Antena1: Afla cum poti vedea ce boli ai pe limba

Scoateti limba in fata unei oglinzi si studiati-o cu atentie. Este o modalitate simpla si rapida de a va verifica starea de sanatate. Deoarece pe limba puteti descoperi date suficiente despre existenta unor boli.

1. Antibiotice

Limba este inchisa la culoare, uneori chiar neagra. De fapt, papilele sunt cele care sunt vinovate de aceasta culoare. Limba este nedureroasa, dar moale. Nu este o micoza. Dar aceasta coloratie poate fi provocata de administrarea unor antibiotice, de hemoragiile bucale din hemofilie, tabagism, clatirea cu apa oxigentata sau folosirea unei paste de dinti oxidante.

Recomandare: In general, este suficient sa spalam limba energic pentru a provoca eliminarea papilelor care imprima culoarea inchisa. Unii medici prescriu in asemenea cazuri o solutie pe baza de retinoizi.

2. Strat albicios

Limba este acoperita cu un strat gros, albicios, este greoaie. Avem senzatie de greutate in mobilizarea limbii in cavitatea bucala. Ceea ce impiedica formarea de noi celule ale mucoasei. Aceste caracteristici sunt frecvente in timpul episoadelor febrile din rinofaringite, raceli... Dar, in acelasi timp, poate sa ascunda si unele tulburari digestive, cum ar fi gastroenterita.

Recomandare: Cu periuta de dinti veti reusi sa indepartati stratul depus pe limba.

3. Pete albe

Observam pe limba "depozite" albe presarate din loc in loc. De regula, ele dispar cand folosim periuta de dinti sau ne clatim cu apa de gura. Totusi, nu trebuie sa neglijam faptul ca ar putea fi o micoza provocata de ciuperci din familia Candida, consecinta a unui tratament prelungit cu antibiotice.

Candidozele bucale se traduc cel mai des printr-un muguet: dupa o faza acuta in care limba si fata interna a obrajilor sunt de un rosu aprins, uscate si lucioase, apar depuneri albicioase cremoase, care se pot desprinde.

Muguetul se manifesta mai intai printr-o inflamatie difuza, mucoasa fiind rosie, uscata si usturatoare. Apoi, peretele intern al obrajilor, limba si faringele se acopera de un strat alb unsuros, asemanator iaurtului. In unele cazuri, bolnavul simte o jena la inghitit, ceea ce nu exclude o afectiune a esofagului.

Recomandare: In cazul acestui tip de candidoze, medicul va prescrie medicamente antifungice care asigura vindecarea in timp relativ scurt.

4. Afte

Aftele sunt albicioase, situate la marginea limbii, cu margini colorate in rosu aprins, rotunde, bine conturate. Trebuie facuta distinctia intre afte si inceputul unui cancer care, de regula, se distinge prin aparitia unei "basicute" in relief.

Recomandare: Solutiile pe baza de aspirina si de rubarba, una dintre cele mai vechi plante medicinale, calmeaza durerile asociate aftelor. Daca aftele nu dispar dupa zece zile de tratament, obligatoriu trebuie sa consultati medicul.

5. Vezicule

O limba acoperita cu vezicule, care se grupeaza formand un strat alb reprezinta primul semn al unei infectii cu virusul herpetic. De regula, in cazul acestor infectii apar dureri si febra.

Recomandare: In nici un caz nu recurgeti la automedicatie, ci programati-va la medic! Pentru ca aceste episoade pot reveni in scurt timp, dar in forme mai severe, localizate pe buze sau in cerul gurii.

6. Incarcata

Frecvent, auzim expresia: "limba incarcata". De fapt, limba este acoperita cu un strat alb-galbui, rezultat din resturi alimentare, chiar din unele bacterii. Acest simptom se poate insoti de febra, mai ales dupa diete drastice, prelungite sau ca o consecinta a sindromului de deshidratare.

Recomandare: Consultati medicul de familie!

DE LA ROZ LA GALBEN. Culoarea normala a limbii este roz. Iata ce boli pot indica o limba colorata in:

Rosu aprins: anemie
Rosu inchis: boli digestive
Violet: lipsa de oxigen
Albicioasa: probleme de pancreas sau de splina
Galbena: suferinte pulmonare

Citeste tot articolul in Jurnalul