Senatoarea Gabriela Cretu a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Buna dimineata, stimati colegi, oriunde ati fi! Au trecut, pentru multi dintre noi, cateva luni de imersie totala in realitatea celor pe care ii reprezentam. Am fost in sate unde nu am mai fost de mult. Am stat mult de vorba cu oameni in fata caselor lor, nu doar cu cei alesi in consilii sau cu cei care lucreaza in administratii, in birouri. Mi s-a confirmat un lucru pe care il stiam de mult, speram insa sa nu am dreptate: agenda cetateanului e alta decat cea publica.
Agenda publica e ceea ce se publica. Adesea, noi insine ne luam temele de la televizor. Televiziunile au audienta, argument ce ne face sa credem ca ele reflecta corect realitatea de care trebuie sa ne ocupam. Butonam zilnic sa vedem ce se mai intampla. Basescu, prezent pe toate canalele, dadea unora frisoane. Dupa cum s-a vazut, cetatenilor nu le-a spus nimic. Le-a trezit doar ceva amintiri urate, ale unei infrangeri, cea din 2012. Ignoram adesea ca la televiziuni se transmit stiri si opinii de catre cei care au interesul sa transmita si puterea sa o faca - puterea banului, puterea informatiei. Acestia nu asculta, eventual ne asculta. Ascultam.
Ascultand, vedem cum oamenii se preocupa de lipsa perspectivelor, locuri de munca sau locuinte pentru tineri, de intarzierea subventiilor pentru agricultura, de apa, canalizare, de conditii civilizate si egale, de viitor. Am vazut cum lupta noastra pentru reducerea inegalitatilor si cresterea salariului minim, cea mai importanta pe care am dus-o, nu are oriunde efecte, ca patronii gasesc mereu moduri sa ocoleasca legea si sa nu plateasca corect. Am putut verifica cum intreprinzatorii mici sunt mereu tinta fiscului, iar cei mari sau smecheri sunt ocoliti. Niciun cetatean nu mi-a cerut in aceste doua luni sa modific Legea antifumat. Sa facem un cod fiscal mai drept cu cel mic si care sa-l taxeze si pe cel mare si atotputernic, da, au spus-o si repetat.
Credeti ca cetatenii sunt indiferenti fata de politica? Nu chiar. Sunt ingrijorati de soarta democratiei si ne reproseaza ceva mereu, ca votul lor adesea nu mai inseamna nimic si ca nu facem destul ca sa ii dam valoare.
Nu v-am spus lucruri pe care nu le stiati deja. Sunt sigura ca le stiati. V-am reamintit doar ceea ce ar trebui sa nu uitam. Multumesc foarte mult.