Mariustuca.ro / O noua tehnologie imagistica pentru depistarea maladiei Alzheimer
(Autoare: Magda Marincovici)
O noua tehnologie imagistica (IRM), care ofera o unei mai buna vizualizare a creierului, a fost conceputa de cercetatorii de la Universitatea din Geneva si Scoala Politehnica Federala din Lausanne (Elvetia). Noua metoda de scanare a creierului ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor neurologice, in special a maladiei Alzheimer.

Retelele creierului

IRM-ul clasic permite detectarea fluxurilor sanguine corespunzator zonelor de activitate cerebrala. Dar aceste zone de activitate, fiind evidentiate prin numeroase pete de culoare care apar si dispar, este dificil sa fie identificate momentele sau o regiune din creier care sunt sau nu active. Cu ajutorul noii tehnologii imagistice, este posibila vizualizarea momentelor cand reteaua cerebrala este activa sau inactiva.
Cercetatorii au indentificat 13 retele principale si si-au dat seama ca exista o veritabila coordonare intre aceste zone, cu trei-patru retele active in fiecare moment.

Depresii majore, tulburari bipolare

Prin accesul la mecanismele retelelor cerebrale si prin vizualizarea mai performanta a creierului in activitate, cercetatorii spera sa poata folosi aceasta tehnologie pentru diagnosticarea unor boli neurologice.
In prima linie, intre aceste boli, este maladia Alzheimer, caracterizata printr-o degradare precoce a unor retele, inainte de aparitia simptomelor clinice. Important este ca aceasta degradare precoce poate fi surprinsa cu ajutorul noii tehnologii imagistice.
De asemenea, se vor putea intelege mai in profunzime mecanismele cerebrale care se activeaza in depresiile majore sau tulburarile bipolare.