De ce gripa este mai complicata si mai frecventa la copii (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
In perioadele de epidemie, un copil din trei si un adult din 10 fac gripa. In plus, la copil, complicatiile pot fi adesea extrem de severe, pentru ca sistemul imun al copilului este in curs de consolidare. De la inceput trebuie sa precizam ca, in tara noastra, nu a fost declarat nici un focar de epidemie, dar este bine sa ne informam pentru a ne proteja.
La copil, complicatiile, in majoritatea lor, sunt de tipul suprainfectiilor bacteriene. De exemplu, otita medie, diagnosticata la aproximativ 40% dintre copiii cu gripa, cu varste sub trei ani; pneumonia care determina circa 50% de spitalizari in cazul bebelusilor.
La nivel global, 1% dintre copii sunt spitalizati din cauza formelor severe de gripa.
Copiii au un rol foarte important in propagarea gripei. La copii, virusul se multiplica foarte rapid si timp indelungat. Astfel, ei pot fi contagiosi peste sapte zile de la debutul infectiei gripale.
Stim ca gripa debuteaza cu febra mare. Dar aspirina (acidul acetilsalicilic) nu este recomandata copiilor bolnavi de gripa. Deoarce la copilul cu simptome de infectie virala, acest medicament a fost asociat cu riscul de sindromul Reye, o boala rara, dar care poate pune viata in pericol.
Aspirina va fi administrata copilului numai daca medicul i-a prescris acest medicament. Copilul cu simptome de gripa, in special cu febra, va fi consultat de medic, in cel mai scurt timp. Copilul va fi izolat, in sensul ca nu va mai merge la gradinita sau la scoala.