www.reflexoterapie.ro informeaza: Acneea poate fi considerata grava in urmatoarele conditii: leziuni de intensitate mare; leziuni extinse; leziuni cu evolutie defavorabila sub tratament; aparitie rapida de cicatrici

Sfaturi de urmat

Sunt cateva sfaturi simple pe care le puteti duce la indeplinire dumneavostra, spre a ajuta sau a grabi efectele binefacatoare ale tratamentului. Acestea includ schimbari in alimentatia si in stilul de viata al dumneavostra. In plus, cateva elemente inedite din medicina traditionala orientala.
Pastrati pielea curata prin spalare usoara cu apa si cu un sapun cat mai prietenos, de doua ori pe zi (sapun " fara soda ", sau cum se mai spune, " alcalin free "; sapunul de barbierit este cel mai indicat, fie ca este solid, fie pasta). Nu exagerati insa deaorece altfel stimulati supraproductia de sebum, generata de incercarea corpului de a inlocui sebumul pierdut.
In China se foloseste pentru curatatul fetei in asemenea situatii, zeama de lamaie. Daca lamaile lipsesc, ele pot fi inlocuite cu urmatoarele alternative :
- suc proaspat de mere si radacina de telina 1:1 (stors cu strocatorul de fructe); aplicati pe fata dimineata si seara;
- taiati o castana de apa (Trapa natans) in doua si frecati usor fata cu miezul acesteia de 2-3 ori pe zi;
- sau, dimineata cand va treziti, inainte de a va sapla pe dinti, aplicati saliva pe ariile infectate. Cand saliva se usuca, repetati de cateva ori. Acesta este ca un fel de autovaccin, deoarece in timpul noptii, organismul se mobilizeaza sa lupte cu bacteriile din gura si in saliva se gasesc mai multe elemente antiseptice decat in timpul zilei si putem zice, decat oriunde in alta parte a organismului (chiar daca vi se pare nobisnuit, incercati, nu aveti ce pierde si oricum este mult mai ieftin decat un tratament cu hormoni).
Evitati stoarcerea cosurilor, zgandarirea sau atingerea repetata a lor pentru a evita raspandirea infectiei.
Reduceti expunerea la soare. Folositi intotdeauna un ecran protector (lotiune) pentru razele solare atunci cand expunerea la soare este inevitabila.
Cresteti proportia de fructe si legume in alimentatie (sunt mai reci din punct de vedere energetic si va mai sting focul interior). Mancati indeosebi castraveti cruzi si beti cantitati mari de ceai verde.
Evitati sau renuntati complet la alimente ca: prajeli, ulei si grasimi in general si la cele animale in special, produse lactate cu mare continut de grasime, zahar alb sau alimente continand mult zahar, alimente picante.
Evitati alimentele care constatati ca agraveaza acneea sau care sunt greu de digerat.
Fiti siguri ca ati avut cel putin o data pe zi un scaun (defecatie).
Faceti exercitii fizice in mod regulat.
Dormiti suficient.
Evitati stresul si ingrijorarile; cautati sa le rezolvati daca si cat depind de dumneavoastra. Nu e neaparat sa faceti perfect tot ce faceti, faceti insa ceea ce trebuie...nimeni nu poate fi perfect. Cautati sa fiti prietenul dumneavostra si sa va bucurati de ceea ce reusiti sa faceti. Daca dezechilibrul emotional este sever cautati ajutorul corespunzator la medicul specialist sau practicianul TCM...sau macar la un/o prieten/a.
Periati cu o perie de par pielea corpului inainte de a intra la dus (in primele doua saptamani zilnic si apoi o data sau de doua ori pe saptamana). Sensul este de la extremitati catre inima. Periati cu grija si foarte delicat zonele cu acnee sau evitati-le. Veti ajuta corpul sa dreneze mai usor limfa plina de toxine de sub piele.
Reflexoterapie pentru acnee - In primul rand masati zonele reflexe ale tuturor glandelor endocrine (tiroida, sistemul de reproducere, suprarenalele, glanda pituitara), deoarece, orice s-ar spune, dezechilibrul hormonal este unul dintre elementele care cauzeaza neplacerile acneei. Alte zone reflexe importante:
- ficatul si splina care participa la " curatirea " sangelui si de functionarea carora depinde calitatea sangelui;
- intestinul gros si rinichii pentru eliminarea excesului de toxine;
- repetam aici masarea glandelor suprarenale care secreta corticosteroizii naturali cu puternica actiune antiinflamatorie.
Ca element de presopunctura puteti masa punctul SJ6 (San Jiao - Trei Focare6) care se afla pe fata exterioara a antebratului, la mijlocul latimii acestuia, la o palma de incheietura pumnului (3 cun - pentru masurare mai precisa vedeti Masuratori Acupunctura).
Aromaterapia - Un ajutor in vindecarea acneei il pot oferi uleiurile esentiale prin actiunea lor locala precum si de la nivelul sistemului nervos central. In literatura de specialitate exista retete numeroase pe care le puteti gasi cu usurinta. In masura in care exista intreres pentru acest subiect vom include cateva dintre ele. Mentionam acum doar cateva dintre uleiurile care pot ajuta la vindecarea acneei: musetel, morcovi, mir, plama rosa, geranium (muscata), lacramioare, lavanda si eucalipt.
Vindecarea prin puterea mintii - Cauza mentala probabila a acneei este (dupa Louise L.Hay) neaceptarea propiei persoane si autocriticism. Se vor repeta si accepta mental urmatoarele ganduri: Sunt o expresie vie a vointei lui Dumnezeu. Imi iubesc fiinta si ma aceept pe mine insumi asa cum sunt, acum si aici.