Cel mai vechi mesaj gasit vreodata intr-o sticla plutind pe mare se crede ca a fost recuperat dupa 108 de ani de la lansarea la apa, scrie indiatimes.com.
Marianne Winkler, lucratoare postala pensionara, a reperat sticla plutitoare aflandu-se pe insula germana Amrum. Ea a spus ca recipientul din sticla transparenta continea in interior o nota pe care se aflau numai cuvintele: "Sparge sticla".
"Soțul meu a incercat sa scoata mesajul din sticla, dar nu a existat nicio sansa, asa ca a trebuit sa facem asa cum scria in mesaj", a relatat pensionara.
Cand cuplul a despaturit nota, a gasit un mesaj in limbile engleza, germana si olandeza, care cerea gasitorului sa completeze unele informatii despre locul si momentul in care a gasit sticla, inainte de a o trimite la Asociatia de biologie marina din Plymouth (Marea Britanie). Mesajul mentiona ca cine va face acest lucru va fi rasplatit cu un siling.
Personalul Asociatiei de biologie marina a recunoscut ca sticla a fost una dintre cele 1020 de sticle lansate in Marea Nordului intre 1904 si 1906, ca parte a unui proiect pentru a testa puterea curentilor marini. Directorul de comunicare al Asociatiei, Guy Baker, a declarat ca a existat un moment in care au fost inventate modalitati de investigare a ceea ce faceau curenții marini si pestii. Multe dintre sticle au fost gasite de catre pescari, altele s-au spart de mal, iar unele nu au fost gasite niciodata. Multe dintre ele au fost returnate Asociatiei intr-un timp relativ scurt.