provincianews.ro : Alimentul care te ajuta sa iti mentii silueta
Specialistii spun ca este important sa avem o alimentatie diversificata in care sa fie inclusa si carnea.
Carnea este principala sursa de proteina din alimentatia omului, proteinele de origine animala sunt de calitate superioara si contin toti aminoacizii esentiali, aminoacizi pe care corpul uman nu-i poate sintetiza. Carnea de vita este o sursa de fier. De aceea, este important sa avem o alimentatie diversificata in care sa fie inclusa si carnea.
S-a dovedit ca in urma regimurilor vegetariene pot aparea o serie de carente de vitamine din complexul B sau de fier. Spre deosebire de fierul din legume pe care corpul nu il poate absorbi, fierul din carnea de vita se absoarbe foarte bine, sustine Violeta Pribeagu, nutritionist si dietetician Natur House (www.natur-house.ro). Tocmai din aceasta cauza persoanelor anemice sau femeilor in perioada menstruatiei li se recomanda consumul de carne rosie.
Fierul se absoarbe mai bine in prezenta vitaminei C, astfel asocierea carnii de vita cu o salata de patrunjel sau cu varza de Bruxelles poate fi o alegere foarte sanatoasa si dietetica. Pentru a-si pastra principiile nutritive se recomanda prepararea la gratar, cuptor sau prin fierbere.
Organism fortificat
De asemenea, carnea de vita are un continut bogat in vitamina B care ajuta la formarea celulelor rosii, Zn si Mg - necesare pentru sustinerea tuturor proceselor metabolice din organism si cresterea imunitatii, acid linoleic conjugat (CLA) - este un acid gras esential gasindu-se in cantitati mult mai mari in carne decat in alte alimente.
CLA are capacitatea de a scadea nivelul colesterolului LDL, impiedica absorbtia grasimilor si depunerea acestora sub forma de depozite de grasime (tesut adipos), reface masa musculara de aceea este recomandat persoanelor care urmeaza un program nutritional pentru scadere in greutate si persoanelor cu activitate fizica intensa, subliniaza nutritionist Violeta Pribeagu.
Carnea de vita mai contine si o cantitate mare de creatina benefica in dezvoltarea masei musculare si carnitina responsabila pentru sustinerea metabolismului normal al grasimilor. Studii recente demonstreaza ca un consum crescut de carne de vita este esential la sportivi pentru dezvoltarea masei musculare.
Carnea de provenienta bio
Bineinteles ca sursele de carne bio sunt o alegere mai buna deoarece carnea de vita crescuta in mod natural contine o cantitate mai mica de grasime de 7-10 g/100 g fata de 14-16 g/100 g la cea hranita cu porumb. Folosirea antibioticelor in scopul preventiei sau tratarii diferitelor afectiuni ale animalelor duce la cresterea virulentei bacteriilor pentru animale, consecinta fiind si rezistenta tulpinilor virusilor la antibiotice.
De asemenea, carnea de vita crescuta in mod natural contine Omega 3 - acizi grasi nesaturati (gasiti si in carnea de peste) dar si vitamina E, un antioxidant important cu beneficii pentru piele sau sistemul vascular, denumita si vitamina tineretii si a fertilitatii. Carnea de vita se numara printre primele surse de proteina (20-22 g proteina/100 g) - datorita rolului lor plastic este benefica in mentinerea calitatii vietii.