Senatorul Ion Rotaru a sustinut o declaratie politica cu titlul "Toti copiii au dreptul la o copilarie lipsita de pericole", pe care o puteti citi in continuare.
Pe 1 iunie am sarbatorit Ziua Internationala a Copilului, o zi in care copiii si copilaria devin principalul subiect al agendei publice, dar si un prilej pentru a ne apleca putin asupra acelor copii carora soarta nu le-a suras. Peste tot in lume exista mii de copii a caror copilarie le este furata prin exploatarile si abuzurile la care sunt supusi. Din cauza particularitatilor psiho-comportamentale si de varsta specifice, copiii fac parte din categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimala crescuta. In Europa 250.000 de copii sunt raportati ca disparuti in fiecare an, adica unul la doua minute. Alte sute de mii de copii sunt maltratati, exploatati prin munca sau abuzati sexual.
Expunerea la violenta in cadrul propriilor familii prin asistarea la conflicte intre parinti sau prin bataia copiilor ca metoda de pedepsire si disciplinare, poate afecta in mod grav dezvoltarea personala si integrarea in societate pe viitor, in viata de adult. Desi in Romania legislatia interzice pedepsele fizice asupra copiilor, in 2013 aproape 40% dintre parinti declarau ca folosesc bataia ca metoda de disciplinare si 63% dintre copii au declarat ca sunt batuti acasa de catre parinti. Violenta reprezinta o incalcare a unuia dintre cele mai importante drepturi ale copilului, dreptul la integritate fizica si demnitate umana. In ultimii ani, mai multe campanii derulate de organizatii pentru protectia copiilor, au avut in centrul lor combaterea violentei la care sunt supusi unii copii in propriile familii si inlocuirea batailor cu metode educationale pozitive.
Traficul de copii in vederea exploatarii prin munca sau exploatarii sexuale sunt fenomene care incalca legea si moralitatea si cu care se confrunta toate tarile din lume, indiferent de gradul lor de dezvoltare. Traficul de copii a gasit teren favorabil mai ales in tarile est europene, unde numarul copiilor traficati a crescut dramatic intre anii 2007 - 2010, majoritatea victimelor fiind fete. Conform datelor Raportului National Antitrafic din 2012 al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, numarul victimelor identificate in anul 2012 a fost de 1.041, aproximativ o treime din ele fiind persoane minore si de gen feminin. Majoritatea victimelor au fost recrutate de catre persoane din cercul de cunostinte si traficate pentru prostitutie sau cersetorie.
Copiii trebuie protejati impotriva exploatarii si a abuzurilor de orice fel. Protectia copiilor si a drepturilor lor inseamna in primul rand prevenirea si eliminarea aspectelor care le pun in pericol viata si dezovoltarea normala si asigurarea unui mediu sigur in care sa traiasca si sa creasca.
In Romania, sute de mii de copii au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, fiind lasati singuri in fata pericolelor de tot felul. In timp ce efectele crizei economice inca se fac resimtite in tara noastra, mii de copii sunt amenintati de perspectiva unei vieti traite in saracie, mai ales in zonele in care privatiunile sunt puternic inradacinate, cum ar fi zonele rurale sau comunitatile de romi. La fel, la nivel european unul din patru copii traieste in saracie si anual un sfert din noii solicitanti de azil sunt copii. Saracia inseamna de cele mai multe ori lipsa accesului la educatie, lipsa accesului la servicii de sanatate sau abandon.
Semnalele de alarma privind protectia drepturilor copiilor nu au ramas fara raspuns. La nivel national a fost modificata legea cadru pentru protectia copilului si a fost infiintata Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului. Guvernul dar si alte organizatii nonguvernamentale pentru protectia copiilor au desfasurat mai multe campanii cu scopul de a creste gradul de constientizare de catre populatie pentru a prevenirea victimizarii copiilor. Si la nivel european exista o intensa preocupare in acest sens, drepturile copilului reprezentand una dintre prioritatile de pe agenda viitorului Parlament European. Manifestul pentru drepturile copilului lansat de Grupul de Actiune pentru Drepturile Copilului contine propuneri concrete pentru a face din drepturile copiilor o prioritate in activitatea viitorilor parlamentari europeni si a fost deja semnat de mai multi eurodeputati romani.
"Copilaria este inima tuturor varstelor", spunea Lucian Blaga. Aceasta perioada a vietii este un reper fundamental, un inceput la care orice persoana se raporteaza pe tot parcursul vietii, de aceea este esentiala pentru bunul mers al oricarei societati protejarea copiilor si investitia in ei.