(continuare)

"Capitalul gigantic al Romaniei este dat de resursele naturale"

- Vorbiti, alaturi de multi alti futurologi, de marea criza alimentara si a apei. Dar Chevron foreaza pentru gaze de sist in Dobrogea, unde exista un fluviu subteran de apa dulce, cat Dunarea. Nu va fi pusa aceasta resursa in pericol?
- Criza apei si a hranei, din zona anilor 2020, va fi mult mai serioasa si mai devastatoare decat criza economico-financiara de acum. Suntem pregatiti sa o intampinam? Aceasta este intrebarea. Aurul Romaniei nu este cel mineral, ingropat sub munte, ci stratul subtire de sol fertil, la care se adauga apa si conditiile geomorfologice exceptionale ale tarii noastre. Politic vorbind, e nevoie sa stii sa canti la orga, adica pe mai multe claviaturi simultan, ca sa poti conduce o tara. Pentru ca o decizie gresita se poate rasfrange negativ in alte locuri. Preventia, anticiparea ne stau la indemana. Cunosc resursa uriasa de apa din Dobrogea. Sigur ca poate sa fie afectata, si inca grav, daca se permite aceasta afacere a Chevron, extrem de nociva, adevarat atentat la adresa vietii. Este un exemplu tipic de actiune de-a dreptul criminala a unei corporatii. Wall Street-ul este numai minciuna, lipsit de strategie si de viziune, un urias cu picioare de lut. Exemplul Californiei este graitor in acest sens: desi, in ultimii doi ani, in toata California, persista o seceta devastatoare, politicul a permis demararea forarilor pentru gaze de sist.
- In context economic global, cu ce valori naturale vine Romania in concertul natiunilor?
- Romania este o tara prea bogata, cu un pamant prea fertil, ca sa fie pastrata fara lupta! Stiintific, din 9 regiuni bio-geografice ale Terrei, Romania detine 5, avand cea mai importanta eco-regiune la nivel global. Mai mult de jumatate din Carpati, cei mai salbatici ca natura, sunt in tara noastra. Peste jumatate din carnivorele mari ale Europei sunt in Romania. Avem apoi Delta Dunarii, zonele umede si padurile - un tezaur. Capitalul gigantic al Romaniei este dat de resursele naturale. Si, in special, de baza genetica pura pe care o are, fiind printre foarte putinele tari din Europa care detin asa ceva. Daca numesc doar cele 220.000 de ha de padure virgina, apoi cernoziomul ciocolatiu, cel mai productiv dintre toate tipurile de sol, aflat cu predilectie in Dobrogea, se poate vedea capacitatea sigura de a dezvolta durabil tara. Nu poti avea dezvoltare durabila fara fundamentul dat de resursele naturale pure. Sub acest aspect, Romania se inscrie in zona marilor negociatori, fiind un potential multiplicator genetic pentru tarile care au doar resurse financiare, dar nu si pe cele naturale. Sau au padure, dar nu au codru. Lumea occidentala este disperata sa aiba hrana si apa de foarte buna calitate pentru cetatenii ei. Doar astfel isi asigura continuitatea ca neam. Toti sunt constienti de pericolul alimentatiei industriale, plina de E-uri si aducatoare de boli pe care medicina actuala nu le poate trata.

"Taranul roman reprezinta nu doar sansa redresarii Romaniei, ci insasi speranta renasterii lumii occidentale"

- Intre factorii care submineaza identitatea romaneasca si viitorul natiunii romane ati numit distrugerea taranimii. Ce mai reprezinta taranii? Mai sunt ei un element identitar al romanilor?
- Taranul roman reprezinta gena autentica a civilizatiei mileniului actual. El reprezinta nu doar sansa redresarii Romaniei, ci insasi speranta renasterii lumii occidentale, care incearca cu disperare sa-si indrepte nesabuintele trecutului. Taranul roman a fost in mare parte distrus de febra consumista si de supermarketurile care s-au inmultit enorm la nivelul intregii tari. Apoi a fost redus la tacere, fiindu-i atacat cadrul natural, de care depinde existenta sa. A fost jefuit orbeste, s-a vandut pe nimic resursa naturala primara. Prin urmare, eu nu as promova industria alimentelor bio, ci gospodaria taraneasca traditionala. Prin ea am ajunge la bio in mod natural. Romania, tara bio! Cu ea as cuceri lumea toata! Rosia romaneasca - cultiva aceasta rosie in Germania. Pune-l pe neamt sa o faca! Ei bine, nu poate, cu toata tehnologia lui, pentru ca nu are pamantul tarii noastre, care este cel mai roditor. Si, peste asta, este un pamant sfant. Daca se pune la punct agricultura taraneasca traditionala, exporturile de grane romanesti se vor face nu pe bani, ci contra aur.
- In acest caz, de ce nu sprijina bancile din Romania taranimea?
- Cum sa sprijine bancile esenta dezvoltarii noastre, cand peste 80% din ele sunt straine? Nu au nici un interes sa o faca. Decapitalizarea bancilor romanesti s-a facut cu buna stiinta. Dezbaterea politica cea mai frecventa din societatea romaneasca este cea legata de putere. Problema este ca, atunci cand detii puterea si nu stii ce sa faci cu ea sau nu ai cu cine sa faci ceea ce ti-ai propus, intri in impas. Iesirea din aceasta dilema nu poate fi data decat prin cultivarea profesionalismului autentic. Acelasi lucru este valabil si in cadrul sistemului bancar. Romania este poligon de incercari pentru sistemul bancar international. La filialele din tara noastra, bancile-mama trimit cadre de conducere slab pregatite profesional, dispuse la experimente, care duc o politica de jecmanire a populatiei, si nu de dezvoltare. S-a ajuns la situatii absurde: daca "economisesti" la o banca, ajungi sa retragi, la sfarsit, mai putin decat ai depus! Romania ar trebui sa aiba o institutie de credit agricol, asa cum a propus Take Ionescu in documentul "Romania in anul 3000", inca din 1920. Ce oameni, ce viziune, ce daruire fata de tara!
- Se stie ca ati elaborat Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei. Cum ar trebui sa fie si ce puncte ar trebui sa alcatuiasca aceasta strategie?
- In primul rand, trebuie sa gandesti Adevarul, sa spui Adevarul si sa iubesti Adevarul. Cheia succesului in dezvoltarea tarii sta in dragoste, unire, intarirea familiei si micul producator. Restul sunt detalii. Strategia tarii se poarta in inima si are cateva puncte, care incap pe o pagina: 1. Intarirea legislativa si constitutionala a statului. Legi administrate eficient de functionari in a caror autoritate populatia sa aiba incredere. 2. Lansarea cercetarii si dezvoltarii cu implicarea universitatilor. 3. Politici monetare si fiscale ferme. Nivelul taxelor sa fie scazut. Pastrarea monedei nationale este un mare atu, care nu trebuie neglijat. Si sub nici o forma nu trebuie aderat la moneda euro! 4. Dezvoltarea cailor de transport. 5. O politica externa regionala si globala de promovare a concilierii. 6. Transformarea unui handicap in avantaj de nisa economica: agricultura romaneasca. Protectia padurilor si conservarea mediului. Dezvoltarea durabila - concept national. 7. Securitatea persoanei: strategia de sanatate bazata pe preventie, hrana sanatoasa, educatie prin miscare, politica demografica stabila. Romania detine Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDD) inca din 2008, dar nu s-a pus in practica nici o propozitie din acest document. SNDD este un pas spre civilizatie, este strategia interesului comun, care ar trebui sa primeze asupra confruntarilor politice si momentelor electorale. SNDD stabileste cadrul de manifestare a ambitiei de dezvoltare, care nu poate fi programata si garantata decat pe termen lung. Dificultatile in elaborarea documentului nu au constat in introducerea de idei noi, ci in efortul de a scapa de cele vechi. Un ultim aspect esential este politica demografica, neglijata total de toate fortele politice din tara. Pierderea demografica a insumat, intre 1990 si 2014, peste 3 milioane de oameni. Aceasta a facut sa avem 19 milioane de cetateni acum, iar consecintele pe viitor, daca nu se iau masuri imediate, vor fi dramatice.
"Lasitatea conduce Romania! Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!"
- V-ati opus economiei extractive. Guvernantii actuali se grabesc sa demareze o serie de proiecte miniere, crezand ca asta va genera dezvoltare si locuri de munca. Ce propuneti in schimb?
- Pe plan economic, avem nevoie de masuri pentru a pune in valoare avantajele competitive reale de care mai dispune Romania, prin consolidarea capitalului national, intarirea regimului proprietatii si incurajarea initiativei antreprenoriale. Aceasta inseamna o economie civica, moleculara, care tine cont de faptul ca prosperitatea unei natiuni depinde de prosperitatea fiecarui individ in parte. Cu alte cuvinte, nu am nevoie de 5 latifundiari in agricultura, ci de 500.000 de tarani vigurosi care sa dezvolte o tara intreaga. Nu am nevoie de o economie extractiva cum este acum, in care doar se vand resursele naturale si activele existente. Daca iti vinzi tot ce ai in casa, unde ajungi, cum mai traiesti? Este nevoie sa produci, deci intrebarea care ar trebui pusa fiecarui roman este: ce stii sa faci? Un proiect minier sanatos nu inseamna sa vindem resursele pe nimic, ci sa folosim noi resursele - asta inseamna proiect valabil. Prin noi insine! Mina de la Rosia Montana se poate deschide si exploata numai de catre Romania, apeland la tehnologia clasica si prietenoasa cu mediul, dand de lucru la toata lumea printr-o investitie de numai 100 de milioane de euro. Dar se vrea asa ceva? S-a vorbit mult despre reforma statului, a clasei politice. Dupa 25 de ani, exista impresia ca se urmareste doar o redistribuire a puterii si dobandirea de avantaje pentru cei care o detin. Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de un dialog real, de o conciliere nationala.
- V-ati declarat ingrijorat ca statul roman s-a privatizat. Ce presupune aceasta privatizare?
- Dupa 1990, statul roman s-a privatizat si nu mai poate raspunde corpului social, pentru ca nu mai are ce vorbi cu el decat atunci cand ii cere voturile. Cine detinea, inainte de 1989, controlul informativ al obiectivelor economice a trecut din barca comunista in cea a capitalismului extractiv.
(Va urma)