Constiinta unui Liberal de Stanga: Popor cu nevoi de stanga, conducatori cu idei de dreapta

Aflu, cu neplacere, marturisesc, ca, prin angajamentele pe care si le-a luat fața de FMI, guvernul Ponta ar putea fi cel mai liberal din istoria Romaniei. Sincer, nu pentru asa ceva am votat, ci pentru un guvern mai social, care sa compenseze austeritatea cretina a precedentelor guverne si sa atace adevarata problema a Romaniei, pauperizarea masiva a cetațenilor sai. Si ce avem? Absolut nicio masura sociala reala, pentru ca revenirea vechiul nivel a salariilor si pensiilor si indexarea acestora din urma nu inseamna, practic, nimic. Sigur, puteau sa nu faca nici asta.
Ca statul roman nu vrea sa-si administreze proprietatile, ca toate companiile de stat au devenit vaci de muls pentru toate partidele care se rotesc la putere, e una. Ca statul renunta la orice fel de proprietati publice, sub acest pretext cretin, ca nu poate sa opreasca jaful, permitand astfel scurgerea din tara a profitului inregistrat de aceste companii si acum, dar mai ales dupa privatizarile fortate, impuse de FMI si CE, acest lucru este inacceptabil.
Si totusi se va intampla. Ce a castigat Romania de pe urma privatizarilor? In afara de Dacia, ce se intampla cu marile unitati productive?
• Cimentul se reduce la procesul de obtinete a clinkerului, printr-o tehnologie care este poluanta si intensiv energetica, in rest cimentul il fac altii, in afara Romaniei.
• De metalurgie se cam alege praful, desi, dupa privatizare s-au bagat in continuare bani publici in intreprinderi, sub diverse forme, in special prin preturile preferentiale la energie si gaz metan.
• OMV Petrom se lauda ca a investit patru miliarde de euro. Da, dar cati din acesti bani au ramas in Romania? Ceva spre zero, pentru ca nici echipamentele de la Cetrala Electrica Brazi nu sunt fabricate in Romania, nici altele care intra in sediul ala futuristic de la marginea Bucurestilor.
• Cat priveste distributiile de energie, deliciile intreruperilor de furnizare le intrec pe cele ale Epocii de Aur.
Romania nu va castiga nimic de pe urma privatizarilor, iar putinii bani obtinuti vor lua calea platilor imprumuturilor facute de basescu-boc la FMI, BM si CE. Nu se va investi nimic in dezvoltare. Chiar daca noii proprietari vor investi, banii vor merge oriunde, numai in Romania, nu. Țara noastra are cel mai mare parc eolian terestru din Europa, dar nu fabrica nici macar un surub din centralele eoliene instalate pana acum. Si noi ce obtinem? Un supliment de pret la KW, pentru ca, vezi Doamne, avem energie "verde".
Si atunci, de ce mai avem un guvern condus de un lider social-democrat, cand respectivul partid nu are nici macar ministrii de la Munca si de la Sanatate? In schimb a fost bataie pe portofoliile "lucrative", care promit parandarat substantial?
Romania nu mai are politicieni si nici partide de stanga. In schimb are un popor cu nevoi de stanga. Divortul de politica si de politicieni este inevitabil. Dar cui ii pasa, cata vreme nimeni nu raspunde pentru halul in care a ajuns tara asta dupa 23 de ani de "reforme liberale"...