Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Reducerea cotei TVA la 9% pentru apa potabila in contextul Rezolutiei Parlamentului European privitor la Dreptul la apa. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Asa cum stiti, in data de 07.04.2015, impreuna cu 49 de colegi din UNPR, am inregistrat la Biroul Permanent al Senatului cu nr. XXII/185 BIS, amendamentul asupra proiectului Legii Codului fiscal, prin care solicitam reducerea cotei TVA la 9% pentru livrarea apei potabile. Este cunoscut faptul ca romanii suporta un pret extrem de mare al apei potabile, in timp ce locuitorii din majoritatea statelor europene platesc sume infime sau nu platesc deloc apa.
Totodata, am depus Propunerea legislativa cu nr. L722/2014, pentru completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, prin care se urmareste evitarea sistarii furnizarii/prestarii serviciului de alimentare cu apa si canalizare pentru bunii platnici, proiect legislativ aprobat de Senat la data de 30 martie 2015 si aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor. Reamintim ca in Constitutia Romaniei este precizat la art. 34. alin. (1) ca Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat, iar la alin. (2) ca statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
Mai mult, am depus si proiectul legislativ privind acordarea pentru familiile cu venituri reduse a diferentelor de tarif la serviciile de alimentare cu apa si canalizare furnizate de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., proiect ce s-a dorit a fi o continuare a O.U.G. nr. 41 din 15 martie 2001, ordonanta ce se referea la acordarea pentru familiile cu venituri reduse a diferentelor de tarif pentru aceste servicii.
Rezolutia Parlamentului European, nr. 2014/2239 (INI), din 8 septembrie 2015, referitoare la Dreptul la apa, solicita Comisiei UE si statelor membre urmatoarele:
- sa asigure dreptul omului la apa si la salubrizare, astfel incat fiecare persoana sa dispuna de apa pentru uz personal si casnic de buna calitate, la preturi accesibile, in cantitate suficienta si de o calitate acceptabila; subliniind ca, in conformitate cu o alta recomandare a ONU, suma platita pentru serviciile de alimentare cu apa, atunci cand aceste servicii se platesc, ar trebui sa reprezinte cel mult 3 % din veniturile unei gospodarii;
- sa recunoasca importanta dreptului omului la apa si la salubrizare, precum si calitatea apei de bun public, valoare fundamentala pentru toti cetatenii UE, si nu o marfa; isi exprima ingrijorarea pentru faptul ca, incepand din 2008, din cauza crizei economico-financiare si a politicilor de austeritate, care au determinat cresterea saraciei in Europa si a numarului de gospodarii cu venit scazut, un numar tot mai mare de oameni se confrunta cu dificultati in a-si plati factura la apa si ca accesibilitatea economica devine o chestiune tot mai ingrijoratoare; respinge masurile de intrerupere a furnizarii apei si debransare fortata de la sistemul de aprovizionare cu apa si solicita statelor membre sa puna imediat capat tuturor situatiilor de acest fel atunci cand se datoreaza unor factori socioeconomici care intervin in gospodariile cu venituri reduse; saluta faptul ca, in unele state membre, sunt utilizate asa-numitele banci pentru apa” sau cote minime de apa pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile sa faca fata costurilor la utilitati si pentru a garanta ca apa este o componenta inalienabila a drepturilor fundamentale.
Amintim in acest sens si Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politici comunitare in domeniul apei (DCA); Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite din 28 iulie 2010 intitulata Dreptul omului la apa si salubritate, precum si Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite din 18 decembrie 2013 intitulata Dreptul omului la apa potabila sigura si la salubrizare.
Apreciem ca intre cele mai la indemana masuri prin care Statul roman poate interveni pentru scaderea pretului apei, este de adoptare a unei cote reduse de TVA, dar si prin a urmarii respectarea criteriilor de disponibilitate, accesibilitate, calitate si preturi abordabile, garantand astfel dreptul omului la apa si salubrizare. Date fiind totalitatea aspectelor prezentate, este necesar sa sprijinim reducerea cotei TVA la 9% pentru livrarea apei potabile si totodata sa se intervina in directia punerii in acord a legislatiei romanesti cu Rezolutia Parlamentului European, ce stipuleaza ca nicio gospodarie nu trebuie sa plateasca mai mult de 3% din veniturile totale pe factura la apa.