InfoBrasov.net : 25 pasi simpli pentru a evita boala Alzheimer

Alzheimer induce frica in fiecare dintre noi. Gandul de a-si pierde mintile pe masura ce imbatranim este terifiant si situatia etse agravata de faptul ca - pana acum - se stia ca sunt putine mijloacele prin care putem intarzia sau evita boala Alzheimer, cea mai raspandita forma a dementei.
Totusi, cercetarile au identificat o multime de factori care pot creste sau scadea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmand sugestiile de mai jos se poate diminua sansa de a contracta boala:

1. Verificati glezna
Circulatia saraca a sangelui in talpa piciorului este un semn ca exista tulburari in creier cu un accident cerebral si dementa. Teoria este ca sanatatea vaselor sanguine este aceeasi in tot corpul. Gradul de sclerozare a arterelor si fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sange cerebrale. Cereti doctorului un test pentru stabilirea indexului glezna-brate (ABI = ankle-brachial index), care necesita un aparat cu ultrasunete si o bratara pentru masurat tensiunea, care compara tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul bratului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguin, doctorul personal poate sugera intensificarea exercitiilor fizice sau o schimbare a dietei sau medicatiei.

2. Alimente puternic antioxidante
Anumite alimente infuzeaza creierul cu antioxidanti ce pot incetini declinul memoriei si contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele si legumele sunt bune, dar in capul listei se afla: murele, boabele de soc, stafidele, afinele si coacazele negre.

3. Evitati grasimile rele
Tipul de grasimi pe care le consumati influenteaza functionarea creierului in bine sau in rau. Feriti-va de grasimile saturate care sufoca celulele creierului si le fac ineficiente. Cumparati produse lactate (lapte, branza, inghetata) cu continut de grasimi scazut. Renutati la alimentele prajite.

4. Stimulati cresterea creierului
Creierul incepe sa se reduca in volum odata ce se atinge varsta de 30 sau 40 de ani, astfel incat efortul de invatare sporeste. Totusi, cercetatorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporita prin actul de invatare. Incercati sa studiati, sa invatati lucruri noi sau - pentru stimulare - de a largi cercul prietenilor.

5. Prajituri cu ciocolata
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantitati imense de antioxidanti, numiti flavonide, care au puternice proprietati protectoare pentru inima si creier. Cand se bea cacao se intensifica fluxul sanguin catre creier. Pudra de cacao are de doua ori mai multe flavonide ca ciocolata cu lapte. Ciocolata alba nu le contine deloc.

6. Prezenta estrogenilor
68% dintre pacientii cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca la mijlocul vietii ele pierd protectia hormonului estrogen care sustine memoria. Daca medicul dvs nu va spune altfel, incepeti imediat sa luati estrogeni in perioada instalarii menopauzei. Orice intarziere duce la riscul confruntarii cu dementa si accident vascular cerebral.

7. Cresteti colesterolul bun
Este bine-cunoscut ca o valoare crescuta a colesterolului bun de tip HDL protejeaja contra bolilor cardiac. Dar, desemenea, poate sa va salveze si creierul. Cercetatorii pretend ca acest tip de colesterol blocheaza substantele ce tind a se depune si distrug celulele creierului si actioneaza ca un anti-inflamator ce incetineste degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun includ exercitiile fizice, consumul moderat de alcool si scaderea greutatii.

8. Navigati pe Internet
Navigarea pe Internet in cautarea unor informatii poate stimula creierul imbatranit mai mult decat o face cititul unei carti. Inregistrari ale activitatii cerebrale arata ca navigatorii experimentati prezinta de doua ori mai multe impulsuri ale activitatii cerebrale decat incepatorii. Conectati-va la Internet pentru cautarea de informatii, achizitionarea de bunuri sau pentru jocuri. Desi nu se stie cat de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat in locul unei navigari pasive.

9. Gena ApoE4
Un sfert (1/4) dintre voi, cei care cititi acest document, detineti o specifica bomba genetica cu temporizare, iar aceasta va face de 3-10 ori mai susceptibili de a contracta o tarzie boala Alzheimer. Gena se numeste Apolopiproteina E4. Daca mosteniti o singura versiune de ApoE4 de la unul din parinti, riscul dvs. de a capata Alzheimer este de trei ori mai mare. Daca mosteniti a doza dubla de la ambii parinti, riscul creste de 10 ori. Cereti doctorului dvs un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4.

(Va urma)