dantanasescu.ro : Scopul primaverii arabe este controlul Eurasiei
Scopul final al SUA este acela de a lua resursele din Africa si Orientul Mijlociu sub control militar, pentru a bloca cresterea economica in China si Rusia, luand astfel intreaga Eurasie sub control, dezvaluie scriitorul si istoricul William F. Engdahl.
- Criza economiei Statelor Unite si a sistemul dolarului, conduita politicii externe americane,sunt toate o parte a daramarii intregii structurii a superputerii, care a fost construita dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sustine Engdahl.
- Nimeni de la Washington nu vrea sa recunoasca, la fel cum nimeni in Marea Britanie in urma cu o suta de ani nu a vrut sa admita ca Imperiul Britanic se afla in declin terminal,sustine autorul, mentionand ca:
- Toate acestea se refera la incercarea de a mentine aceastasingura superputere nu numai intacta, dar si capabila de a-si extinde influenta asupra restului planetei.
William F. Engdahl crede ca revoltele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt un plan anuntat pentru prima data de George W. Bush la o reuniune G8 in 2003 si a fost numit: Proiectul Orientului Mijlociu Extins.
Acesta a fost planuit pentru a tine sub control, pentru democratizarea intregii lumi islamicedin Afganistan in jos, prin Iran, Pakistan si tarile producatoare de petrol din zona Golfului Persic, de-a lungul Africii de Nord pana in Maroc.
- Asa-numita primavara araba a fost planificata, pre-organizata si utilizata de instigatorii la proteste spontane si revolte pe Twitter in Cairo, Tunisia si asa mai departe, insista istoricul.
Engdahl dezvaluie faptul ca unii dintre liderii protestelor au fost instruiti la Belgrad, Serbia,de catre activisti ai Canvas (Centrul pentru Actiuni Aplicate Non-Violente si Strategii) si Otpor (o miscare de tineret care a jucat un rol semnificativ in inlaturarea fostul presedinte sarb Slobodan Milosevici), organizatii finantate de catre Departamentul de Stat american.
Engdahl enumera doua motive pentru planurile Departamentului de Stat asupra lumii islamice.
1. Primul motiv este vasta bogatie aflata in mainile liderilor din lumea araba, fondurile suverane de investitii si resursele. Pe ordinea de zi - exact asa cum a fost facut, odata cu prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 - sunt privatizarile FMI, economia de piata libera, si asa mai departe, astfel incat bancile occidentale, agentiile financiare si corporatiile sa poata veni aici sa jefuiasca.
2. Al doilea obiectiv este sa militarizeze sursele de petrol, in locuri cum ar fi Libia si asa-numita Republica a Sudanului de Sud, care sunt in mod direct puncte strategice pentru viitoarea crestere economica a Chinei, precizeaza Engdahl.
- Toate acestea se refera la controlul Eurasiei,lucru despre care Zbignew Brezinski a vorbit in 1997, in faimoasa sa carte The Great Chessgame (Marele joc de sah), in special cu referire la controlul Rusiei si Chinei,precum si orice potentiala coeziune dintre tarile Eurasiei din punct de vedere economic si politic,spune el.
Iar rezultatele se vad deja in Egipt si Tunisia, unde democratia a adus deja economii slabe, in timp ce Libia, tara cu cele mai inalte standarde de viata din toata Africa inainte de bombardamentele NATO, astazi este in ruine.
- Preocuparea puterilor occidentale, in special a Pentagonului, este controlul militar din regiunea cu probleme, nu restabilirea normalitatii,evalueaza istoricul. Principala grija a guvernului marioneta NTC este acordarea de importante drepturi de baza pentru NATO, ceva nemaiauzit in 42 de ani de guvernare a lui Gaddafi.
- AFRICOM (comandamentul Pentagonului din Africa) coordoneaza operatiunea, spune William F. Engdahl, mentionand ca destul de interesant (AFRICOM) a fost creat chiar dupa actiunea diplomatica a Chinei in Africa din 2006, atunci cand 40 de sefi de natiuni africane au fost invitati la Beijing si au fost semnate afaceri enorme privind explorarea petrolului, construirea de spitale si infrastructura, tot ceea ce FMI nu a facut in Africa in ultimii 30 de ani.
Este adevarat ca Statele Unite actioneaza impotriva intereselor chineze si a securitatii lor nationale, dar Beijingul, care obtine in jur de 300 miliarde dolari in fiecare an din venituri comerciale, pur si simplu trebuie sa investeasca acesti bani undeva si deoarece Beijingul nu poate absorbi acesti bani, trebuie sa cumpere obligatiuni americane, sponsorizand astfel razboaiele Americii, care in mod ironic sunt indreptate impotriva intereselor chineze.
- Pentru zeii Banilor de pe Wall Street, singura sansa de supravietuire si mentinere a dolarului este acum gasirea unor noi domenii de prada. Primavara araba este indreptata spre acapararea si privatizarea imensei averi a lumii arabe,conchide Engdahl.
Dar si viitorul zonei euro, de asemenea, pare sumbru, deoarece criza financiara elena a fost plasata in spinarea Europei in 2002 de catre nimeni altcineva decat Goldman Sachs.
- Traseul banilor, afirma Engdahl, arata ca criza din Grecia a fost programata sa fie detonata la comanda de catre Wall Street si Trezoreria Statelor Unite, precum si de Rezerva Federala, cu scopul de a-si apara rezerva de valuta - dolarul american. Caderea Greciei a fost programata inca din 2002 pentru a fi declansata la comanda in caz ca economia americana va avea probleme grave. Toata smecheria a fost instrumentata de Goldman Sachs, iar nemtii si francezii tac pentru ca Grecia a cumparat de la ei, cu banii imprumutati, submarine si fregate in valoare de vreo 4 miliarde de euro.
Engdahl avertizeaza ca SUA construieste tot mai multe baze in jurul lumii,cum ar fi cele 17 baze noi, in cea mai mare parte ale Fortelor Aeriene,d in Afganistan, pentru a fi gata de un razboi cu China sau,probabil, Rusia.
- Data fiind istoria, mai mult decat in epoca Razboiului Rece, Rusia poate juca un rol foarte constructiv si stabilizator,ca o contrapondere la aceasta strategie extrem de periculoasa a Orientului Mijlociu Extins, proiect al NATO si SUA, sustine Engdahl.
- Sper ca o va face., conchide scriitorul si istoricul William F. Engdahl.
Sursa articol : dantanasescu.ro