Mariustuca.ro / A XI-a editie a Zilei Nationale a Transplantului: Marsul persoanelor care sunt in viata datorita unui transplant (Autoare: Magda Marincovici)
15 aprilie 2000 reprezinta un moment istoric pentru transplantul din tara noastra: este data la care echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operatie reusita de transplant hepatic de la donator decedat. Odata cu salvarea de la moarte a lui Gheorghe Penea, prof. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metoda terapeutica in Romania, trecand de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutina. Cei 15 ani de transplant hepatic in Romania au insemnat un numar de 669 de operatii la 639 de pacienti, toate aceste realizari spectaculoase fiind celebrate printr-un simpozion aniversar in ziua de 17 aprilie 2015. Evenimentul, gazduit de Aula Academiei Roman, reuneste personalitati ale medicinei transplantului: prof. dr. Irinel Popescu, acad. Victor Voicu, prof. dr. Mihai Lucan, prof. Radu Deac si prof. dr. Dan Tulbure.
De asemenea, evenimentul este onorat de prezenta a doua personalitati de referinta ale chirurgiei mondiale de transplant hepatic: prof. Domenico Forti, care, impreuna cu echipa de medici romani, a realizat primele operatii de transplant hepatic de la donator decedat, si prof. dr Christoph Broelsch care, alaturi de aceeasi echipa de medici, a efectuat primele operatii de transplant hepatic de la donator in viata, prima pacienta a carei viata a fost salvata astfel fiind Timea Balogh. Acest eveniment este inclus in programul celei de-a XI-a editii a Zilei Nationale a Transplantului sarbatorite anual la 17 aprilie, ce se deruleaza la Biblioteca Academiei Romane. Editia a XI-a a Zilei Nationale a Transplantului va fi sarbatorita sub sloganul DONEAZA PENTRU VIATA! special pentru constientizarea faptului ca transplantul salveaza vietile unor semeni ai nostri suferinzi de boli severe, pentru care aceasta interventie chirurgicala este unica lor sansa la viata. Evenimentul va fi marcat si printr-un mars simbolic la care participa persoane transplante care recunosc ca s-au nascut a doua oara dupa o asemenea interventie de exceptie, rude ale acestora, specialisti etc. Acest mars simbolic face parte din campania nationala dedicata cresterii numarului de donatori de organe, tesuturi si celule precum si incurajarii personalului medical in dobandirea competentelor de transplant.