O noua campanie de informare si educare medicala a populatiei, intitulata generic "Nu te lasa inselat de aparente. Frumosul sta in interiorul nostru. Si nu uita: Psoriazisul nu este contagios!" s-a lansat astazi, 29 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului prin conferinta de presa organizata de Societatea Romana de Dermatologie (SRD) la Hotel Crowne Plaza.
Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelerata a celulelor pielii. In mod normal celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperie cu cruste alb-sidefii.
In ceea ce ne priveste, Romania se situeaza si la acest capitol pe unul dintre primele locuri din Europa.
"Unul din cele mai recente studii populatinale pe care le-am condus indica o incidenta a psoriazisului in Romania de circa 4%-5% mai mare decat cea estimata pana acum", a spus Presedintele Societatii Romane de Dermetologie (SRD).
In cifre, bilantul arata impresionant: aproximativ 400.000 de romani sufera de psoriazis. Medicii spun ca tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul "vulgar", o afectiune cutanata care revine ciclic la intervale relativ scurte.