mariustuca.ro: Hai la piscina! Sa ne scaldam in ape cristaline cu bacterii, streptococi, enterococi din materiile fecale (Autoare: Magda Marincovici)
Hai la piscina! Sa ne scaldam in ape cristaline cu bacterii, streptococi, enterococi din materiile fecale
Apa din piscine, stranduri, bazine este permanent predispusa contaminarii cu microorganisme din aer sau de la oameni. Este o problema valabila oriunde in lume. Potrivit Centrului pentru Preventia Bolilor din SUA, fiecare persoana are in mod curent, adica si atunci cand intra in bazin, 0,14 grame de materii fecale care in cazul nostru, contamineaza apa limpede a piscinelor, bazinelor, strandurilor. Nu degeaba, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa facem un dus inainte de a ne arunca in psicina si dupa. Doar ca 43% dintre americani sar peste dus direct in piscina.
Un control efectuat in perioada 2-30 iunie a.c., de Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii, arata principalele abateri de la normele de igiena la bazinele de inot, piscine si stranduri. In multe locuri lipseste bara de susținere de jur imprejur, la nivelul apei, nu este marcata adancimii apei, nu este respectat ritmul de primenire a apei de imbaiere, de golire/curațare si dezinfecție a bazinelor, nu este monitorizata calitatea apei de imbaiere, lipseste din dotare trusa de prim ajutor, nu este afisat numarul maxim de persoane ce pot utiliza simultan piscina, regulamentul privind utilizarea bazinelor/piscinelor nu este afisat la loc vizibil; lipsesc registrele de evidența privind operațiile de golire si dezinfecție ale bazinelor sau informații incomplete privind periodicitatea de primenire, modalitatea de dezinfecție, a denumirii substanțelor folosite pentru dezinfecția apei. Lipsesc multe, in schimb sunt multe bacterii si fungi care plutesc din belsug in minunatele ape din bazine si psicine.

Diaree

Acelasi control, coordonat de conf. univ.dr Lucian Indrei, sef de serviciu in Inspectia Sanitara de Stat, a descoperit si neconformitati la evaluarea calitatii apei de imbaiere (ex. numar de colonii la 37grade Clesius, bacterii coliforme, enterococi, streptococi fecali, clor rezidual liber, pH, amoniu)”. Adica, apele in care cu mare avant ne aruncam sunt o sursa sigura de infectii.
Intrucat clorinarea apei nu este intotdeauna suficienta pentru ca sunt bacterii si fungi care reusesc sa supravietuiasca. De exemplu, bacteria E.Coli este distrusa abia dupa o jumatate de ora de la clorinarea apei.
Potrivit Centrului pentru Preventia Bolilor din SUA, persoanele care au diaree si vin la piscina, bazin, strand reprezinta principala sursa de contaminare a apei cu bacterii. De aceea medicii, le recomanda acestora sa stea acasa pentru binele lor, dar si al celor din jur, iar celor care se afla in piscine sa nu inghita apa in timpul zbenguitului.
Eschierichia coli si Shigella sunt principalele bacterii care provoaca diareea. si la acest capitol suntem la egalitate. Ca suntem in SUA, ca suntem in Romania, jumatate din piscine au apa contraminata cu E.coli.
Bacteria Cryptosporidium este si ea datatoare de diaree, dar mai are o caracteristica: este extrem de rezistenta la clor, adica reuseste sa supravietuiasca aproximativ 10 zile.
Giardiaza si oxiuroza sunt alte infectii bacteriene ce ne pandesc in piscine, bazine si stranduri.

Micoza piciorului, otita inotatorului

Este aproape sigur ca toti care au trecut pe la piscina, bazin, strand pleaca de acolo cu o amintire: fie cu micoza piciorului, cea mai raspandita infectie micotica, fie cu conjunctivita, despre care stim foarte bine ca, daca nu e tratata corect, e datatoare de mari necazuri. Ne facem datoria sa va spunem ceea ce spun medicii: purtati incaltaminte oridune, dar mai ales in cabinele de dus si faceti dus imediat ce ati iesit din piscina. Daca stam mult in apa contraminata, ne expunem riscului de foliculita, o dermatita provocata de colonizarea foliculilor pilosi.
Potrivit CDC, aproximativ 2,4 milioane de persoane consulta medicul, anual, din cauza otitei intotatorului, ceea ce costa sistemul public de sanatate aproximativ o jumatate de miliard de doari. Otita inotatorului este provocata de staza apei contaminate in ureche, mai expusi fiind copiii.
si ce-i drept mai rar, in apele cristaline ale piscinelor mai plutesc si unele afectiuni pulmonare. si sa nu uitam de boala legionarilor, provocata de o bacterie destul de prezenta in apele din piscine. Asadar, hai la piscina!