In decembrie 2012 a avut loc, langa splendidele cascade Iguassu, din Brazilia, cel de al IV-lea Forum International OZN, sub coordonarea lui Ademar Jose Gevaerd, principala personalitate a ufologiei braziliene, editor al revistei Brazilian UFO Magazine. Cu aceasta ocazie s-a lansat asa-numita "Scrisoare de la Cascadele Iguassu". Documentul, semnat de aproape 30 de vorbitori, din peste o duzina de tari, ca si de circa 600 de persoane care au asistat la lucrari, cerea sa se desecretizeze toate arhivele secrete OZN ale Ministerului Apararii din Brazilia si sa se creeze, sub egida Fortelor Aeriene Braziliene, o comisie oficiala pentru investigatii OZN.
Scrisoarea este pasul cel mai recent in campania "OZN-urile: Libertate de Informare Acum" condusa de Comisia Braziliana a Cercetatorilor OZN (CBU), prin Brazilian UFO Magazine, campanie care a avut pana la ora actuala drept rezultat desecretizarea de catre Guvernul Brazilian a aproximativ 4500 de pagini de documente, inainte clasificate, privind fenomenul OZN.
Ca raspuns la Scrisoarea de la Iguassu, care cerea ca toate documentele privind subiectul OZN, aflate in posesia Fortelor Navale si Fortelor Aeriene, sa fie facute publice, in concordanta cu Legea Accesului la Informatii (Access to Information Act), pe 18 aprilie 2013, a fost convocata o sedinta la sediul Ministerului Apararii, din capitala federala Brasilia. Sedinta a fost o continuare a unei intruniri anterioare, de la inceputul aceleiasi luni, cand Ministerul a discutat procedurile administrative in acest sens.
La sedinta din 18 aprilie au participat peste 20 de persoane. In numele ministrului apararii (ambasadorul Celso Amorim), secretarul pentru coordonarea si organizarea institutionala a Ministerului Apararii, Ari Matos Cardoso, ca si alti oficiali din minister, au primit membrii Comisiei Braziliene de Cercetatori OZN (CBU). La intrunirea care a durat circa 75 de minute, au fost prezenti de asemenea cativa reprezentanti ai Fortelor Aeriene Braziliene, ai Fortelor Navale si ai Armatei Terestre, toate subordonate Ministerului Apararii. Toti acestia au fost solicitati sa respecte pe deplin solicitarile ufologilor.
Intrunirea din 18 aprilie a fost ceruta pentru a discuta problemele care impiedica accesul la unele rapoarte militare asupra Obiectelor Zburatoare Neidentificate (OZN). In timpul sedintei, cercetatorii OZN au prezentat dificultatile intampinate in accesarea documentelor clasificate secret sau ultra-secret. Asa cum spunea A.J. Gevaerd, "Multe probleme au ramas nesolutionate, privind incidente faimoase, cum este Cazul Varginha, incidentul Mearim, sau observatiile din Insula Trinidad".
Secretarul Ari Matos, a declarat ca acele cazuri pentru care informatiile nu sunt desecretizate pentru marele public sunt exceptii. "Regula generala este ca toate documentele sa fie facute accesibile. Unele cazuri trebuie sa treaca de termenele legale, dar este o problema care va fi curand rezolvata".
Potrivit directorului Departamentului pentru organizare si legislatie al Ministerului Apararii, Adriano Portella, militarii au depus toate eforturile pentru a respecta termenele impuse de Legea Accesului la Informatii pentru declasificari si punerea documentelor la dispozitia publicului. "Legea prevede un termen de doi ani de la promulgare pentru revizuirea unei informatii care a fost clasificata ca secret sau ultra-secret... Treaba fiind terminata, documentele vor fi declasificate in intervalele prevazute de lege".
Conform evaluarii lui Ari Matos, cel mai important rezultat al intalnirii a fost stabilirea parteneriatului reciproc intre militari si ufologi. "Legea Accesului la Informatii a deschis pentru marele public posibilitatea de a cunoaste o mare cantitate de informatii produse de guvern. Trebuie deci creat un mijloc corespunzator de contact pentru a satisface atat cercetatorii OZN cat si societatea in ansamblu" a conchis Secretarul.
Dupa intalnirea cu militarii, ufologii au sarbatorit evenimentul. "Azi e o zi care va trebui comemorata in istoria ufologiei" spunea Fernando Aragao Ramalho, de la UFO Magazine. Niciodata in trecut Ministerul Apararii al unei tari nu a invitat oficial cercetatori ai fenomenului OZN, pentru a discuta cum sa desfasoare investigarea acestui fenomen, ca si utilizarea informatiilor care ar putea rezulta astfel. "Suntem optimisti, pe pragul usii care ni s-a deschis si asteptam sa avansam mai departe cu discutiile noastre" spunea Aragao.
Gevaerd a adaugat ca si el este "foarte fericit sa anunte aceasta informatie intregii comunitati de ufologi din lume. Desecretizarea OZN din Brazilia este rezultatul direct al strategiilor noastre din ultimii ani, prin campania mentionata mai sus, iar sedinta de la Ministerul Apararii este o recunoastere a ei".
In martie 2013, ufologul Robert Hastings a publicat un articol in care comenteaza reactiile unor importante publicatii din Statele Unite, la faptele prezentate in conferinta de presa din 27 septembrie 2010, tinuta la National Press Club din Washington D.C., privind conexiunea dintre fenomenul OZN si armele nucleare.
Asa cum s-a precizat si in comunicatul de presa, la conferinta de presa au fost prezente persoane care au avut misiunea de a lansa rachete balistice nucleare intercontinentale sau au fost implicate in activitatile din jurul acestora si care au fost martore la incursiuni OZN in zonele de lansare a rachetelor sau de depozitare a armelor nucleare, incursiuni care au continuat sa se desfasoare, chiar si in 2010.
El amintea de un vechi articol pe aceasta tema, aparut pe prima pagina a numarului din 19 ianuarie 1979 al prestigiosului ziar The Washington Post. Intitulat "Ce au fost acele nave misterioase?", articolul era o analiza obiectiva, bazata pe cateva documente recent desecretizate, oferind o viziune tulburatoare asupra unor informatii mult timp tinute sub obroc, cu implicatii privind securitatea nationala. Autorii articolului scriau atunci, intre altele: "In conformitate cu rapoarte ale Departamentului Apararii, timp de doua saptamani, in 1975, un sir supersensibil de puncte de lansare a rachetelor si de baze de bombardiere au fost vizitate de obiecte misterioase, zburand la joasa inaltime". Un martor vorbea de "vehicule rapide si luminate stralucitor, care au plutit deasupra ariilor de depozitare a armelor nucleare si au dejucat toate eforturile de urmarire a lor".
Informatiile care au stat la baza acelui articol au fost declasificate prin intermediul legii "Freedom of Information Act", in 1977, plecand de la numeroase fragmente de jurnal NORAD care detaliau repetate zboruri peste bazele de lansare a rachetelor de la Malmstrom, Montana, ale unei aeronave in forma de "disc", la inceputul lunii noiembrie 1975. Obiectele necunoscute au fost observate in mod independent de mai multe echipe de politie Air Force, aflate la mare distanta intre ele, au fost urmarite pe radar si vanate, fara succes, de avioane de lupta trimise sa le intercepteze.
Prin contrast, acelasi The Washington Post a publicat acum un articol zeflemitor, subliniind ca participarea la conferinta de presa a meritat datorita calitatii prajiturilor servite gratuit. Aceasta in ciuda faptului ca printre documentele inmanate reporterilor se afla inclusiv copia acelui raport al U.S. Air Force care a dat nastere articolului din 1979. Daca cazul comentat in 1979 nu pare suficent de dramatic - scrie Hastings - interviurile pe care el insusi le-a luat la peste 130 de fosti angajati ai armatei, in ultimii 40 de ani, confirma ca astfel de incidente s-au petrecut practic la toate bazele de rachete strategice din SUA, pentru a nu mai vorbi de bazele de bombardiere strategice si ariile de testare a armelor nucleare, in timpul erei Razboiului Rece, ca si dupa aceea.
Hastings spune ca fusese convins ca aceste incidente tulburatoare, asa cum au fost ele revelate, in timpul conferintei de presa, de documente si de fostii militari care au fost martori la ele, vor uimi macar pe unii dintre reporterii din auditoriu. Din pacate, dupa ce evenimentul senzational al conferintei de presa s-a consumat, subiectul a fost rapid uitat, jurnalistii reorientandu-se catre alte noutati incitante. In mod surprinzator si frustrant, nicio organizatie majora de media nu a luat dupa aceea legatura, nici cu Hastings, nici cu veteranii Air Force participanti la conferinta, pentru a-i intervieva asupra detaliilor.
O alta publicatie invitata: The New York Times, nici nu s-a obosit sa trimita pe cineva, ignorand subiectul OZN inca din anii 1950, fidela (asa cum au demonstrat documente desecretizate mult mai tarziu) recomandarii mesei rotunde Robertson din ianuarie 1953, organizata de CIA, anume de a nega si ridiculiza tot ce se leaga de fenomenul OZN.
Hastings si-a impartasit aceste suparari jurnalistului Ralph Blumenthal, care a petrecut 45 de ani lucrand la The New York Times. Raspunsul acestuia a fost ca nu este surprins ca media nu a continuat sa urmareasca fascinanta istorie a relatiei dintre OZN-uri si armele nucleare. El spunea: "Este un mister care deranjeaza, care face oamenii sa se simta inconfortabil... Dar faptele sunt niste lucruri indaratnice iar adevarul va gasi in cele din urma o cale sa iasa la lumina".