Descopera.ro informeaza: Creierele copiilor care aud des vocile furioase ale parintilor devin mai vulnerabile la stres si conflicte, afirma oamenii de stiinta americani.
Un nou studiu sustine ca parintii care se cearta in fata bebelutului lor il fac pe acesta sa devina mai sensibili la stres. Mai mult, cercetarea specialistilor de la Universitatea din Oregon a scos la iveala faptul ca bebelusii reactioneaza chiar si in somn la tonul furios al parintilor, scrie descopera.ro.
Creierele bebelusilor au un nivel ridicat de elasticitate, lucru care le permite sa invete rapid cum sa raspunda la mediu si la oamenii din jurul lor. Totusi, deoarece copiii mici sunt atat de receptivi, stresul sever precum abuzul si maltratarea le pot impiedica dezvoltarea cerebrala.
Folosind rezonanta magnetica functionala, oamenii de stiinta au analizat asocierea dintre functiile cerebrale ale copiilor si sunetele produse in timpul certurilor dintre parinti.
In noul studiu, 20 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 luni au fost adusi intr-un laborator fRMN la ora lor obisnuita de culcare. Cercetatorii au expus copiii la o voce de adult de sex masculin care rostea propozitii fara inteles pe diferite tonuri care exprimau diferite stari (foarte suparat, putin suparat, neutru si fericit).