Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua familei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Simt nevoia ca zi, de la aceasta tribuna sa vorbesc despre familie, celula de baza a oricarei societati. De ce? Pentru ca ONU a instituit Ziua Internationala a Familiei ca eveniment cu data fixa pe 15 mai a fiecarui an iar noi ca stat ar trebui sa nu ne dezicem de a celebra aceasta zi, mai ales in conditiile in care numarul de casatorii a scazut cu peste 40% la suta fata de anul 1990.
Familia traditionala, in care barbatul este intretinatorul familiei iar femeia este casnica si are grija de copii, chiar si in mediul rural este un fenomen rar intalnit in statele europene.
Vorbind de cadrul european putem spune ca scaderea salariilor reale face necesara existenta unui al doilea venit in gospodarie, iar imbatranirea demografica din cauza careia activarea pe piata muncii a unor alte categorii sociale este imperativa, destabilizeaza modelul traditional al familiei.
Consiliul Europei a constituit o baza de date privind politicile de familie, fiind sursa unica de referinta pentru toti factorii de decizie politica, medicii si cercetatorii care doresc sa obtina o mai buna intelegere a modului in care functioneaza politicile de familie .
Aceasta a fost infiintata pentru a raspunde cererii de date actuale si comparative privind politicile familiale din intreaga Europa si pentru ca fiecare stat sa asigure suportul pentru familiile cu responsabilitati de ingrijire, fie copii, fie adulti.
In context european, violenta in familie a devenit un subiect de dezbatere publica in Romania abia dupa anul 1995. Urmand logica abordarii problemelor societatii romanesti in tranzitie de la acea vreme, s-a ajuns de la discutarea situatiei copilului abandonat la motivele abandonului, la familia care se confrunta cu probleme sociale si, prin identificarea acestora, la recunoasterea existentei fenomenului violentei in familie. Violenta in familie poate sa imbrace forme diverse, mai mult sau mai putin vizibile, precum violenta fizica, psihologica, sexuala, economica si sociala.
Din ce in ce mai multi oameni declara ca se simt stresati si resimt presiunea timpului, avand impresia ca acesta nu le este niciodata suficient pentru indeplinirea a tot ceea ce au de facut.
Oamenii pot resimti presiuni crescute venind atat din partea rolului profesional cat si a celui personal, dar si din cauza insecuritatii crescande, atat in cadrul familiilor din ce in ce mai fluide, cat si a nesigurantei locului de munca.
Numarul foarte mare de ore lucrate, atat in activitati platite cat si in cele neplatite, proportia mai ridicata a persoanelor care au orare de munca nesociale (in schimburi, seara, in cursul noptii sau in week-end) si a celor care isi percep locul de munca ca fiind nesigur, lipsa autonomiei si a capacitatii de a influenta continutul sarcinilor de munca, toate acestea contribuie la existenta unor dificultati crescute de a resimti un echilibru intre cele doua arii.
Aceasta se regaseste intr-o anumita masura la nivelul perceptiei, in Romania aflandu-se unul dintre cele mai ridicate procentaje ale persoanelor care declara ca resimt existenta unor interferente intre munca si viata de familie, in ambele directii.
Ca atare, consider ca dezvoltarea unor politici de suport in acest domeniu este foarte necesara pentru pastrarea conceptului de familie.