JURNALUL NATIONAL - Dr. Laurent Alexandre, chirurg, specialist in decodarea genomului: Pana in 2030, cancerul va fi o boala cronica, tinuta sub control (Autoare: Magda Marincovici)
Cancerul ar putea fi tinut sub control pana in 2030, sustine Laurent Alexandre, chirurg si specialist in decodarea genomului intr-un interviu online in "20 minutes".
Capacitatea informatica va putea permite medicinei sa tina sub control cancerul in perspectiva anilor 2030, sustine dr. Laurent Alexandre, in volumul "La defaite du cancer" (Infrangerea cancerului), aparut la editura JC Lattes. "Vorbiti despre infrangerea cancerului pana in 2030. Asta poate insemna vindecarea cancerului?". La aceasta intrebare, dr Laurent Alexandre raspunde categoric: Nu. Aceasta inseamna ca va fi tinut sub control asa cum se intampla in prezent cu SIDA. Cancerul va fi o boala cronica. Speranta de viata a pacientilor este aceeasi cu cea a persoanelor care nu au aceasta boala, poate cu doi ani mai putin. Este o boala dificila cu tratamente grele, dar nu se mai moare. Cancerul va deveni o boala cronica. Evident, este interesat de ce abia spre 2030, omenirea ar putea avea sansa "infranga cancerul".
Pentru ca abia in acest orizont de timp, vor putea functiona din plin analiza genetica a tumorilor si noile tipuri de terapii, precizeaza dr Laurent Alexandre. Vom avea tratamente personalizate in functie de caracteristicile genetice ale tumorilor. Va fi depistata, in faze incipiente, prin analiza sangelui, cu mult inainte (ani) de a fi vizibila imagistic prezenta unei tumori, explica dr Laurent Alexandre. "Nanotehnologiile si cresterea capacitatii informaticii vor contribui la regresul cancerului in urmatorii 15 ani. Trebuie analizate 20.000 de miliarde de informatii pentru a studia caracteristicile genetice ale tumorii. Trebuie sa tratam fiecare tip de cancer cu o terapie pe masura. Pentru a intelege dusmanul, trebuie sa-i cunosti slabiciunile, caracteristicile. Big data va fi principala arma contra cancerului", crede dr. Laurent Alexandre. In aceste conditii se pune intrebarea daca medicii mai au vreun rol in lupta cu cancerul. Dr Laurent Alexandre spune ca acest enorm volum de date nu mai poate fi "tratat" de creierul uman. Ca sunt necesare calculatoare, sisteme performante, algoritmi. Asta inseamna ca medicii trebuie sa se adapteze la aceste tehnici. In opinia dr. Laurent Alexandre, sunt multe mutatii in oncologie. Dar punctul central il reprezinta rezistenta si biologia cancerului. De aceea, fiecare tip de cancer va beneficia de secventierea ADN-ului tumoral.