Senatorul Valer Marian a sustinut in urma cu un an o declaratie cu titlul: "Cateii lui Basescu de la ANI sunt protejati de cei de la DNA". Avand in vedere suspiciunile de abuz, coruptie si partizanat politic ce planeaza asupra numitului Horia Georgescu, senatorul Valer Marian revine azi si cere Senatului Romaniei sa adopte de urgenta o hotarare prin care sa solicite Consiliului National de Integritate, organism desemnat si coordonat de Camera superioara a Parlamentului, revocarea lui Horia Georgescu din functia de presedinte al ANI.

In data de 8 mai 2012 am transmis aceasta declaratie politica Directiei Nationale Anticoruptie cu titlu de sesizare penala, solicitand sa fie efectuate cercetari sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu, prev. si ped. de art. 248 din Codul penal, si a infractiunii de coruptie, prev. si ped. de art. 13² din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248¹ din Codul penal impotriva numitilor Catalin Alexandru Macovei si Horia Georgescu, presedintele respectiv secretarul general al ANI in perioada respectiva.
La scurt timp dupa ce am sesizat DNA, Catalin Alexandru Macovei a demisionat din functia de presedinte al ANI, aceasta fiind preluata interimar de amicul sau Horia Georgescu.
Recent mi-a fost comunicata ordonanta de declinare emisa in dosarul DNA nr. 200/P/2012, in data de 17 decembrie 2012, care este semnata de procuror sef serviciu Mariana Alexandru din Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA, si avizata de procuror sef sectie Lucian Papici.
Prin aceasta ordonanta s-a dispus, pe de o parte, neinceperea urmaririi penale fata de numitii Catalin Alexandru Macovei pentru infractiunea prev. de art. 13² din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248¹ din Codul penal, cu motivarea ca din cercetarile efectuate a rezultat ca fapta nu exista, iar, pe de alta parte, disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti pentru infractiunile prev. de art. 248 cu aplic. art. 33 lit. a din Codul penal.
Motivarea solutiei de catre DNA este susceptibila de critici de netemeinicie si nelegalitate sub ambele aspecte.
Neinceperea urmaririi penale pentru prezumtive fapte de coruptie este motivata gresit si sumar prin aceea ca procedura initiala de atribuire (din 19.01.2009) a fost anulata, iar pentru procedura ulterioara (din 02.10.2009) a fost depusa doar o singura oferta de catre SC Star Storage SRL, raportat la care actiunea de audit financiar derulata in anul 2010 de Curtea de Conturi a Romaniei asupra contului de executie si bilantului contabil incheiate de ANI pentru anul 2009 nu a relevat abateri de la legislatia incidenta in materia achizitiilor publice. Procurorul DNA nu face nicio referire la motivele pentru care a fost anulata procedura initiala de atribuire, in cadrul careia a fost facuta o oferta mai ieftina cu 1,4 milioane de euro fata de oferta ulterioara a SC Star Storage. De asemenea, nu se face nicio referire la motivele pentru care a fost modificat obiectul acordului cadru pentru procedura de atribuire ulterioara. Cercetarea motivelor anularii procedurii initiale si a modificarii obiectului acordului cadru era esentiala pentru clarificarea suspiciunilor de coruptie ce planau asupra sefilor ANI Catalin Alexandru Macovei si Horia Georgescu.
Disjungerea cauzei si declinarea competentei pentru prezumtivele infractiuni de abuz in serviciu, cu un prejudiciu estimat de 508.713 lei (cca. 113.047 euro), este motivata prin aceea ca nu este realizata conditia prevazuta de art. 13 alin 1 din OUG nr. 43/2002, respectiv o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 1 milion de euro.
Prejudiciul de 508.713 lei a fost cauzat prin fapte nelegale ale ordonatorilor principali de credite Catalin Alexandru Macovei si Horia Georgescu care au fost constatate de Curtea de Conturi a Romaniei, conform raportului intocmit in urma controalelor efectuate de ANI in perioada 2008 - 2010, deci nu sunt sustineri ale subsemnatului cum lasa sa se inteleaga procurorul care a emis solutia in cauza.
DNA nu manifesta consecventa nici sub aspectul motivarii ca prejudiciul nu depaseste 1 milion de euro, practicand dubla masura, daca avem in vedere ca recent a demarat cercetari impotriva judecatorului Adrian Toni Neacsu de la Consiliul Superior al Magistraturii, sub aspectul infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune, pentru prezumtive deconturi fictive in jur de 50.000 lei (prejudiciu de 10 ori mai mic decat cel inregistrat la ANI).
Este inca un motiv care ne face sa credem ca DNA nu are scrupule si retineri procedurale cand este vorba de adversari sau critici ai presedintelui Traian Basescu, fapt demonstrat cu prisosinta si prin anchetele abuzive declansate dupa referendumul de demitere a acestuia din 29 iulie 2012. In schimb, protejatii presedintelui Basescu de la ANI sunt tratati cu indulgenta.
Suspiciunea de favorizare a prezumtivilor infractori din fruntea ANI este intarita de faptul ca procurorul sef de serviciu Mariana Alexandru si procurorul sef sectie Lucian Papici sunt cunoscuti drept oamenii de incredere ai fostului procuror sef al DNA, Daniel Morar, actualmente procuror general interimar al Romaniei, care este acuzat de obedienta totala fata de presedintele Traian Basescu, mai ales in ce priveste fabricarea de dosare politice impotriva adversarilor si criticilor acestuia.
In consecinta, solicit Consiliului Superior al Magistraturii sa dispuna Inspectiei Judiciare din subordine sa verifice solutia emisa in dosarul DNA nr. 200/P/2012, sa o infirme si sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva numitilor Catalin Alexandru Macovei si Horia Georgescu pentru infractiuni de abuz in serviciu si de coruptie.
Redeschiderea cauzei se impune cu atat mai mult cu cat in ultimele luni, dupa ce numitul Horia Georgescu a fost desemnat presedinte al ANI, la adresa sa au aparut in massmedia alte acuzatii grave de coruptie, respectiv fratele sau Sorin Georgescu l-a denuntat ca ar fi oferit o mita de 18.000 euro cand a fost angajat specialist la DNA (vezi articolul "Horia Georgescu a dat mita pentru a fi angajat la DNA", publicat in cotidianul Jurnalul National din 18.11.2012), iar alte persoane au sesizat ca foloseste autoturisme de lux (de exemplu, un jeep BMW X5) pe care nu le-a consemnat in declaratia de avere si ca a dobandit in conditii dubioase o vila si un apartament in Brasov si un apartament in Bucuresti.
Fiu al unui fost director de penitenciar in timpul regimului comunist, Horia Georgescu a beneficiat, in calitate de presedinte ANI, de sustinerea si protectia presedintelui Traian Basescu si al fostului ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
Avand in vedere suspiciunile de abuz, coruptie si partizanat politic ce planeaza asupra numitului Horia Georgescu, solicit Senatului Romaniei sa adopte de urgenta o hotarare prin care sa solicite Consiliului National de Integritate, organism desemnat si coordonat de Camera superioara a Parlamentului, revocarea lui Horia Georgescu din functia de presedinte al ANI.
Daca institutiile judiciare ale statului nu vor face demersurile necesare, unica si ultima solutie este organizarea de actiuni de protest in fata sediilor ANI, DNA, Parchetului General si Consiliului Superior al Magistraturii.