Danut Florea, ce reprezinta Intreprinderea Individuala Florea Nicoleta Aspazia, din judetul Brasov, participa zilele acestea la targul de produse traditionale si artizanat organizat de Ministerul Agriculturii la Palatul Parlamentului.
"Am venit la acest targ cu: dulceata de trandafiri si sirop de trandafiri Aspazia - produse ecologice. Am mai participat si la targul Biofach de la Nurnberg, Germania, la targul de la Berlin - 2011 - 2012, la targuri nationale Agraria Cluj, Bucuresti, Indagra si la targuri de produse nationale din toata tara", spune Danut Florea.
Pe plantatia noastra de trandafiri de 2.000 mp se cultiva doua soiuri, pentru dulceata, sirop si otet din trandafiri. Petalele se aleg cu grija, pana la rasaritul soarelui, pentru a nu+si pierde parfumul. Primul rand de petale se indeparteaza si se foloseste la amestecul pentru ceai. Petalele se amesteca cu zeama de lamaie si se trece la procesare pentru obtinerea otetului, siropului si dulcetii din trandafiri.
Proprietatile miraculoase ale trandafirilor provin din faptul ca ele contin foarte multe vitamine, cum ar fi A, B3, D, C, E. Petalele de trandafir sunt foliste inca din Antichitate pentru beneficiile pe care le au in ameliorarea diverselor boli. Astfel, persoanele care sufera de astm, tensiune arteriala ridicata, probleme de circulatie, diaree, tuse, indigestie sau stres pot consuma petalele de trandafir sub forma de sirop, dulceata sau otet. De asemenea, petalele de trandafir sunt benefice si pentru cei care sufera de stres, anxietate sau atacuri de panica, fiind folosit in aroma terapie.