Daca iti place distractia pe zapada si abia astepti weekend-ul ca sa poti petrece cateva ore pe derdelus, alaturi de copii sau de prieteni, fereste-ti coloana vertebrala de probleme. Dr. Ilie Rosca, sef de sectie la Bio Ortoclinic, sustine ca nu e bine sa ne dam pe pungi din plastic, ci pe sanii, asezati la orizontala, ca sa nu ne alegem cu dureri de spate.
Ranirile la nivelul coloanei vertebrale pot duce chiar si la fisuri ale stratului exterior al discului, deci la hernie de disc, insa un efect similar il pot avea tensionarea puternica sau presiunea crescuta la nivel lombar - cauzate de ridicarea unor greutati prea mari si, respectiv, de timpul prea lung petrecut la birou - ori activitatile zilnice care supun spatele unor socuri. Printre aceste socuri se numara cazaturile din timpul practicarii unui sport, sariturile repetate, vibratiile prelungite si, in perioada iernii, contactul cu sania pe teren denivelat sau, mai rau, obiceiul copiilor si chiar al adultilor de a aluneca pe derdelus direct pe un sac sau o punga din plastic.
Zapada de care se bucura copiii si adultiii, la sanius, poate avea urmari neplacute, imediat sau in timp, asupra coloanei vertebrale. Sigur, oamenii se dau cu sania de cand lumea si pamantul, dar nu se poate compara fizicul de acum al copiilor, de exemplu, cu cel din vremea cand micutii faceau zilnic miscare. Musculatura omului modern, care petrece cea mai mare parte din zi cu telefonul sau cu tableta in mana, inclusiv musculatura spatelui, este insuficient dezvoltata pentru a mentine o postura corporala corecta si pentru a proteja coloana de eventualele socuri. Mai mult, nici discurile intervertebrale, tasate de prea mult sedentarism, nu mai pot amortiza loviturile asa cum ar trebui, a explicat dr. Ilie Rosca, sef de sectie la Bio Ortoclinic.
Pentru a evita problemele, medicul le recomanda celor care merg la sanius, sa poarte haine groase, sa renunte la pungile din plastic si sa se aseze pe sanie la orizontala si nu in sezut, pentru ca socurile asupra coloanei sa fie cat mai reduse. O alta varianta buna ar fi alunecarea pe un colac special pentru derdelus.
Iata un material filmat, pe aceasta tema:
https://www.youtube.com/watch?v=hiOpC_17u7Q