MAGAZIN : La Rendlesham au fost calatori in timp? (Autor : DAN D. FARCAS)

Periodic, revine in atentia celor interesati, prin noi marturii sau documente, incidentul din padurea Rendlesham, in Suffolk, la circa 150 kilometri nord-est de Londra, considerat de britanici cel mai important eveniment OZN din Regatul Unit. Aici, in 1980, doua baze militare aeriene ingemanate, Bentwaters si Woodbridge, erau inchiriate, in cadrul NATO, fortelelor aeriene americane si gazduiau un numar nedivulgat de focoase nucleare.
In zorii zilei de 27 decembrie 1980, aproximativ la ora 3.00, o patrula de securitate de langa Poarta de Est a RAF Woodbridge a raportat ca niste lumini ciudate au aterizat in Padurea Rendlesham aflata in apropiere. Crezandu-se ca s-a prabusit sau a aterizat fortat un avion, o patrula din trei militari a plecat pe jos pentru a investiga ce anume s-a petrecut. La inceput au zarit lumini ciudate miscandu-se printre copaci, precum si o lumina puternica de la un obiect neidentificat. Apoi, conform celor raportate, au vazut acolo un obiect straniu, stralucitor, aparent metalic, de forma triunghiulara, de aproximativ doi-trei metri latime la baza si aproximativ doi metri inaltime. Avea o lumina rosie pulsatoare in varf si un brau de lumini albastre dedesubt. Cand patrula s-a apropiat de obiect, acesta a manevrat printre copaci si a disparut. Obiectul a mai fost zarit pentru scurt timp, peste aproximativ o ora, in apropierea portii din spate. El a reaparut si in noaptea urmatoare.
Locotenent colonelul Charles I. Halt, adjunctul comandantului bazei Air Force de la Woodbridge la momentul respectiv (promovat comandant la scurt timp dupa incident), a examinat personal locul aterizarii, gasind urme fizice. El a facut un raport detaliat despre incident (din care am extras si descrierea de mai sus), raport desecretizat peste cativa ani. Cazul a devenit cunoscut si prin investigatiile facute de ufologii care au gasit si interogat circa cincizeci de martori. S-a mai descoperit si ca obiectul fusese vazut pe radar de un operator de la baza RAF Watton (Norfolk) si aparent si de la aeroportul Heathrow din Londra. Colonelul Halt a recunoscut ca s-a facut si un film, care a fost trimis la baza Ramstein din Germania Occidentala, de unde n-a mai iesit la iveala, pana la ora actuala.
Dupa trecerea sa in rezerva, Halt a reconfirmat de mai multe ori ca a vazut el insusi obiectul a doua noapte. In 2007 el spunea: "N-am idee ce anume am vazut, dar stiu totusi ca era ceva sub control inteligent". In iunie 2010, a declarat, intr-un document oficializat la notariat: "Ceea ce am vazut eu, de aproape, avea origine extraterestra".
Unul dintre militarii din patrula initiala, sergentul James Penniston, a sustinut mai tarziu ca a intalnit o "nava de origine necunoscuta", a facut note detaliate privind caracteristicile sale, a atins suprafata sa "calda", si copiat numeroase simboluri de pe corpul sau. Obiectul ar fi plecat in zbor dupa scurta lor intalnire. Penniston a pretins, de asemenea, ulterior ca a vazut trenul de aterizare triunghiular al obiectului, lasand trei adancituri in sol, care au fost vizibile in ziua urmatoare. Raportul sergentului Penniston, facut la scurt timp dupa incident nu contine totusi nicio mentiune a vreunei intalniri fizice cu o nava necunoscuta, ori de vreo interactiune cu ea. Acest raport, ca si schitele asociate, nu sunt nici semnate, nici datate, si nici nu au fost facute pe declaratia tipizata AF Form 1169.

(Va urma)