www.ele.ro informeaza: Sexul anal poate fi experienta placuta pentru ambii parteneri, insa tot acest tip de contact sexual vine cu o multime de riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este practicat in conditii optime. De la boli cu transmitere sexuala pana la cancer, iata la ce afectiuni te poate predispune sexul anal!
Sexul anal, desi din ce in ce mai popular, nu este o activitate pe care sa o bifezi fara a te asigura in prealabil ca indeplinesti cateva conditii minime care sa iti permita sa resimti placere, dar si care sa te fereasca de probleme serioase.
Folosirea lubrifiantului si cea a prezervativului sunt esentiale pentru ca experienta sa fie una fericita si sa nu se lase cu urmari care iti pot pune sanatatea in pericol. Printre cele mai grave probleme de care poti avea parte in urma unei partide de sex anal se numara urmatoarele:

Fistula anala

Fistula anala poate aparea ca urmare lubrifierii necorespunzatoare si a frecarii ce favorizeaza aparitia unor mici leziuni in interiorul anusului care se pot largi si infecta. Afectiunea este periculoasa intrucat poate permite materiilor fecale sa iasa din intestine, un fenomen care cauzeaza complicatii periculoase pentru sanatate.
O fistula anala se remediaza doar prin interventie chirurgicala si necesita un timp indelungat de recuperare.

Bolile cu transmitere sexuala

Mai comune decat fistulele anale sunt BTS-urile care se pot transmite si in urma unei partide de sex anal. Acestea includ HIV/SIDA, clamidioza, gonoree si sifilis, carora li se asociaza infectii cu virusul herpetic sau bacterii precum E.coli, Campylobacter jejuni, Shigella, Haemophilus ducreyi etc. Demn de luat in considerare este si pericolul de transmitere a hepatitelor A, B si C prin intermediul sexului anal neprotejat.
Iar riscul contractarii unei boli periculoase este la fel de ridicat in cazul ambilor parteneri, uneori chiar si in contextul folosirii prezervativului - leziunile si negii aparuti ca urmare a actiunii agentilor patogeni pot fi prezenti atat in interiorul anusului, cat si la exteriorul sau, ceea ce face mult mai probabil contactul cu pielea si, implicit, transmiterea bolii.



Cancerul anal

Este cancerul cu una dintre cele mai scazute incidente - 1% din totalul tulburarilor gastrointenstinale -, insa este favorizat de existenta virusului papiloma uman (HPV) care se transmite si prin sex anal. Studiile au demonstrat, de altfel, ca incidenta acestui tip de cancer a crescut in ultimele decenii, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de sex anal, in randul cuplurilor homosexuale, dar si al celor heterosexuale.

Masuri de precautie

Pentru ca sexul anal sa fie doar o placere si sa nu implice contractarea unor boli, iata cateva masuri de precautie pe care sa le respecti intotdeauna:
penetrarea trebuie sa se faca incet, progresiv, cu miscari cat mai lente;
foloseste lubrifiant din belsug;
nu face niciodata sex anal fara prezervativ;
renunta la spermicid, intrucat poate irita rectul;
trecerea de la sexul anal la cel vaginal nu trebuie facuta niciodata fara a schimba prezervativul in prealabil;
nu continua daca resimti dureri acute in timpul penetrarii.