Circul Globus, monument istoric, este situat in Parcul Circului, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Bucuresti
estiri.ro
Duminica, 19 Ianuarie 2014
17359
LA PAS PRIN BUCURESTI - DOCUMENTAR: Cladirea si parcul Circului de Stat
Cladirea Circului de Stat, actualul sediul al Circului Globus din Bucuresti, este situata pe bulevardul Lacul Tei, in sectorul 2. Constructia a fost terminata in anul 1960, fiind realizata dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea, Sanda Bercovici si Nicolae Pruncu. Beneficiarul lucrarii a fost Primaria Capitalei.
Amfiteatrul este acoperit cu o cupola circulara cu diametrul de 60 m. Aceasta este realizata din beton armat, sub forma unei panze ondulate ce imprima constructiei o linie unitara. Cupola se sprijina pe 16 stalpi zvelti, intre acestia fiind amplasati pereti din sticla care inchid foaierul inelar al constructiei. Deasupra intrarii artistilor in arena este amplasata o platforma pe care este asezata orchestra. Pe cupola amplasata deasupra scenei circulare se afla diferite instalatii folosite de artistii ‘‘zburatori‘‘. Sala de spectacole, cu o capacitate de 2.500 de locuri, are o forma concentrica si este realizata in asa fel incat toata atentia sa fie indreptata spre arena circulara in care evolueaza artistii. Arena, care are diametrul de 13 m si inaltimea de 14 m, permite intrarea animalelor si din subsol. Cladirea circului are instalatii speciale si foarte variate, care asigura montarea unor spectacole de mare amploare si prezentarea unor numere pe apa sau pe gheata. Distributia aerului in sala se face prin canale introduse in structura de rezistenta prin stalpii de sustinere a cupolei, solutie aplicata in premiera la noi in tara. Constructia cladirii permite accesul publicului prin 8 puncte, sase superioare si doua inferioare, toate comunicand cu garderoba si foaierul circului.
Cladirea Circului de Stat a fost declarata monument istoric in anul 2010.
***
Parcul Circul de Stat, in interiorul caruia este amplasat Circul de Stat, a fost amenajat in anul 1961, pe o suprafata 26 ha, dupa planurile arhitectului Valentin Donose. In mijlocul parcului se afla ‘‘Lacul cu izvoare naturale‘‘, cu o forma aproape rotunda in plan si cu suprafata de 0,75 ha, pe malul caruia cresc lotusi (Nymphea lotus), floare declarata monument al naturii in anul 1931. Aceasta planta rara are un stagiu de vegetatie care incepe in zilele primaverii, se dezvolta vertiginos acoperind apele lacului cu frunze mari si flori frumos colorate, creand in timpul verii un peisaj deosebit de atragator in parcul Circului.
In ceea ce priveste fauna, lacul este un habitat potrivit pentru rate salbatice, o atractie a lacului fiind reprezentata si de broasca testoasa de apa europeana (Emys orbicularis). Herpetofauna este reprezentata de trei specii de amfibieni si trei specii de reptile. Parcul mai este cunoscut si sub denumirea de ‘‘Parcul Tonola‘‘, fiind fost amenajat pe fosta ‘‘groapa Tonola‘‘, formata in urma excavarii argilei pentru fabrica de caramida infiintata, in 1865, de Max Tonola.
De la cladirea Circului spre lac pornesc peluze largi care permit circulatia in jurul lacului. In interiorul parcului, aleile betonate ingaduie plimbari prin vegetatia variata si bogata. Parcul este infrumusetat cu sculpturi realizate in trunchiurile arborilor si arbustilor de catre artistul plastic C. Teodorescu.
Recent, a fost realizat un sistem de irigatii pentru a intretine flora parcului, au fost plantati peste 20.000 de arbori si arbusti. Administratia lacuri, parcuri si agrement din Bucuresti, administratorul parcului, a refacut aleile si a modernizat intregul sistem de iluminat public din parc.
Sursa : AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru)
NB
Am fost recent la o plimbare prin Parcul Circului si am constatat ca:
1) Apa lacului a scazut cu circa 2-3 metri si in acest ritm in curand probabil va seca, din cauza faptului ca izvoarele au fost afectate de constructiile uriase din jur. Cea mai recenta constructie este un bloc cu 14 etaje, aflat in faza de finisare, pe latura opusa a parcului unde se afla un turn de birouri gigant.
2) Parcul este impanzit de caini, nu vagabonzi, ci cu proprietari care monopolizeaza aproape toate peluzele, iar spatiile special amenajate pentru caini, ingradite, sunt goale. Cainii nu au nici lesa, nici zgarda, iar gardienii se fac ca nu vad. Raiul cainilor cu stapan...
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
17359
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
17359
TVR
Miercuri, 30 Aprilie 2025
17359
Antena3
Vineri, 7 Martie 2025
17359