www.ghidturciagrecia.ro informeaza:
Acest loc este considerat ca fiind ultima locuinta a Fecioarei Maria, Maica Domnului Nostru Isus Hristos. In fiecare duminica dimineata puteti asculta aici Liturghia.
Sf Ioan in Evanghelia sa, ne spune ca Domnul Nostru inainte de-a muri, i-a incredintat-o pe MAMA SA, spunandu-i: ’’Iata MAMA TA ‘’ si din acel moment ucenicul a luat-o cu sine.
Faptele APOSTOLILOR povestesc cum, dupa moartea lui Isus, au urmat persecutiile la Ierusalim: Sf.Stefan a fost ucis cu pietre in anul 37 d.Hr., Sf. Iacob a fost decapitat in anul 42 d.Hr. In acelasi timp Apostolii si-au impartit lumea pentru a predica Evanghelia: Sf.Ioan i-a fost incredintata Asia Mica si foarte probabil din cauza persecutiilor din Ierusalim, a luat-o cu sine pe Fecioara Maria.
CONFIRMARE ISTORICA
Exista 2 dovezi:
1. Prezenta mormantului Sf Ioan Evanghelistul la Efes
2. Conciliul Ecumenic tinut la Efes, in anul 431 d.Hr., in prima biserica din lume inchinata Fecioarei pentru a defini dogma maternitatii divine a Maicii Preasfinte.
Sfintii Parinti spun, povestind despre Nostorius: ‘’....dupa ce a sosit la Efes, acolo unde Teologul Ioan si Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului....’’
In sfarsit, inca o confirmare se gaseste in traditia orala, fidel pastrata de catre locuitorii ortodocsi din satul Sirince, descendenti ai primilor crestini din Efes, care veneau in pelerinaj, pentru a sarbatori aici, in fiecare an Adormirea Maicii Domnului, perpetuand credinta primita de la stramosii lor, ca Fecioara Maria a trait in acest loc, pe care ei il numeau PANAGHIA KAPOULOU.

DESCOPERIREA

In secolul XIX a aparut o carte intitulata VIATA FECIOAREI MARIA scrisa dupa revelatiile unei credincioase germane Caterina Emmerich, care fara sa fi venit vreodata in aceste locuri, descria cu o exactitate surprinzatoare casa de pe colina de la Efes unde ea vedea pe Fecioara Maria petrecandu-si ultimii ani. Urmand aceste indicatii s-au format 2 expeditii stiintifice (anul 1891) care au descoperit locul si ruinele, asa cum fusesera descrise de catre Caterina Emmerich.
CAPELA a fost construita pe ruinele Casei Sfintei Fecioare. Temeliile zidurilor dateaza din secolul I si IV, restul edificiului fiind din sec VII. Ultima restaurare a fost efectuata in anul 1951.