Senatorul Ioan Denes a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene, aparatoarea drepturilor urmasilor granicerilor nasaudeni sau samsar imobiliar? ", pe care o puteti citi in continuare.

In urma unei serioase investigatii de presa realizate de jurnalistii unui important cotidian online din presa bistriteana, a devenit foarte vizibila activitatea - hai sa-i spun comerciala! - pe care o desfasoara (dar mai ales a desfasurat-o in timp!) conducerea Uniunii Comunelor Graniceresti Nasaudene.
Ca sa intelegeti mai bine fondul acestei declaratii permiteti-mi un scurt recurs la istoria, recenta sau mai indepartata, a tinutului nasaudean si, implicit, a acestei organizatii.
Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene s-a autodeclarat , inca de la infiintare, imediat dupa 1990, aparatoarea drepturilor urmasilor granicerilor nasaudeni, si, din aceasta postura, mostenitoarea de fapt a averii acestora. Organizatia, in forma sa actuala, un ONG dealtfel, se considera succesoarea fostei asociatii a granicerilor nasaudeni. Cu alte cuvinte, nimic altceva decat reprezentanta celor 44 de localitati din fostul Regiment II de granita nasaudean, regiment infiintat in timpul reginei imperiale Maria Tereza. La acea vreme, habsburgii au improprietarit cu bunuri si terenuri locuitorii celor 44 de comune aparatoare a granitei de rasarit a imperiului. Aceste proprietati au fost ulterior confiscate si atribuite statului roman printr-un decret de nationalizare in anul 1948.
Tocmai pe recuperarea si administrarea acestor proprietati , pe repararea unei nedreptati istorice si-a fundamentat infiintarea aceasta organizatie numita Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene.
Ce a urmat in activitatea organizatiei?...Un permanent balans intre ideea de realizare a reparatiei istorice si tot felul de tranzactii cu bunuri si terenuri suspectate a se afla la limita sau de-a dreptul in miezul ilegalitatii. E datoria organelor competente si indreptatite legislativ sa-i analizeze activitatea, si, in urma acestei analize, sa-i defineasca exact gradul de legalitate.
Beneficiind la un moment dat de haosul si slabiciunile administrative din domeniul retrocedarilor, bazandu-se totodata pe vulnerabilitatile prevederilor actelor normative de restituire a proprietatilor ,vulnerabilitati speculate inclusiv notarial se pare, conducatorilor Uniunii Comunelor Graniceresti Nasaudene nu le-a mai ramas decat sa se apuce de treaba. Si au facut-o, nederanjati nici macar de faptul ca, statutar, s-au declarat "administratori" nu "vanzatori". Asadar, au demarat o agresiva campanie de revendicat si vandut "autodeclarata mostenire". Am numit-o asa fiindca sunt decizii definitive ale Inaltei Curti care nu recunosc organizatiei statutul de "proprietar" asupra unora dintre bunurile si terenurile vandute de aceasta. Asa se face ca in baza unor extrase de Carte Funciara, inca din 2005, conducatorii Uniunii Comunelor Graniceresti Nasaudene au vandut unor cumparatori de buna credinta pana si bunuri sau terenuri ce apar si astazi in inventarul Directiei Silvice Bistrita. Cum a fost si e posibil asta?...Probabil, gratie lungului sir de indecizii si interpretari legislative.
Cert este ca aceasta practica nu mai poate continua si trebuie vazut o data pentru totdeauna cat adevar si cata speculatie este in legalitatea activitatii imobiliare si funciare a acestei Uniuni ce-si desfasoara activitatea in colegiul in care am fost ales senator. Ca reprezentant al locuitorilor Colegiului 2 Senat din Bistrita-Nasaud in Parlamentul Romaniei asta imi doresc si eu: aflarea adevarului si aplicarea lui strict in folosul cetatenilor din colegiu nu doar a unui grup de indivizi aflati temporar la conducerea organizatiei, cum, trage un semnal de alarma investigatia jurnalistica, se pare ca s-a intamplat pana acum. Ramane de dovedit si juridic aceasta presupunere!
Dealtfel, chiar la ora actuala, Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene revendica prin reprezentantii sai, zeci de cladiri si terenuri, sedii ale unor scoli, spitale ori alte institutii de interes public. Printre obiectivele revendicate de aceasta organizatie de tip ONG se afla nu mai putin de 24 de obiective de patrimoniu.
In acelasi timp, ma bucura si impartasesc pe deplin punctul de vedere al actualului ministru al Apelor si Padurilor, doamna ministru Doina Pana, in privinta acestui litigiu dintre Directia Silvica Bistrita si Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene. Citez din declaratia doamnei ministru: "...am considerat ca e momentul sa intervin direct si cer sa se faca lumina.Vreau si eu, ca si dumneavoastra, sa aflu unde se termina legea si incep abuzurile in numele legii, daca este vorba de asa ceva. (...). Pe mine nu ma intereseaza numele, interesele, ci faptele. Iar daca se dovedesc a fi ilegale, atunci oricine s-ar face vinovat de producerea lor, sa raspunda". Inchei citatul si spun: Asta imi doresc si eu, doamna ministru! Dovada si aceasta declaratie politica!