Cu diareea la copil nu-i de joaca!

Boala diareica reprezinta a doua cauza de imbolnavire si mortalitate la copiii sub 5 ani. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, peste 700.000 de copii isi pierd viata, anual, din cauza diareei. Iata de ce diareea trebuie tratata cu toata seriozitatea, mai ales atunci cand apare la copii de varsta mica. Sa nu uitam ca, acum, in sezonul cald, boala diareica acuta este cea mai frecventa patologie a copilului, adeseori fiind o amintire neplacuta cu care ne intoarcem din concediu sau de la un loc de joaca supraaglomerat. De aceea, aducem in atentia parintilor informatii utile despre aceasta boala si solutii terapeutice eficiente si usor de acceptat de catre copii.

Diareea: definitie, cauze, simptome

Diareea se caracterizeaza prin prezenta a mai mult de 3 scaune moi sau apoase, survenite la un copil aflat anterior in stare buna de sanatate.
In majoritatea cazurilor, diareea este o afectiune usoara, pasagera, care se vindeca in 3-7 zile cu tratament corect. Dar neglijata poate deveni o afectiune grava, insotita de deshidratare severa si complicatii ce pot duce la deces. Riscurile sunt cu atat mai mari, cu cat varsta copilului este mai mica (0-3 ani).
Diareea poate fi:

acuta: se instalează brusc si se mentine 1-3 zile;
cronica: persista mai mult de 3 saptamani (de obicei constituie un simptom al afectiunilor cronice gastro-intestinale);
In functie de cauza producerii diareei (agentul patologic), exista diaree:

virala: indusa de virusuri (ex. Rotavirus, Norovirus etc.)
bacteriana: produsa de bacterii (ex. E. coli, Salmonella, Clostridium difficile etc.)
fungica (ciuperci de genul Candida albicans)
parazitara (ex. Giardia lambia)
Diareea la copil apare deseori secundar unei imbolnaviri (ex. in cadrul unei faringo-amigdalite sau otite), din cauza unor alergii sau greseli alimentare sau utilizarii incorecte a antibioticelor.
In functie de varsta copilului, scaunele diareice pot fi asociate astfel:

la bebelusi: refuzul alimentatiei, plans, agitatie, paloare, febra, varsaturi, eruptii tegumentare;
la copii de peste 1 an: tablou similar bebelusilor, dar greata, durerile abdominale si refuzul alimentatiei sunt mai pronuntate;
la copii de peste 5 ani: suferintele sunt exprimate prin limbaj si se caraterizeaza prin dureri abdominale, greata, varsaturi, febra, dureri in gat.


Deshidratarea, un risc ce poate fi prevenit

Principalul pericol al diareei la copil il reprezinta deshidratarea. Aceasta apare din cauza numarului crescut de scaune moi sau apoase, prin care organismul pierde o cantitate importanta de apa si saruri minerale. Daca aceste pierderi nu sunt compensate, se poate ajunge la deshidratare. Riscul de deshidratare este mare in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani. Deshidratarea se manifesta prin uscaciunea gurii si a pielii, reducerea cantitatii de urina, care devine inchisa la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scadere in greutate, senzatie de slabiciune.
Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomanda sa ii asigurati copilului aportul suficient de lichide bogate in minerale: ceaiuri (menta, afine), apa plata usor indulcită cu glucoza, supă limpede de legume (morcov, dovlecel), apa in care s-a fiert orez. Solutiile de rehidratare orala (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor si copiilor sub 5 ani. In cazul acestora, daca pierderea in greutate prin deshidratare depaseste 5% din masa corporala, se recomandă prezentarea la medic.

Un tratament rapid si eficient

Deshidratarea poate fi prevenita si prin instituirea rapidă a unui tratament antidiareic eficient. In acest scop, medicii spun că ideal este sa utilizam un antidiareic care actioneaza rapid, reducand numărul scaunelor diareice si in acelasi timp restabilind functia normala a intestinului. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o pelicula protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agentilor patogeni cu mucoasa intestinala, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili functia fiziologica a peretelui intestinal si de a proteja mucoasa intestinala inflamata. Prin studii clinice s-a demonstrat ca gelatina tanat are un efect rapid, care apare in primele 12 ore de la administrare.
Gelatina tanat nu se absoarbe sistemic, nu actioneaza asupra sistemului nervos central si nici asupra motilitatii intestinale. Este o substanta sigura in tratamentul sugarilor si copiilor. In plus, gelatina tanat are gust neutru, se dizolva in putina apa sau ceai si este acceptata cu usurinta de copii. Aceste aspecte sunt cu atat mai importante in cazul copiilor, carora nu intotdeauna li se administreaza usor medicamentele.


Doctorul Meu, resviata pentru sanatate, recomanda:

Tasectan - un antidiareic cu gust placut si usor acceptat de copii

Tasectan de la GTS Solution este un antidiareic pe baza de gelatina tanat. Aceasta compozitie speciala are proprietatea de a controla si a reduce numarul scaunelor diareice.
Tasectan este un produs medical care nu se absoarbe sistemic. Spre deosebire de alte antidiareice, Tasectan nu actioneaza asupra sistemului nervos central si nici asupra motilitatii intestinale. Este sigur in tratamentul sugarilor si al copiilor.
Tasectan este disponibil sub forma de plicuri (pulbere) pentru copii si capsule pentru adulti. Are gust neutru, fiind usor acceptat de copii, si poate fi administrat intr-o cantitate mica de apa sau ceai. Nu contine zahar, putand fi utilizat si in cazul persoanelor cu diabet zaharat.
Produsul este disponibil in farmacii si pe www.qlife.ro.

Despre GTS Solution
GTS Solution identifica si furnizeaza solutii medicale inovatoare pentru imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor.
Mai multe detalii pe www.gotosolution.com