playtech.ro/Cum se pregatesc americanii pentru un potential dezastru
Casa Alba se pregateste pentru un dezastru care ar putea fi cauzat de vanturile solare.
Vanturile solare sunt un fenomen comun in spatiu. Dupa cum scrie publicatia Business Insider, in fiecare secunda, Soarele trimite particule in fiecare secunda fluxuri de particule subatomice cu incarcatura electrica, cu viteze de cel putin 1,6 milioane de kilometri pe ora. De cele mai multe ori, vanturile solare sunt suficient de slabe pentru a fi deviate de campul magnetic al Pamantului.
In cazul unui flux extrem de puternic, insa, pagubele ar putea fi uriase. Trecand de campul magnetic din jurul planetei noastre, acesta ar putea distruge imediat retelele de electricitate din numeroase zone. Canada a acut de-a face cu o situatie oarecum similara in anul 1989, atunci cand cei de la Hydro-Quebec nu au putut transmite curent electric timp de noua ore.
Un dezastru cauzat de vanturile solare nu a avut loc inca, cercetatorii estimand ca daunele ar putea fi in jur de doua trilioane de dolari. NASA, insa, este de parere ca sansele ca un asemenea dezastru sa aiba loc in urmatorii zece ani sunt de 12%, iar pentru cei de la Casa Alba, acesta a reprezentat un semnal de alarma.
In incercarea de a atrage atentia asupra pericolului, Casa Alba a prezentat un raport in care vorbeste despre sistemul de avertizare asupra vanturilor solare. In prezent, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) supravegheaza Soarele in continuu pentru a observa astfel de situatii. Din cate se pare, nu este posibil sa deduci cu exactitate momentul in care va avea loc eruptia, insa poti vedea semnele.
Odata ce eruptia a avut loc, NOAA poate avertiza alte agentii si companii cu pana la 15 ore inainte ca vanturile sa loveasca Pamantul. Din pacate, informatiile in legatura cu intensitatea acestora nu sunt disponibile decat la o data ulterioara. Acestea sunt obtinut de o geamandura de tsunami care pluteste la 1,5 milioane de kilometri distanta de Pamant. Din momentul in care aceasta este atinsa, informatiile sunt transmise pe Pamant cu viteza luminii, iar toti cei interesati au la dispozitie in jur de o ora pentru a se pregati.
Datorita perioadei scurte de pregatire, Casa Alba le cere organizatiilor de stat sa indeplineasca anumite conditii. Sunt mentionate standarde legate de constructii, sisteme de detectare a vulnerabilitatilor si metode de intelegere a riscului si de planificare a procedurilor in caz de dezastru. Si Agentia Spatiala Europeana este constienta de pericol, lucrand in prezent in 14 state de pe continentul nostru pentru a dezvolta un sistem de avertizare.