rezistenta la antibiotice miscareaderezistenta.ro informeaza: Prof. dr. Alexandru Rafila: Mancam antibiotice in fiecare zi! (Autoare: Magda Marincovici)
In anul 2050, principala cauza a deceselor va fi rezistenta la antibiotice, existand riscul ca operatiile chirurgicale sa fie mortale in cazul majoritatii pacientilor din cauza infectiilor, avertizeaza prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, la Summitul Bunei Guvernari, organizat de Strategikon.
- Au existat multe amenintari in ultimii 10 - 15 ani - gripa aviara, pandemie de gripa si, recent, ebola. In general, problemele sunt pe termen scurt - luni, 1 an sau maximum 2 ani -, apoi se rezolva prin evolutie naturala, dar acum suntem in fata unei mari amenintari, multi au auzit de ea, putini stiu care este cauza acestei probleme si aceasta este cresterea rezistentei la antibiotice. In anul 2050, cauza principala a deceselor va fi rezistenta la antimicrobiene, care va produce 10 milioane de decese pe an. In urmatorii 25 - 30 de ani putem discuta despre o crestere de 10 ori a acestei probleme, a precizat prof. Rafila.

Suntem campioni in privinta bacteriilor din spitale

Din pacate, medicii recomanda cu prea multa usurinta aceste medicamente, astfel incat in majoritatea virozelor gripale se folosesc antibiotice.
- Iarna, tratam 75% dintre cazurile de viroza gripala cu antibiotice fara sa fie nevoie. Este o problema de cultura, care tine de nivelul de intelegere al populatiei. Daca cineva merge la medicul de familie poate sa obtina ce antibiotic doreste. Este o problema de cultura, educatie si legislatie, atrage agentia prof. Rafila.
- In Europa, aproximativ 25.000 de persoane mor din cauza bacteriilor in fiecare an, iar costurile pentru tratament sunt de 1 miliard de dolari. In Romania, Grecia, Cipru si Italia se folosesc foarte multe antibiotice. Suntem campioni in ceea ce priveste bacteriile din spitale, a subliniat prof. Rafila.
Una dintre probleme este ca, in ultimii 30 de ani, nu a aparut nicio clasa noua de antibiotice, aceasta si pentru ca producatorii de medicamente sunt interesati mai ales de castiguri atunci cand scot pe piata un nou medicament. In acest context, trebuie diminuata folosirea antibioticelor, aceasta insemnand si la oameni, si la animale.
- Mancam antibiotice in fiecare zi, avertizeaza prof. Rafila.

Sursa: miscareaderezistenta.ro