Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Dezvoltarea turismului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
M-am gandit ca azi sa va vorbesc despre necesitatea dezvoltarii turismului ca un sector de prestare servicii, turismul contribuind la dezvoltarea economiei prin acumularea de capital in mai multe ramuri de activitati.
Dat fiind faptul ca a fost cel mai calduros sfarsit de saptamana din acest an, pana acum, am observat ca foarte multe persoane au ales sa calatoreasca spre destinatii turistice cele mai multe fiind axate pe turismul de agrement.
La nivel international, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului(UNWTO), in anul 2012 turismul a constituit 9% din PIB, detinind 1 din cele 11 locuri de munca, 1,3 bilioane dolari venituri din export si o cota-parte de 6 % in exportul mondial. In acest context, UNWTO prognozeaza o crestere anuala a numarului turistilor cu 4 - 6%, pina in 2020, iar in 2030 sosirile internationale vor constitui circa 1,6 mlrd. turisti.
Peste tot in lume, baza activitatii turistice o reprezinta formele de turism. Ar trebui ca si in Romania sa fie valorificate si dezvoltate uniform toate formele de turism de la cel de afaceri, rural, balnear, religios, de excursii, cultural, gastronomic, social, sportiv, automobilistic, de week-end, pana la forme de turism academic, de tranzit, acvatic, medical si de aventura.
Avem intr-adevar un numar mare de atractii turistice dar multe din acestea sunt in prezent mai degraba invechite si mult sub standardele unor destinatii concurente cum sunt de exemplu: Spania, Bulgaria, Italia si Grecia.
Ceea ce anterior fusese o dezvoltare integrata sub controlul si in administrarea statului s-a transformat in sute de pachete individuale cu putine relatii intre ele. In perioada de dupa privatizare, atat piata turistica interna, cat si cea internationala s-au maturizat si solicita acum o gama de produse si servicii mult mai sofisticata.
Pentru foarte multe statiuni turistice din tara a fost si este dificil sa raspunda pietelor in schimbare. Cu proprietate fragmentata si fara o directie de dezvoltare strategica, pentru aceste statiuni este greu sa atraga turisti, tinand cont de faptul ca multe in hoteluri nivelul calitatii si al serviciilor sunt cu mult sub nivelul celor din afara granitelor.
Consider ca ar trebui perfectionat cadrul normativ privind delimitarea atributiilor tur-operatorilor si a agentiilor de turism in sensul de a spori responsabilitatea din partea agentilor economici, titulari ai licentei de turism, la formarea pachetului de servicii turistice.
Modificarile operate in legislatia turistica vor crea premise pentru dezvoltarea pietei turistice intr-un mediu competitiv adecvat si cu o calitate sporita a serviciilor prestate, vor contribui la reducerea riscurilor de achizitionare a produselor turistice necalitative, iar turoperatorii vor avea posibilitatea de specializare pe anumite segmente, care ar permite diversificarea ofertelor turistice, capabile sa satisfaca cele mai variate doleante ale turistilor.