Cotidianul.ro : Antonescu il lasa fara "justitie" pe Basescu

Caz care risca sa duca la o noua suspendare?

Traian Basescu, stapan in capul lui peste justitia din Romania, si mai ales peste procurori, primeste o lovitura grea in ce priveste numirea sefului DNA si a procurorului general.
Liderul PNL Crin Antonescu refuza in continuare sa negocieze cu Basescu inventiile lui cu privire la numirea celor doi procurori, care sfideaza legea in vigoare.
Antonescu a iesit public sambata sa-i transmita lui Basescu ca nu are ce negocia cu el in aceasta privinta.
"Discutia despre negocieri intre partide, intre actori politici, intre institutii politice privitoare la numirea celor doi procurori sunt, dupa parerea mea, in afara reglementarilor legale. Nu avem ce negocia in aceasta privinta nici noi, ca lideri de partide, nici noi sau eu, in ce ma priveste, ca presedinte al Senatului, presedintii Camerelor, primul-ministru. (...) Ca presedinte al Partidului National Liberal, copresedinte al Uniunii Social Liberale, presedinte al Senatului, nu am avut si nu am ce negocia, nici cu persedintele Romaniei, nici cu altcineva. (...) Cred ca ministrul Justitiei, imputernicit de Constitutie si de lege, in aceasta privinta, intarit de experienta si calitatea sa profesionala, stie mai bine decat mine, decat partidul, decat partidele, pe cine si cum sa propuna", a transmis Antonescu sambata intr-o conferinta de presa.
Liderul PNL afirma totodata ca Victor Ponta ii impartaseste opinia.
"Nu a avut si nu va avea loc, sub nici o forma, o negociere intre mine si presedintele Romaniei in legatura cu acest subiect. Stiu ca punctul acesta de vedere, care este punctul de vedere al legii, si este punctul principial in aceasta chestiune, este impartasit si de premier, de celalalt coresedinte al Uniunii Social Liberale si, in sensul acesta, cred ca si domnul Traian Basescu, care a vorbit multa vreme despre aceleasi principii pe care le invoc si le respect eu aici, ar trebuie sa inteleaga ca nu avem subiect de negociere, ca aceste lucruri nu se pot schimba peste noapte, ca legea in vigoare trebuie respectata, ca orice lege, ca nu putem, atunci cand ii convine domniei sale, sa schimbam intelesul unor articole din Constitutie, cu asta ne-am obisnuit, sau sa
ignoram articole explicite ale legii. Nu putem a fi, asadar, de acord cu ideea ca am putea sa negociem procurorii, unul mie, unul tie sau, stiu eu, cum doreste domnul Basescu, nu putem fi de acord cu ideea ca legea este ignorata si CSM-ul face propuneri pe care le avizeaza ministrul Justitiei, cum inteleg acum ca ar dori sa schimbe mecanismul Traian Basescu. Avem o lege, avem o intelegere de principiu cu institutiile europene, care adauga sau dezvolta cumva la aceasta lege, neputand insa sa o exceada sau sa o infirme, si cred ca lucrurile se rezolva principial, corect, astfel", a adaugat Antonescu.
Refuzul lui Antonescu cantareste greu in conditiile in care este liderul partidului care o sustine pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, in Guvern.
Doua proceduri, inventate de Basescu in numai cateva zile
Basescu, devenit mai nou presedinte negociator, a inventat, in doar cateva zile, doua proceduri de numire a procurorilor sefi: una expusa la intalnirea cu liderii USL marti seara si o alta, vineri, pe care o vrea negociata tot cu liderii USL. In dorinta lui de a numi sefii la Parchetul General si DNA pe cine vrea el, Basescu inventeaza proceduri de numire a acestora in dispret fata de legea in vigoare care prevede ca cei doi procurori sunt propusi de ministrul Justitiei, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele ii numeste.
In intalnirea cu Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea de marti seara, Basescu le-a propus acestora ca selectia celor doi procurori sefi sa se faca de catre o comisie in care sa faca parte cate doi reprezentanti ai CSM, Ministerul Justitiei si Presedintiei, varianta neacceptata de cei trei lideri USL. Scandaloasa propunere a fost facuta publica chiar de Traian Basescu, care nu da doi bani pe o lege in vigoare, si asta in vazul tuturor.
Refuzat marti seara, Basescu a venit vineri cu o noua "propunere", de la scara avionului: selectarea procurorilor-sefi de catre CSM si acceptarea acestora - atentie - fara rezerve de catre Ministerul Justitiei si Presedintie, scenariu respins de Antonescu sambata.
"Avand in vedere ca CSM ii supravegheaza in activitate, solutia ar fi sa avem incredere in CSM si noi sa ne angajam sa respectam recomandarile", a transmis Basescu vineri.
Propunerea era indreptata tot catre liderii USL. De altfel, Basescu a si sustinut public ca aceasta solutie poate fi "functionala" daca Guvernul si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el sa accepte din start cele doua persoane selectate de CSM si sa deruleze apoi "rapid" procedura de desemnare prevazuta de lege.
Iar Basescu nu este la primele incercari. In sedinta CSM din 4 ianuarie le-a transmis membrilor Consiliului ca propunerile de numire a sefului DNA si a procurorului general trebuie sa vina de la ei, interpretand dupa bunul lui plac un articol din Constitutie.
Vineri, Basescu a vorbit si despre un impas in acest proces, impas insa care nu exista decat in capul lui. Mona Pivniceru a facut doua propuneri pentru cei doi procurori sefi, CSM a dat un aviz negativ, iar Basescu le-a refuzat. Niciun impas pana aici si nici de acum incolo. Potrivit legii, daca presedintele refuza propunerile, ministrul Justitiei poate sa faca altele, lucru pe care il si intentioneaza Mona Pivniceru.
In continuare insa, Basescu nu salveaza nici macar aparentele in aceasta privinta. Desi exista o lege in vigoare in ce priveste numirea procurorilor sefi la DNA si Parchetul General, Traian Basescu inventeaza impasuri si "negociaza" in vazul tuturor, fara nicio jena ceea ce este de nenegociat.
Basescu pare sa se indrepte cu pasi repezi catre incalcarea legii in vigoare, lucru care risca sa reaprinda discutiile despre o noua suspendare a acestuia.
Potrivit Constitutiei, "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".
Iar Basescu numai mediator nu este in aceasta situatie in care sfideaza legea in vazul tuturor. Mai mult, face eforturi disperate sa destabilizeze si mai mult institutii importante precum Parchetul General si DNA, asta in conditiile in care, potrivit Constitutiei, trebuie sa vegheze la la "buna functionare a autoritatilor publice".