Publicata in iulie 2016, cartea Dieta-Minune dicteaza un nou trend in materie de cure de slabire. Are deja cateva sute de mii de cititori si adepti cu rezultate spectaculoase. Povestea unei tinere care a slabit 60 de kilograme fara nici un efort, fara sa renunte la alimentele preferate si fara sa apeleze la produse de slabit sau la interventii chirurgicale, convinge imediat ca exista cu adevarat Dieta-Minune.
Site-ul estiri.ro iti prezinta in exclusivitate povestea autoarei cartii care da speranta tuturor celor care credeau pierduta lupta cu kilogramele in plus.Dieta-Minune nu e un titlu pe care l-am ales intamplator pentru carte si pentru a intitula acest stil de viata. Dieta-Minune chiar exista.
In luna mai a anului 2012, cand aveam 114 kilograme, am vizitat un medic nutritionist in speranta de a gasi o solutie sigura pentru a reveni sanatos la greutatea pe care o aveam in 2008, inainte sa incep sa ma ingras incet, dar sigur. In jurul indicatiilor primite de la dr. Alin Popescu am dezvoltat o intreaga filosofie. Am reusit sa slabesc in doar doi ani cat ma ingrasasem in patru, dar nu am renuntat la acest stil, desi de trei ani ma mentin. Cand iubesti cu adevarat ceva, daca intr-adevar iubesti, si cand acel ceva iti face bine, cum si de ce sa renunti?, isi incepe povestea Anca Bejan, autoarea cartii Dieta-Minune.
Anca implineste anul acesta 34 de ani, este jurnalist de 16 ani si de doi ani este studenta la Actorie, in cadrul UNATC Bucuresti, la clasa regizorului conf. univ. Puiu Serban.
Tot ce trebuie sa faci pentru a te putea bucura si de viata, dar a ramane si la greutatea ideala sau a ajunge la ea, in caz ca ai nevoie sa slabesti cateva sau mai multe kilograme, este sa mananci zilnic la aceleasi ore fixe. Am dezvoltat o intreaga filosofie in jurul acestui principiu, am gasit si propus fel si fel de solutii care ajuta pe om sa reuseasca sa manance zilnic la aceleasi ore fixe si am scris toate aceste lucruri intr-o carte pe care am ales sa o public la liber, pe Internet, tocmai pentru ca acest mesaj sa ajunga cat mai departe, mai spune Anca.
Iata informatiile generale despre Dieta-Minune, dar Anca ii sfatuieste pe toti cei care vor sa inteleaga perfect cum functioneaza stilul de viata intitulat de ea Dieta-Minune sa citeasca integral cartea scrisa de ea si publicata la liber pe Internet pe acest link: http://dietaminune.weebly.com/.

Informatii generale

Dieta-Minune nu este o dieta, ci un stil de viata, asadar nu contine liste cu alimente interzise sau recomandate, nu are tabele cu calorii si nici meniuri prestabilite. Asadar, Dieta-Minune nu creeaza frustrari, deci poate fi tinuta pe viata, pentru ca este cel mai corect, natural si frumos mod de a trai si de a te bucura de viata, fara sa uiti de sanatate.
Dieta-Minune functioneaza numai daca ii intelegi perfect si ii respecti toate principiile. Pentru asta, inainte de orice, este nevoie sa citesti integral cartea Dieta-Minune, carte pe care Anca a publicat-o la liber pe Internet tocmai pentru a putea raspandi cat mai departe mesajul acestui stil de viata, pentru a se putea bucura de el oricine, fara sa fie nevoie sa plateasca. Poti lectura totul aici, dureaza numai doua ore: http://dietaminune.weebly.com Dupa lectura, daca mai raman nelamururi, ii poti scrie Ancai pe e-mail, la adresa [email protected].
Iata cele mai importante principii din Dieta-Minune:

1. Mananca numai in intervalul 07.00-19.00 (orele de referinta sunt 07.00, 10.00, 13.00, 16.00 si 19.00)
Organismul nostru este creat in asa fel incat metabolismul sa functioneze optim doar in intervalul orar 07.00-19.00. Asadar, sa respecti neaparat acest interval orar, chiar daca alegi sa mananci la alte ore fixe decat cele de referinta. Acesta este unul dintre cele mai importante principii din Dieta-Minune.
2. Mananca din 3 in 3 ore, zilnic fix la aceleasi ore fixe
Daca in intervalul orar 07.00-19.00 mancam din trei in trei ore si in fiecare zi respectam aceleasi ore fixe, metabolismul se va accelera la maximum si asta ne va ajuta sa imbunatatim starea de sanatate si, daca e cazul, sa slabim pana atingem greutatea ideala (atentie: greutatea ideala este cea perceputa ca ideala de organism, nu cea pe care o consideram noi ideala!).
3. Mananca la toate orele fixe de masa
Nu se sare peste nici o masa daca esti treaza la acele ore. Dar nici nu esti obligata sa te trezesti mai devreme: prima masa din zi este cea care urmeaza dupa ora trezirii. Atentie, daca te-ai trezit la 07.00, prima masa va fi la 10.00. Pare greu la inceput, dar cu timpul va fi cat se poate de normal. Ca sa poti manca la 07.00 trebuie sa fii treaz/a macar la 06.30. Dar nu e o problema sa nu ai masa de 07.00 in program. Si Anca povesteste ca, in 5 ani de cand traieste dupa principiile stilului de viata pe care l-a intitulat Dieta-Minune, a mancat la 07.00 doar de cateva ori, pentru ca nu este atat de matinala din fire.
4. Pauzele dintre mese trebuie sa fie pauze
Intre mese nu se consuma absolut nimic, ci doar apa plata si/sau minerala, ceai neindulcit si/sau cafea neagra. Atentie mare la toate lichidele care contin alimente ascunse. Ele vor fi considerate hrana de organism. Nu sunt interzise, ci trebuie consumate la mesele de la orele fixe. La aceasta categorie intra toate sucurile naturale sau nu, toate bauturile alcoolice, cafeaua cu lapte si/sau zahar/indulcitor si orice lichid contine indulcitori, chiar daca sunt indulcitori naturali/dietet.

Anca Bejan a raspuns in exclusivitate pentru www.estiri.ro la cateva intrtebari.
- Cate kilograme ai acum?
- Am 60, plus minus 2-3 kilograme. Fluctuatiile mici de greutate sunt firesti, mai ales la o femeie.
- Multi cred ca e un mister modul in care slabesti mancand orice. De fapt, care este secretul tau?
- Exact acesta este secretul: ca pot manca orice. Cand ai restrictii alimentare, capeti frustrari. Te poti abtine de la dulce pentru o perioada scurta de timp, dar cand nu mai poti (si stim cu totii ca se ajunge la asta) mananci mai mult decat trebuie. Dieta-Minune este o filosofie pe care am dezvoltat-o in jurul unor principii cu baza stiintifica. Medicul nutritionist mi-a explicat foarte clar: trebuie sa mancam zilnic doar in intervalul orar 07.00-19.00, pentru ca atunci metabolismul este optim si doar in acest interval avem nevoie de hrana, indiferent cat de tarziu adormim noaptea. De asemenea, medicul mi-a spus ca intre mese este necesar sa fie o pauza in care sa nu mancam absolut nimic, iar pauza trebuie sa fie de minimum 2 ore si jumatate, maximum 4 ore. In jurul acestor principii am dezvoltat o intreaga filosofie pe care am denumit-o Dieta-Minune. Experienta prin care am trecut m-a ajutat sa inteleg foarte multe lucruri, sa gasesc multe solutii pentru capcanele de peste zi si mi-am dorit sa le impartasesc celorlalti. Ne putem bucura de viata, sa fii la dieta nu inseamna sa fii frustrat si necajit. Dieta-Minune e pe viata, e singura dieta la care nu ai nici un motiv sa renunti vreodata. Nu are liste cu alimente interzise, nici tabele cu calorii, nici meniuri prestabilite. Poti manca orice iti cere organismul, orice iti place si stii ca-ti face bine si oricat, pana te saturi. Si, mancand zilnic la aceleasi ore fixe inveti in timp care sunt cantitatile necesare ca sa te saturi si cei care mananca mult se vor autoeduca in mod placut, fara frustrari, sa manance mai putin. Practic, nici nu vei mai putea manca mai mult decat ai nevoie daca toata ziua mananci din trei in trei ore.
- Banuiesc ca la alcool si la bauturi acidulate ai renuntat complet. Cu ce le-ai inlocuit?
- Nu am renuntat la absolut nimic din ce mancam sau beam inainte. Asadar, nu am renuntat nici la aceste bauturi. Si mie imi place sa ies in oras, cu prietenii. Si eu am micile mele placeri vinovate. Orice este permis, la orele fixe de masa. Pentru ca, da, atentie, bauturile alcoolice si sucurile sunt considerate alimente. Ele pot fi consumate, dar numai la orele fixe la care si mananci.
- Cum arata o zi din viata ta? Ce mananci, concret? Ca sa inteleaga si cititorii!
- Eu am un program imprevizibil zi de zi. Iti voi oferi cateva exemple din ce mananc, dar te avertizez ca sunt doar exemple. Oamenii nu trebuie sa judece ce mananca altii. Fiecare trebuie sa-si vada de farfuria lui. Daca eu mananc paine zi de zi, nu inseamna ca si tie paine iti face bine. Asculta de nevoile tale. Modul in care mancam e important si acesta functioneaza pentru toata lumea. Important e ca zi de zi sa mancam strict la aceleasi ore fixe, doar in intervalul orar 07.00-19.00. Orele de referinta sunt 7, 10, 13, 16 si 19. Nu trebuie sarita nici o masa atunci cand esti treaza. Dar nu trebuie nici sa-ti modificai prigramul de somn in functie de orele acestea de masa. Totul poate fi adaptat la programul pe care-l ai deja. Cei care nu se muleaza bine pe orele 7-10-13-16-19 imi pot scrie pe [email protected] si le ofer solutii personalizate. Revenind, spuneam ca important nu e ce mancam, ci cum mancam. Mancand zilnic la aceleasi ore fixe metabolismul se accelereaza la maximum si vom functiona optim. Traind inteligent iti permiti sa mananci ce-ti place. Inveti ce este masura bunului simt alimentar si vei gasi echilibru. Eu imi incep dimineata cu un suc de fructe. Da, fructele nu sunt interzise in Dieta-Minune, asa cum nimic nu e interzis. Reiau: orice iti face bine e permis. Daca eu slabesc sau ma mentin mancand fructe nu inseamna ca asta functioneaza pentru toata lumea. Fiecare trebuie sa manance ce ii face lui bine. La urmatoarea masa mananc ciorba cu paine si smantana, sau carne cu granitura. In Dieta-Minune nu sunt interzise nici combinatiile de alimente. Nimic nu ne face rau daca stim cum sa mancam si mai ales cand! O alta masa din zi e cu un desert, iar seara incerc sa mananc mai putin, toata lumea stie ca avem nevoie de hrana consistenta in prima parte a zilei, dar nu-mi iese tot timpul. Ori beau un iaurt, ori mananc pufuleti, ori din nou paine unsa cu ceva (icre, branza), ori o salata. Cum spuneam, orice. Orice ne cere organismul e binevenit in organism. Asculta-ti nevoile si nu vei da gres, dar invata sa nu fii sluga nevoilor, ci sa satisfaci aceste nevoi in mod inteligent.
- Ce te-a determinat sa slabesti Dragostea?
- In decembrie 2011 am ajuns la 120 de kilograme, dupa patru ani in care m-am ingrasat din ce in ce mai mult. In 2008 aveam 58-60. In decembrie 2011 mi-am propus sa fac ceva pentru mine. Nu ma mai suportam asa, nu mai eram eu. Am inceput singura sa tin o dieta, dupa capul meu, si am slabit pana in mai 2012 vreo 6 kilograme. Cand am intrat in cabinetul medicului nutritionist, Alin Popescu, aveam 114 kilograme. El mi-a spus sa mananc zi de zi la aceleasi ore fixe, doar in intervalul orar 07.00-19.00, la orele 7, 10, 13, 16, 19. Mi-a spus sa nu mananc absolut nimic intre mese, doar sa beau apa, ceai neindulcit si cafea neagra. Am respectat cu sfintenie aceste reguli si am dezvoltat filosofie intitulata Dieta-Minune. Pe mine m-a determinat sa slabesc starea de sanatate. Nu ma mai simteam bine si rezultatele din analize erau ingrijoratoare. Eram in pragul unui diabet si aveam modificari destul de ingrijoratoare si in alte analize. Da. Dragostea m-a determinat. Dragostea de mine. Mi-am dat seama ca trebuie sa am grija de mine, nimeni nu poate avea grija de mine mai bine decat pot eu. Nimeni nu ma poate iubi mai mult decat pot eu.
- Ce sfaturi ti-a dat dr. Alin Popescu? Tii cont de ele si acum?
- Alin Popescu mi-a spus ca dieta propusa de el are trei etape: in prima trebuie sa ma obisnuiesc sa mananc zi de zi la aceleasi ore fixe, in a doua etapa trebuie sa reduc cantitatile, iar in a treia etapa trebuie sa am grija la calitatea alimentelor. Eu niciodata nu am intrat in a doua etapa sau a treia. Mi-a fost suficient sa mananc zi de zi la aceleasi ore fixe. Restul s-au reglat pe parcurs, de la sine, fara frustrari. Si asa si functioneaza. Daca-i spui cuiva de maine trebuie sa mananci mai putin, instinctiv va dori sa nu faca nici o schimbare si, chiar daca o va face, ii va fi greu si o va putea mentine doar pentru scurt timp. De aceea am dezvoltat filosofia Dieta-Minune, pentru a demomnstra ca, daca mananci zi de zi la orele fixe din program, toate celelalte se regleaza de la sine. E si normal. Odata cu slabitul, stomacul isi reduce dimensiunile si automat te vei satura cu niste cantitati mai mici. Un om care are 120 de kilograme mananca alte cantitati decat unul care are 100 sau altul care are doar 60. Concluzie: mananc aceleasi lucruri ca atunci cand am plecat pe acest drum, dar intre timp, de la sine, fara stres, cantitatile s-au redus de la sine. Nu am facut eu o schimbare de la o zi la alta. In ceea ce priveste calitatea alimentelor, din pacate nu am reusit deloc sa ajung in aceasta etapa. Mi-ar placea, dar prefer sa traiesc fara astfel de frustrari. Inca imi plac produsele lactate grase, de exemplu, nu doresc sa le exclud din alimentatie.
- Ai apelat in aceasta perioada la produse de slabit? Ce parere ai despre acestea?
- Nu am apelat la asemenea produse si le consider o pacaleala. Sunt periculoase pentru sanatate. Cred doar in solutii naturale. Dieta-Minune e modul natural de a trai, modul echilibrat. In orice caz, oricine doreste sa ia orice pastila e bine inainte de orice sa mearga la un medic. Nu mai luati tratamente de nici un fel dupa ureche!