Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata " Libertatea de expresie si de informare in Europa ", pe care o puteti citi in continuare.
Libertatea de expresie si de informare si libertatea mijloacelor de comunicare in masa sunt esentiale pentru existenta unei democratii veritabile si pentru procesele democratice. Intr-o maniera mai generala, libertatea de expresie si de informare este o componenta esentiala si o necesitate de baza pentru persoane in contextul cetateniei democratice si a dezvoltarii durabile.
Marea majoritate a statelor membre nu aplica sanctiuni punitive, criminale sau de alta natura pentru calomnie, cel putin atunci cand sunt implicate mijloacele de comunicare in masa. Ocazional, au fost adoptate masuri pozitive pentru a asigura faptul ca aplicarea dispozitiilor legale in vigoare este in conformitate cu jurisprudenta corespunzatoare a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Cu toate acestea, in multe alte state membre, sanctiuni punitive, administrative sau criminale sunt aplicate sau impuse frecvent pentru profesionistii din mijloacele de comunicare in masa (in ceea ce priveste activitatea executata in aceasta calitate) sau din cadrul entitatilor de comunicare in masa. In plus, in cateva tari, inclusiv in cele care au dezincriminat calomnia, jurnalistii par a se confrunta deseori cu actiuni civile pentru calomnie care, in anumite cazuri, au drept consecinta plata unor amenzi foarte ridicate sau disproportionate.
Chiar in tarile renumite pentru respectarea libertatii de expresie si de informare, jurnalistii fac uneori obiectul unor proceduri penale si ocazional al unor sanctiuni penale (inclusive privarea de libertate) ca urmare a faptului ca nu si-au facut publice sursele sau ca au avut acces sau au difuzat informatii confidentiale in cazul in care acestea sunt in mod clar in interesul general si trebuie puse la dispozitia publicului.
Cu toate acestea, Consiliul Europei nu dispune de un mecanism pentru colectarea si tratarea sistematica a informatiilor privind indeplinirea de catre statele membre a obligatiei lor de respectare a libertatii de expresie si de informare si a libertatii si pluralismului mijloacelor de comunicare in masa si pentru favorizarea activa a conditiilor necesare pentru exercitarea acestor drepturi.
Cu exceptia tarilor supuse monitorizarii in ceea ce priveste respectarea angajamentelor asumate cu ocazia aderarii la Consiliul Europei si in alte cazuri foarte precise, Organizatia trebuie sa se bazeze pe informatii fragmentare, evident foarte des pe surse foarte reputate ale societatii civile.
Se poate spune ca exista o lipsa de atentie in ceea ce priveste imperfectiunile ce pot dauna grav proceselor democratice sau pot compromite drepturile fundamentale si nevoile persoanelor.
Poate ca o solutie ar putea fi un mecanism in amonte sub forma unui sistem de vigilenta credibila sau de depistare precoce, de exemplu dupa modelul Comitetului European pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, care ar putea sa scoata in evidenta imperfectiunile si sa propuna masuri concrete pentru remedierea acestora.