Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Bani pentru localitati! Bani pentru oameni! ", pe care o puteti citi in continuare.

Doresc sa aduc in atentie o problema foarte importanta, la care, partial, am mai facut referiri cu diverse ocazii, dar pe care vreau sa o subliniez in mod deosebit in cele ce urmeaza. Este vorba de nevoia de a finanta autoritatile locale, de a le aloca bani pentru proiectele care trebuie sa rezolve problemele importante ale oamenilor care traiesc in aceste comunitati.
Am inceput acest an facand vizite in colegiul pe care il reprezint, un colegiu intins ca suprafata, mare atat ca numar de localitati (1 municipiu, 1 oraș si 36 de comune), cat si ca populatie. M-am intalnit si cu primari, si cu consilieri, dar si cu oamenii care traiesc acolo. Principala tema pe care au ridicat-o cu totii a fost aceeasi: nevoia de bani pentru proiectele comunitatilor. Sunt atat de multe nevoi si atat de multe probleme care trebuie rezolvate, iar in mare masura, ele sunt aceleasi.
Prioritatea numarul unu este, fara indoiala, alimentarea cu apa si canalizare, in special in zona de campie. Am mai ridicat aceasta problema si o sa ma tot repet pana cand voi vedea o concretizare a acestui proiect, a carui anvergura depaseste capacitatea de finantare a autoritatilor. Este nevoie de un proiect integrat, bine gandit, privit din perspectiva cel putin judeteana, o conditie sine qua non pentru a asigura oamenilor care traiesc in acesta zona premisele unei vieti demne de Europa secolului XXI.
Apoi, la fel de importanta este problema infrastructurii de transport. Avem multe programe de construire, modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si comunale, insa, la fel, e nevoie de bani pentru ca autoritatile locale sa le poata realiza. La aceasta se adauga problemele legate de scoli, gradinite, dispensare, camine culturale, iar aici ma refer in special la cele din mediul rural. Avem obligatia de a oferi sanse egale celor care traiesc la tara cu cei care traisc la oras: accesul la educatie si servicii de sanatate trebuie sa fie la fel pentru toti.
E greu sa prioritizezi pentru ca toate aceste probleme la care m-am referit sunt vitale pentru viata decenta a oamenilor si dezvoltarea comunitatilor, insa e vremea ca toate acestea sa primeasca finantare. Consider ca singurul criteriu dupa care pot fi alocati banii trebuie sa fie cel al nevoilor si in nici un caz culoarea politica. Din pacate, insa, si astazi se mai vad urmele decalajelor intre localitatile care s-au bucurat de sprijin pe vremea atat de lunga a fostei puteri si cele in care primarii au dus ani grei de opozitie, fiind lasati de izbeliste, neputinciosi in fata angajamenteor facute fata de oameni, in timp ce vecinii, care erau la putere au tot primit.
Avem rezultate economice bune, chiar foarte bune, atat la nivel national, cat si in judetul Mures si repet, a sosit momentul ca acestea sa se reflecte in alocari financiare substantiale pentru localitati si pentru oameni! Aceasta asteapta fiecare cetatean si toate administratiile locale!