Primarul General, prof. dr. Sorin Oprescu, a primit insemnele de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza. Distinctia i-a fost oferita de catre reprezentantul Guvernului Francez, Jean-Marc Todeschini, Secretar de Stat (cu rang de Ministru delegat pentru Veterani si Memorie), in prezenta Excelentei Sale, Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania.
La eveniment au mai fost prezenti Prim-Ministrul Victor Ponta, fostul Presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, Ministrul Tineretului si Sporturilor, Gabriela Szabo, Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, oameni de cultura si sport, reprezentanti ai mediului academic si universitar.
Odata cu acordarea insemnelor de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, Secretarul de Stat, Jean-Marc Todeschini, a declarat:
- Acordandu-va astazi decoratia dorim sa punem in valoare atat cariera dumneavoastra de medic specialist, cat si cariera politica pusa in serviciul Capitalei. Permiteti-mi va rog, sa pun accentul pe functia dumneavoastra de primar al unui oras care de-a-lungul istoriei sale a avut de suferit, dar a fost recladit si nu si-a pierdut speranta. Transformarea Bucurestiului intr-o metropola europeana a secolului XXI este lunga si presarata de dificultati, dar in mandatul dumneavoastra bucurestenii au vazut pentru prima oara schimbari majore si in bine ale Capitalei.
Legatura dumneavoastra cu Franta, domnule Oprescu, a fost intotdeauna sincera si amicala, asa cum a fost si colaborarea dumneavoastra stransa si constanta cu Ambasada Frantei. Suntem bucurosi sa constatam dorinta dumneavoastra de a reimpulsiona parteneriatul cu orasul Paris, incheiat in anul 1996. Domnule primar, activitatea dumneavoastra profesionala si publica este cladita pe valorile pe care Ordinul Legiunii de Onoare le apara si le pune in valoare. Imi face mare placere sa va acord aceasta decoratie.
La randul sau, Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a spus:
- Va marturisesc cu toata franchetea: sunt emotionat! Onoarea care-mi este acordata de catre Statul Francez, face ca ziua de astazi, 12 martie, sa devina una dintre cele mai importante zile din viata mea. Va multumesc! In istorie, Romania a avut intotdeauna in Franta un sprijin, un aliat de nadejde, o sora mai mare. Sangele latin si spiritul comun au reprezentat, de-a lungul secolelor, un liant consistent intre cele doua popoare, francez si roman.
Generatii intregi de romani s-au format si au avut ca model cultura si civilizatia franceza. Intotdeauna v-am simtit aproape, v-am simtit de-ai nostri, iar sentimentul s-a dovedit a fi reciproc, indiferent de vremuri. Este firesc ca acordarea Inaltei Distinctii a Statului Francez sa imi creeze o mare bucurie. Ma face sa ma simt mandru, dar mai ales ma obliga, sa fiu consecvent si mai implicat, in tot ceea ce fac. Sper ca apropiata mea vizita la Paris si intalnirea cu doamna Anne Hidalgo sa imi ofere sansa de a pune bazele unei colaborari si mai puternice decat pana acum. Va multumesc cu recunostinta, pentru cinstea pe care mi-ati acordat-o astazi.
Primarul General, Sorin Oprescu, va efectua o vizita la Paris, pe 26 martie, la invitatia omologului sau doamna Anne Hidalgo. Vizita are loc cu ocazia reuniunii primarilor din capitalele europene, in cadrul pregatirilor pentru CONFERINTA PARIS CLIMAT 2015. Franta a fost numita oficial tara gazda a celei de-a 21-a Conferinta a partilor la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (Paris Climat 2015), care va avea loc intre 30 noiembrie si 11 decembrie.
Intalnirea dintre Sorin Oprescu si omologul sau francez se va axa si pe cooperarea bilaterala, mai ales in domeniul culturii si urbanismului.
Legiunea de Onoare (Legion d'Honneur) este cea mai inalta distinctie civila si militara franceza, instituita in anul 1802 si acordata neintrerupt din 1804 pana in prezent. Este o decoratie care si-a mentinut de-a lungul anilor o stralucita reputatie, a anuntat Sorin Oprescu pe Facebook.