La 10 Mai 1866, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este incoronat domnitor al Romaniei, titlu pe care in 1881 il schimba pe rege al Romaniei

La 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern-Sigmaringen intra in Bucuresti si este incoronat domnitor al Romaniei, iar Alexandru Ioan Cuza incheie provizoratul locotenentei domnesti.
Dupa exilarea domnitorului si intemeietorului Romaniei Alexandru Ioan Cuza tara era in plin haos. Alegerea lui Cuza ca domnitor in ambele principate (1859) fusese singurul motiv pentru care puterile europene permisesera unirea principatelor Moldovei si Valahiei, iar acum urma sa se ajunga la dizolvarea acestei uniri. Tanarul Carol, reprezentant al familiei princiare prusace Hohenzollern, a trebuit sa calatoreasca incognito din Prusia spre Romania, cu pasaport strain pe numele lui numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Dusseldorf - Bonn - Freiburg - Zurich - Viena - Budapesta, pe timpul razboiului austro-prusac. Nici chiar in Prusia nu era bine vazuta aceasta preluare a scaunului Romaniei, fapt afirmat de cancelarul Bismarck (care l-a avertizat mai mult sau mai putin amical ca va fi nevoit sa pupe "papucul Sultanului", fapt in sine care a fost ocolit de Carol si de predecesorul acestuia). Dupa ce a pasit pe teritoriul Romaniei, punand prima data piciorul pe pamant romanesc in localitatea Drobeta Turnu-Severin (prima casa in care a intrat fiind actualmente biblioteca), Bratianu l-a insotit mai departe cu trasura pana la podul Mogosoaiei. Traseul prin tara, de le Drobeta Turnu-Severin la Bucuresti, a cuprins orasele Horezu, Ramnicu-Vilcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, vechiul drum al tarii, pastrat mai tarziu in memorie drept "Drumul lui Carol".
Vestea sosirii lui Carol la Bucuresti fusese transmisa prin telegraf. Carol a fost intampinat de o multime entuziasta de oameni, dornici sa cunoasca noul conducator. La Baneasa i s-a inmanat cheia orasului. Si-a rostit juramantul in limba franceza: "Jur sa pazesc legile Romaniei, sa-i apar drepturile si integritatea teritoriala". Proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, Carol ramane cu acest titlu pana in 26 martie 1881, cand este proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al carei nume se transforma, incepand cu Regele Ferdinand I, in Casa Regala de Romania, dinastie care va conduce tara pana la proclamarea Republicii Populare Romane in 1947.