuie doar sa indraznim!